Julkkikset

Pirjo Lonka, 50, Kotiliedessä: ”Tajusin, että Tinja on viimeinen lapseni” – näyttelijällä on isojen ikäerojen lapset toisessa polvessa

Pirjo Lonka avaa Kotiliedessä ajatuksiaan sisarussuhteista – niin omista kuin lapsiensa.

Teksti:
Tiia Kailaheimo
Kuvat:
Sampo Korhonen

Pirjo Longan kuopus Tinja muistuttaa näyttelijän omasta lapsuudesta.

Pirjo Lonka avaa Kotiliedessä ajatuksiaan sisarussuhteista – niin omista kuin lapsiensa.

Näyttelijä Pirjo Lonka, 50, muistelee Kotiliedessä lapsuuttaan lämmöllä. Pirjolla on viisitoista vuotta nuorempi pikkusisko Jenna. Pirjon ja toisen pikkusiskon Petran välillä taas on vain kahden vuoden ikäero. Vaikka kuopukseen on iso ikäero, sisarukset ovat rakkaita ja läheisiä.

”Olen saanut jakaa kaiken, hyvät ja pahat asiat. Toinen on elänyt saman historian, ei tarvitse selittää”, Pirjo kertoo Kotiliedessä.

Pirjon ja puoliso Jani Volasen 8-vuotias kuopus Tinja tuo mieleen muistumia Pirjon omasta lapsuudesta. Pirjon neljästä biologisesta lapsesta Tinja on nuorin, ja ikäeroa seuraavaan sisarukseen on kymmenen vuotta. Tinjan syntyessä Pirjo oli 42-vuotias.

”Tajusin, että Tinja on viimeinen lapseni, ja jokainen hetki hänen kanssaan on ollut ihmeellinen”, Pirjo sanoo.

”Olen kiitollinen siitä, että itsellänikin on useampi lapsi ja että heillä on toisensa. He tulevat hyvin toimeen ja puuhaavat keskenään.”

Lue myös: Pirjo Lonka on nainen, joka oikaisee kotiin umpihangen kautta: ”Harjoitan luovuutta pienissäkin hetkissä”

Pirjo ja Jani tapasivat Q-teatterissa vuonna 2008. Heillä molemmilla on lapsia myös aiemmista liitoistaan. Siksi he etenivät hitaasti.

Pariskunta asui vuosia eri asunnoissa ja odotti, että lapset tutustuvat toisiinsa ja kasvavat. He muuttivat naapureiksi ja kipittivät kyläilemään toistensa luokse. Pirjo sanoo, että uusperheen perustaminen on iso sitoutuminen, kun kummallakin on jälkikasvua. Siinä ottaa vastuun suurista asioista.

”Ajattelin, että tämä lapsi haluaa tulla meille”

Pirjon ja Janin yhteinen tytär Tinja syntyi vuonna 2014. He olivat pohtineet, että jos he haluavat yhteisen lapsen, käsillä oli viimeiset hetket haaveen toteuttamiseksi. Lääkäri kehotti varustautumaan siihen, ettei haave onnistu. Pirjo tuli kuitenkin raskaaksi saman tien.

”Ajattelin, että tämä lapsi haluaa tulla meille. Elämä on kohdellut minua silkkihansikkain isoissa kohdissa. Ura ja lapset ovat tapahtuneet helposti”, Pirjo toteaa Kotilieden haastattelussa.

Tällä hetkellä Pirjo näyttelee leskeksi jäävää Katri Kontua Ylen Mieheni vaimo -sarjassa. Hän on saanut suitsutusta roolistaan.

Sarja sai Pirjon ajattelemaan, että joskus ei ole oikeaa eikä väärää, on vain valintoja.

”Kukaan ei voi tuomita toista, kun ei voi tietää totuutta toisen elämästä, ei rakkaudesta eikä valinnoista. Ihmissuhteissa on asioita, jotka eivät näy toisille. On myös pakko hyväksyä, että jotkut asiat jäävät selvittämättä. Olen itse hyvä unohtamaan ja menemään eteenpäin.”

Pirjo Longan haastattelu on kokonaisuudessaan Kotilieden numerossa 5/2022.

X