Rebekka Baer
Rebekka Baer näyttelee Kerttua Häräntappoase-tv-sarjassa.
Julkkikset

Uuden Häräntappoase-sarjan nuori näyttelijäkasvo Rebekka Baer: ”Tämä varmasti muodostuu itselleni tosi tärkeäksi ja henkilökohtaiseksi rooliksi”

Rebekka Baer, 17, näyttelee ensimmäisen ison roolinsa tuoreessa Häräntappoase-sarjassa. Kysyimme Rebekalta, mikä sarjan kuvauksissa yllätti eniten ja mitä ajatuksia tarina hänessä itsessään herättää.
Teksti: Lotta Pellas Kuvat: Kohtauskuva

Rebekka Baer nähdään tänä kesänä tuoreessa Häräntappoase-tv-sarjassa, joka on Anna-Leena Härkösen samannimisen romaanin toinen filmatisointi. Baer näyttelee sarjassa Kerttua, maalla asuvan perheen tytärtä. Roolin 17-vuotias Baer sai koekuvausten kautta.

Anna tutustui uuteen näyttelijäkasvoon.

Lue myös: Anna-Leena Härkönen Häräntappoase-romaanistaan: ”Se on ollut siinä mielessä myös taakka, että kesti kauan ennen kuin uskalsin kirjoittaa lisää”

Millaisessa perheessä kasvoit?

Kuvailen usein perhettäni taiteilijaperheeksi. Olemme kiinnostuneita liikkuvasta kuvasta ja valokuvaamisesta. Äitini on valokuvaaja, ja minulla on kaksi isoveljeä, jotka kummatkin tekevät tv- ja elokuva-alalla töitä. Vanhempi isoveljeni opiskelee elokuvaohjaajaksi ja nuorempi isoveljeni tekee näyttelijäntöitä.

Kaikenlaisten elokuvien ja erilaisten esitysten tekeminen on ollut lapsesta asti osa sisarussuhteitani. Kun aina on tehnyt sitä harrastus- ja leikkimielessä, leikkiä on hauska jatkaa näin vanhempanakin. Se tuntuu tutulta ja on yhdistävä tekijä itseni ja perheeni välillä.

Mikä näyttelemisessä viehättää?

Tykkään ajatuksesta, että saan kertoa tarinoita – näyttää ihmisille erilaisia paikkoja ja hahmoja maailmasta, jotta he näkisivät mahdollisimman paljon erilaisuutta. Minusta on hienoa olla mukana tuomassa esille paikkojen ja hahmojen moninaisia puolia.

Mikä roolihahmossasi Kertussa puhuttelee?

Kerttu on kuin todellisuuden ja unen sekoitus, kuin oikean elämän taikaolento. Hän on syvästi uskonnollisesta perheestä ja kehittynyt silti omassa elämässään tosi avoimeksi. Kerttu kuvailee omaa seksuaalista suuntautumistaan niin, että hän ei katso, onko tyyppi mies vai nainen, vaan onko hän hyvä ihminen. On mielenkiintoista tuoda se esille tällaisessa kontekstissa: hahmo, joka on kotoisin tosi uskonnollisesta ympäristöstä, pystyy silti luomaan oman seksuaalisen identiteettinsä noin vahvasti ja nuorena.

Carola Hakola (Alexandra “Allu” Korva) ja Rebekka Baer (Kerttu Hurme).

Carola Hakola (Alexandra “Allu” Korva) ja Rebekka Baer (Kerttu Hurme).

Rebekka Baer: ”Käsikirjoitukseen on sisällytetty mielenkiintoisia, aika feministisiä kannanottoja”

Millaisia ajatuksia Häräntappoaseen tarina sinussa herättää?

Tämä on minulle ensimmäinen isompi kameran edessä tehty rooli, joten se varmasti muodostuu itselleni tosi tärkeäksi ja henkilökohtaiseksi. Tästä näyttelijänurani laajenee ja jatkuu.

Teos itsessään on mielenkiintoinen. Lähtiessämme tekemään sarjaa luin Härkösen kirjan ja ajattelin, että aika sovinistista, rankkaa meininkiä. En sitä sellaisenaan halunnut edustaa. Esimerkiksi tyyli, jolla Kerttua seksuaalistettiin, ei ole nykypäivän näkökulmasta katsottuna sopiva. En tästä huolimatta sano, etteikö teos itsessään minua kiinnostaisi. Se on hieno teos, joka kuvaa suomalaisia nuoria omassa ajassaan.

Sarjan käsikirjoituksessa taas on monia ajattelutapoja, joihin koen samaistuvani, koska olen itsekin nuori. Käsikirjoitukseen on sisällytetty mielenkiintoisia, aika feministisiä kannanottoja. Siellä on esimerkiksi kohtaus, jossa pohditaan, onko naisella sopivaa olla kainalokarvat.

Häräntappoaseessa pohditaan nuoruutta ja kasvamista. Mitä olet oivaltanut niistä sarjan tekemisen myötä?

Olen täyttämässä kahdeksantoista ja valmistumassa lukiosta ensi keväänä, joten minusta tuntuu, että olen jo kasvanut kirjassa kuvatun vaiheen yli. Mutta ehkä tarina kuvastaa itselleni sitä, missä on joskus oltu – viidentoista-kuudentoista vuoden ikää, sitä maailmaa ja niitä ajatuksia. Varmasti moni sen ikäinen katsoja voi saada tarinasta itselleen jotain.

Baer haaveilee tekevänsä elokuvan veljensä kanssa

Mikä on yllättänyt Häräntappoaseen kuvauksissa eniten?

Sain hyvän ystävän Ronja Alatalosta, joka näyttelee sarjassa siskoani. En olisi uskonut, että löytäisin todella läheisen ystävän kuvauksista. Kun etsimme Kertulle siskoa, teimme koekuvauksissa harjoituksen, jossa piti tuijottaa toista pitkään silmiin. Silloin meille kummallekin tuli olo, että tässä tyypissä on jotakin. Meillä on henkinen yhteys, olemme kummatkin luonteeltamme pohtivia.

Mistä haaveilet?

Haaveilen siitä, että saisin tehdä näyttelijänhommia tulevaisuudessakin, ehkä jopa ulkomailla. Olen kiinnostunut kielistä, joten pystyisin tekemään pienempiä rooleja vaikka Ruotsissa. Haaveilen myös siitä, että saisin tehdä veljeni kanssa jonkun ihanan elokuvan, sarjan tai videoproggiksen.

Häräntappoase-sarja on katsottavissa Elisa Viihde Viaplay -suoratoistopalvelussa. 

.
X