Julkkikset

Paula Noronen selätti lavakammon, kun selviytyi päiväkodin näytelmästä – ”Opettaisin lapsille, ettei itseään tarvitse joka kerta voittaa”

Kaikki katastrofin ainekset olivat ilmassa, kun kirjailija ja koomikko Paula Noronen esiintyi ensimmäistä kertaa yleisön edessä.

Teksti:
Riikka Heinonen 
Kuvat:
Om-Arkisto, Paula Norosen Kotialbumi

Paula Noronen kirjoittaa lapsille ja aikuisille.

Kaikki katastrofin ainekset olivat ilmassa, kun kirjailija ja koomikko Paula Noronen esiintyi ensimmäistä kertaa yleisön edessä.

”Tämä kuva on otettu päiväkodin joulujuhlassa Järvenpäässä vuoden 1980 tienoilla. Olin viisi- tai kuusivuotias, kun esiinnyin ensimmäistä kertaa yleisön edessä. Esitin joulunäytelmässä valkoisessa kaavussa siivet selässäni enkeliä. Olin ujo lapsi ja jännitin esitystä hirveästi. Jompikumpi vanhemmistani otti kuvan. Katson kameraan sen näköisenä, että lopettakaa jo se kuvaaminen, nyt on tosi tiukka tilanne.

Olen keskimmäinen kolmesta enkelistä. Meillä jokaisella oli yksi vuorosana, ja kannoimme käsissämme oikeita kynttilöitä. Meitä oli varoiteltu elävästä tulesta ja siitä, että kuuma steariini voisi polttaa kätemme. Valkoiset kaavut ja siivet olivat kuulemma herkästi syttyvää materiaalia ja saattaisivat helposti leimahtaa ilmiliekkeihin. Muistan yhä kauhunsekaisen jännityksen, kun stressasin sitä, muistanko vuorosanani ja ehdinkö sanoa sen vai olenko sitä ennen syttynyt palamaan, sytyttänyt jonkun toisen tai peräti koko puisen leikkikoulurakennuksen.

Paula Norosen lapsuudenkuva
Ensiesiintyminen yleisön edessä oli pienelle Paulalle (kesk.) käänteentekevä kokemus.

Karmivasta jännityksestä huolimatta näytelmä meni hyvin. Minut valtasi mieletön helpotus ja hyvänolontunne – minä selvisin! Pelon voittaminen sytytti minussa kipinän esiintymistä kohtaan. En varsinaisesti hakeutunut jatkossakaan esiintymään, mutta ajatus yleisön edessä olemisesta ei pelottanut enää yhtä paljon. Ala-asteella aloin kirjoittaa lyhyitä sketsinomaisia näytelmiä, joita esitimme koulutovereideni kanssa. Yläasteella perustimme oman teatteriryhmän.

Nykyään esiintyminen ei enää pelota minua. Siihen liittyy kuitenkin aina pientä jännitystä, mikä on hyvä, sillä jännitys auttaa keskittymään. Se kertoo myös siitä, että hetkellä on merkitystä itselle.

Halusin käsitellä itsensä voittamista ja sisäistä puhetta uusimmassa Supermarsu-kirjassani. Haluan muistuttaa lapsia siitä, ettei itseään tarvitse joka kerta voittaa. Silti sitä kannattaa aina välillä yrittää. Pelon takia ei pidä jättää asioita­ tekemättä, koska pelon voittaminen on ihan parasta.”

Paula Norosen, 47, Supermarsu ja karseat kuiskailijat -lastenkirja ilmestyy huhtikuussa. Kesällä julkaistaan uusi Tarja Kulho -romaani Paha saa palkkansa.

X