Julkkikset

Seura: Lapsi voi elää kolmevuotiaaksi mutta ei kehity – lääkärin sanoista Eila Roine ymmärsi, että hänen vauvansa kuolisi

Näyttelijälegenda Eila Roine kertoo Seura-lehdessä suuresta surusta, jonka esikoisen kuolema aiheutti. Hänen ja Vili Auvisen suhdetta lapsen menettäminen ei kuitenkaan rikkonut, päinvastoin.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
OM-arkisto

Näyttelijälegenda Eila Roine menetti ensimmäisen lapsensa.

Näyttelijälegenda Eila Roine kertoo Seura-lehdessä suuresta surusta, jonka esikoisen kuolema aiheutti. Hänen ja Vili Auvisen suhdetta lapsen menettäminen ei kuitenkaan rikkonut, päinvastoin.

Lapsi voi elää kolmevuotiaaksi mutta ei kehity. Seura-lehden haastattelussa näyttelijälegenda Eila Roine, 91, kertoo, että näistä sanoista hän ymmärsi, että hänen pieni vauvansa kuolisi.

Seurassa kerrotaan, miten kaikki meni: Eila ja hänen näyttelijäpuolisonsa Vili Auvisen esikoispoika, Tommi Petteri, oli viety Helsinkiin Lastenklinikalle tutkittavaksi. Oli vuosi 1956. Lapsi oli itkenyt paljon.

Lehdessä kerrotaan, että tutkimusten jälkeen lääkäri soitti kertoakseen, että pojalta puuttuvat sappitiehyet. Vauvan muutti hoidon vuoksi Pyynikin sairaalaan.

”Hoitajat rakastuivat poikaan niin, etteivät jättäneet häntä hetkeksikään yksin. Minulla oli luottavainen olo”, Eila kertoo haastattelussa.

Tommi Petteri kuoli vain puolen vuoden iässä. Lehdessä kerrotaan, että hoitajat, Eila ja Vili itkivät kaikki toistensa kauloissa.

Haastattelussa todetaan, että joskus lapsen kuolema on vanhempien suhteelle liian paljon kestettäväksi. Eila kuitenkin kertoo, että häntä ja Viliä Tommi Petterin kuolema yhdisti entisestään.

”Lapsen kuolema sitoi meitä yhteen enemmän kuin yksikään yhteinen saavutus. Ei sitä kukaan muu ymmärtänyt niin kuin me”, Eila kertoo lehdelle.

Lue myös: Kotiliesi: Näyttelijä Eila Roineen puolisolla oli kaksisuuntainen mielialahäiriö: ”Meillä oli onnistunut liitto, vaikka Vilillä oli syvät valot ja varjot”

Haastattelussa käsitellään myös aikaa kuoleman jälkeen: Eila suri vauvaa, joka oli hetki sitten ollut hänen sylissään ja niin ihana. Vili ei osannut puhua, hän vain teki töitä. Tommi Petteriä hoitanut lääkäri sanoi parille, että tehkää toinen lapsi tai ette selviä. Pian Eila tulikin uudelleen raskaaksi.

Parin toisesta Lapsesta, Tommista, kasvoi reipas lapsi. Lehdessä kuitenkin kerrotaan, että aiemmin kokeneensa takia Eilaa pelotti, onko kaikki kunnossa. Eilakin alkoi ajan kanssa kuitenkin uskoa, että lapsella on kaikki hyvin. Siinä kesti kuitenkin ainakin puoli vuotta.

Pari sai vielä kolmannen lapsen, Jannen, jonka tuloon meni kahdeksan vuotta.

Lue Eila Roineen koko haastattelu Seuran verkosta tai Seura-lehdestä 21/2023!

X