Julkkikset

Teresa Välimäki arvostaa yksinoloa ja päätyi muuttamaan kumppaninsa kanssa eri osoitteisiin: ”Erillään asuminen on ollut oikea ratkaisu meille”

Ruoka-alan yrittäjä Teresa Välimäki nauttii yksin asumisesta ruuhkavuosien jälkeen. Parin vuoden päästä hän aikoo tehdä ison ratkaisun.

Teksti:
Piia Sainio
Kuvat:
Liisa Valonen

– Asun yksin, mutta yksinäinen en ole ollut. Elämäni on sen verran hektistä, että en vielä ole saanut tarpeeksi yksin­olosta, Teresa Välimäki sanoo.

Ruoka-alan yrittäjä Teresa Välimäki nauttii yksin asumisesta ruuhkavuosien jälkeen. Parin vuoden päästä hän aikoo tehdä ison ratkaisun.

”Haluan päättää itse, mitä teen”

”46-vuotiaana tein ensimmäistä kertaa oikeasti omannäköisen kodin itselleni. Se oli ihanaa! Viihdyn kotonani todella hyvin enkä saa tarpeekseni yksinolosta.

Nuorena asuin pari vuotta yksin, kun opiskelin ravintolakoulu Perhossa. Sitten tapasin ensimmäisen mieheni, muutimme yhteen ja perustimme perheen. Vasta äskettäin tajusin, kuinka hirvittävän nuori olin, kun tulin äidiksi. Tyttäreni on nyt 23-vuotias – olin saman ikäinen, kun aloin odottaa häntä.

Ero tuli 20 vuotta sitten. Sen jälkeen asuin lasten kanssa, myöhemmin myös uuden puolisoni kanssa. Nyt lapset asuvat omillaan. Kaksi vuotta sitten päätimme kumppanini kanssa muuttaa erillemme. Olemme hyvissä väleissä ja tapailemme, mutta erillään asuminen on ollut oikea ratkaisu meille.

Työni on paljon sitä, että olen ihmisten kanssa tekemisissä. Työskentelen monissa eri tiimeissä, juonnan tilaisuuksissa, teen podcasteja ja muita ohjelmia. Vastapainoksi tarvitsen yksinoloa.

Vapaa-ajalla kierrän suuret tapahtumat pääsääntöisesti kaukaa. Kapasiteettini ei enää riitä sellaiseen. Tapaan kyllä ystäviäni ja osallistun juhliin ja tapahtumiin, mutta minulla on nykyään hyvin matala kynnys perua osallistumiseni, jos tuntuu siltä, että olen väsynyt ja tarvitsen vain lepoa.

Viikkoni ovat täynnä töitä ja harrastuksia. Sunnuntait pyrin rauhoittamaan kokonaan kotona olemiselle. Usein käy niin, että ovikello soi ja ovella on joku, joka kysyy, onko ruokaa. Ja se on tietenkin ok. Olen sanonut lapsille, että kotiin saa aina tulla.

”Kaksi vuotta sitten päätimme kumppanini kanssa muuttaa erillemme.”

Yksinolon luksusta on, ettei minun tarvitse neuvotella kenenkään kanssa. Jouduin lapsena itsenäistymään varhain ja kantamaan vastuuta muista. Nuorena aikuisena avioeron jälkeen minun piti pärjätä yksin pienten lasten kanssa. Se kaikki on vahvistanut minussa sellaista puolta, etten jaksa kotona kauheasti neuvotella ja keskustella. Haluan päättää itse, mitä teen ja milloin. Töissä ja harrastuksissa on otettava huomioon muut ihmiset, mutta on ihanaa, kun kotona saan olla juuri niin kuin huvittaa. Voin vaikka juoda kahvia kolme tuntia ilman, että kukaan on kyselemässä, lähdetäänkö jonnekin tai tehdäänkö jotain.

Koti on minulle paikka, joka on vapaa kompromisseista.”

”Lasten itsenäistyminen tuo minulle vapautta”

”Viime keväänä Italian-matkalla ajelimme ystävieni kanssa ympäri Piemontea sähköpyörillä. Minulle kerta oli ensimmäinen. Siellä oli tosi isoja nousuja, mutta sähköpyörän nappia painamalla sain niin paljon apuja, että vain nautin liikkeellä olemisesta. Vapauden tunne oli ihana.

Näin saat käyttöösi kaikki upeat edut

Annan tilaaja pääsee käsiksi kaikkiin klubietuihin.

Tilaaja: Kirjaudu tai luo tili tästä.

Kirjaudu

Mikäli et ole vielä tilaaja, tilaa Anna tästä.

Tilaa

Pulmatilanteissa ole yhteydessä asiakaspalveluun.

X