Julkkikset

Nicke Lignellillä on yhteinen pankkitili Raakel-vaimonsa kanssa: ”Se on luottamuksenosoitus toista kohtaan”

Nicke Lignell ja hänen vaimonsa Raakel Lignell ovat puhaltaneet raha-asioissa alusta asti yhteen hiileen. – Meillä on sama potti ja Kankkulan kaivo, Nicke sanoo

Teksti:
Riikka Heinonen
Kuvat:
Niclas Mäkelä

Nicke Lignell on viiden lapsen isänä tottunut pistämään omat tarpeensa taka-alalle ja satsaamaan taloudellisesti perheeseensä.

Nicke Lignell ja hänen vaimonsa Raakel Lignell ovat puhaltaneet raha-asioissa alusta asti yhteen hiileen. – Meillä on sama potti ja Kankkulan kaivo, Nicke sanoo

Lauteiden ja sadevesijärjestelmän uusimista, katto- ja liiteriremppaa ja jotain uutta kesäkeittiöön, näyttelijä Nicke Lignell, 56, listaa tulevan kesän remonttiprojektejaan.

Hän aikoo viettää kesän Bromarvissa Raaseporissa sijaitsevalla mökillään, jossa nikkaroitavaa ja pieniä remonttiunelmia riittää. Nicken ja hänen vaimonsa Raakelin viisi aikuista lasta sekä 7-, 4- ja 2-vuotiaat lastenlapset kyläilevät mökillä mielellään.

– Murrosiässä lapsia ei tahtonut saada sinne millään, mutta nyt he haluavat kaikki tulla ja vieläpä samaan aikaan. Sänkypaikkoja tarvitaan lisää, ja kesäkeittiön merkitys on muuttunut. Keittiöltä kaivataan eri asioita kuin ennen: käytännöllisyyttä ja helppoutta, sillä pienten lasten kanssa ruoanlaitto ei voi kestää kahta tuntia. Viime kesänä hankimme pizzauunin.

Nicke on viiden lapsen isänä tottunut pistämään omat tarpeensa taka-alalle ja satsaamaan taloudellisesti perheeseensä.

– Olemme eläneet yli 30 vuotta perheen ehdoilla. Kun lapset asuivat kotona, ei ole ollut muuta vaihtoehtoa. Sehän on silloin elämän tarkoitus.

Suurperheen isän rooli istuu tiukassa, vaikka lapset ovat muuttaneet kotoa.

– Ostamme vanhasta tottumuksesta liikaa ruokaa, koska olemme tottuneet ruokkimaan seitsemän hengen perhettä. Totuin viiden lapsen kanssa siihen, ettei rahaa jäänyt koskaan säästöön.

”Olen hyväksynyt sen, että elämä on välillä näkkäriä ja välillä sisäfileetä”

Taloudellisesti tiukimmilla Lignellin perhe oli 1990-luvun alussa. Nicke ja Raakel perustivat perheen pikavauhtia. Elettiin lama-aikaa, ja näyttelijänä työskentelevä Nicke siirtyi freelanceriksi.

– Se oli taloudellisesti rohkea veto, koska freelancereilla on epäsäännölliset tulot. Olen ollut töiden suhteen onnekas, eivätkä työttömyyskauteni ole kestäneet pitkään. Tiukat kaudet vaikuttavat mielialaan. Onneksi en ole romahtanut, emmekä ole eronneet. Olemme jatkaneet sumun läpi, kunnes on ilmaantunut jotain, mikä on pelastanut meidät.

Nicke ja hänen vaimonsa ovat puhaltaneet raha-asioissa alusta asti yhteen hiileen.

– Olen hyväksynyt sen, että elämä on välillä näkkäriä ja välillä sisäfileetä.

Pariskunnalla on yhteinen tili, johon kummallakin on pankkikortti.

– Meillä on sama potti ja Kankkulan kaivo. Se on luottamuksenosoitus toista kohtaan. Siitä ei olisi tullut mitään, jos olisimme yrittäneet maksaa lasten menoja puoliksi.

Ostopäätökset tehdään aina yhdessä. Se tarkoittaa sitä, etteivät omat toiveet välttämättä toteudu.

– Pulitin kerran biljardikepistä useamman satasen. Jos nyt sanoisin ääneen, että minua kiinnostaisi uusi hiilikuitukeppi, Raksu kysyisi nopeasti, tarvitsenko sitä todella. Raksu toivoo uima-allasta Sipoossa sijaitsevan kotimme pihalle. En ole suostunut siihen, emmekä ole löytäneet yhteisymmärrystä. Vietämme kesät mökillä, joten kalliin ja työlään ulkoaltaan hankkimisessa ei ole järkeä. Että terveisiä vaan vaimolle!

Raha ei polta taskussa, mutta säästäväisempikin voisi olla

Raha ei polta Nicken taskussa, mutta nuukuutta hän välttää. Lapsuudessa oman isän jatkuva tinkaaminen hävetti.

– Kasvoin keskiluokkaisessa työläisperheessä, jossa rahaa oli aina liian vähän. Häpesin sitä, että isä kehtasi pyytää alennusta joka paikassa. Kotikaupungissani Tammisaaressa hän oli legenda, sillä hän ei suostunut lähtemään rautakaupasta ennen kuin tuote irtosi toivottuun hintaan. Jossain vaiheessa kauppiaat luovuttivat ja totesivat, että ota nyt sitten.

Kotiin ja remontointiin liittyvissä hankinnoissa Nicke maksaa laadusta mielellään.

Rautakaupat ovat Ihanat siirtolapuutarhat -sarjaa juontavan Nicken heikkous. – Käyn niissä usein kysymässä neuvoa remonttiprojekteihini. Olen kova nikkaroimaan ja touhuamaan käsilläni lomallakin.
Rautakaupat ovat Ihanat siirtolapuutarhat -sarjaa juontavan Nicken heikkous. – Käyn niissä usein kysymässä neuvoa remonttiprojekteihini. Olen kova nikkaroimaan ja touhuamaan käsilläni lomallakin. © Niclas Makela

– Isompaa ostopäätöstä pohtiessa yksikin yö tekee ihmeitä. T-paitojen, kalsareiden ja takkien kanssa teen impulssiostoksia. En viihdy vaatekaupoissa, joten jos eteen sattuu sopiva vaate hyvään hintaan, nappaan sen mukaan.

Nicke ei ole kiinnostunut säästämisestä tai sijoittamisesta.

– En jaksa perehtyä siihen, mitä osakkeita kannattaisi hankkia. Minun tapani sijoittaa on kiinteistöjen omistaminen. Kun olemme siirtyneet vanhasta asunnosta uuteen, emme ole myyneet edellistä pois, vaan se on jäänyt tuottamaan.

Nicke myöntää, että voisi olla säästäväisempikin.

– Toisaalta en tiedä, miksi olisin. En jaksa elää niin, että tärkeintä olisi saada satanen säästöön. En haaveile mahdottomista. Riittää, että on pää veden pinnan yläpuolella. Jos minulla ei ole johonkin varaa, jätän sen kauppaan. Perheen kanssa matkustamiseen olemme vuosien varrella törsänneet. Se on henkistä pääomaa.

Juttu on julkaistu alun perin Anna-lehdessä 23/23.

X