– Saatan olla ensimmäinen nainen tässä virassa, mutta en tule olemaan viimeinen, Kamala Harris julisti voitonpuheessaan.
– Saatan olla ensimmäinen nainen tässä virassa, mutta en tule olemaan viimeinen, Kamala Harris julisti voitonpuheessaan.
Julkkikset

Varapresidentti Kamala Harrisia ei ole kritisoitu lapsettomuudesta ja uusperhekin on saanut positiivisia arvioita – asiantuntija: ”Ajat ovat ehkä muuttuneet”

Yhdysvaltain ensimmäinen naispuolinen varapresidentti Kamala Harris on paitsi kova uratykki ja lasikattojen rikkoja työelämässä, myös modernin uusperheen äiti. Se, että Kamala ei ole saanut kritiikkiä biologisesta lapsettomuudestaan, on ehkä merkki aikojen muuttumisesta, asiantuntija Anu Partanen sanoo.
Teksti: Annan toimitus Kuvat: AOP ja MVPhotos

Marraskuun 7. päivä oli kääntynyt jo illaksi Yhdysvaltojen itärannikolla Wilmingtonissa Delawaressa. Joe Biden oli vaalitulosten perusteella julistettu Yhdysvaltojen presidentiksi, ja samalla maa oli saanut ensimmäisen naispuolisen ja ensimmäisen tummaihoisen vara­presidenttinsä, Kamala Harrisin, 56.

Amerikkalaisten naisten piti odottaa tätä historiallista hetkeä pitkään. Suomessa on jo totuttu siihen, että naiset nousevat politiikan huipulle. Yhdysvalloissa se on vielä harvinaista.

– Kamala Harrisin valinnalla on iso merkitys naisille, etenkin afroamerikkalaisille naisille. Nyt naiset ja tytöt näkevät, että nainen todella voi olla varapresidentti. Yhdysvalloissa on ollut vähän samanlainen henki kuin Suomessa vuonna 2000, jolloin Tarja Halonen valittiin presidentiksi, sanoo johtava neuvonantaja Anu Partanen konsulttitoimisto Nordic West Officesta.

Aviomies Doug Emhoff oli tiiviisti mukana Kamala Harrisin vaalikampanjassa, kuten ehdokkaiden perheillä USA:ssa on tapana.

Aviomies Doug Emhoff oli tiiviisti mukana Kamala Harrisin vaalikampanjassa, kuten ehdokkaiden perheillä USA:ssa on tapana.

Kamala Harris sai maineen ”kovana kyttänä”

Kamala Harrisia on luonnehdittu uratykiksi, joka on kiivennyt yhteiskunnan tikkaita ylöspäin ilman sen suurempia epäonnistumisia.

– Hän varttui kunnianhimoisessa maahanmuuttajaperheessä, jossa on kouluttauduttu ja pyritty eteenpäin, Partanen sanoo.

Kamala löysi kutsumuksensa varhain. Hän opiskeli oikeustiedettä, valmistui vuonna 1989 ja suuntasi julkiselle sektorille syyttäjäksi. Omaelämäkerrassaan hän kirjoittaa, että halusi päästä kehittämään amerikkalaista oikeusjärjestelmää oikeudenmukaisemmaksi. Tummaihoisena hän tiesi varsin hyvin, miten epäoikeudenmukaisesti oikeusjärjestelmä saattoi kohdella tummaihoisia ja vähävaraisia.

Hän sai maineen ”kovana kyttänä”. Hän oli mukana rankoissa rikosoikeudenkäynneissä, joissa käsiteltiin seksuaali- ja väkivaltarikoksia, jengiväkivaltaa ja prostituutiota.

Kun Kamala eteni urallaan, hän rikkoi lasikattoja. Hän oli San Franciscon ensimmäinen naispuolinen, tummaihoinen ja aasialaisamerikkalainen piirisyyttäjä. Hän oli myös ensimmäinen nainen, tummaihoinen ja aasialaistaustainen, kun hänet valittiin Kalifornian osavaltion oikeusministeriksi.

Vuonna 2016 hänet valittiin senaattiin demokraattisen puolueen edustajana. Vaalikampanjointiin hän oli saanut kokemusta Kaliforniassa piirisyyttäjän sekä osavaltion oikeusministerin virkoihin pyr­kiessään, sillä ne ovat poliittisia ja niihin haetaan paikallisilla vaaleilla.

Lapsettomuus on säästänyt Kamala Harrisin vaikealta valinnalta

Kamalan perheeseen kuuluu juristi Doug Emhoff, jonka kanssa hän meni naimisiin vuonna 2014 sekä tämän lapset 26-vuotias Cole Emhoff ja 21-vuotias Ella Emhoff. Cole ja Ella kutsuvat Kamalaa Momalaksi. Lisäksi Kamala on hyvin läheinen siskonsa Maya Harrisin ja tämän tyttären Meena Harrisin kanssa.

Kamalan ura on kiskaissut koko perheen julkisuuteen.

– Perhearvot ovat amerikkalaisille tärkeitä, ja sekä nais- että miespoliitikkojen puolisot ja lapset ovat mukana valokuvissa ja kampanjoissa, Partanen sanoo.

Kamalalla ei ole omia lapsia, mutta Partasen mukaan siitä ei ole juuri puhuttu julkisuudessa negatiivisesti. Päinvastoin, hänen uusperhettään on pidetty positiivisena esimerkkinä uuden ajan monimuotoisista perheistä. Biologinen äitiys ei ole enää naiseuden mitta, onneksi.

– Ehkä tässäkin asiassa ajat ovat muuttuneet.

Lapsettomana Kamala ei kuitenkaan ole joutunut tekemään valintaa, jonka moni uraa tekevä amerikkalaisnainen joutuu tekemään: paahtaako töitä täysillä niin, että näkee lapsiaan vain vähän, vai jättäytyäkö kokonaan pois. Yhdysvalloissa ei ole pitkää äitiysvapaata, hoitovapaista puhumattakaan, kuten meillä.

– Kun Suomessa naispoliitikko on tullut raskaaksi, on saatettu keskustella, että onko hyvä vai huono asia, että hän jää äitiys­vapaalle. Yhdysvalloissa ei ole tällaista keskustelua. Nuoret naispoliitikot eivät jää äitiys­vapaille, Partanen sanoo.

Luit juuri lyhennelmän Annan 9/2021 kansijutusta, joka kertoo Yhdysvaltain ensimmäisistä naisista Kamala Harrisista ja Jill Bidenista. Jutun on kirjoittanut Tyyne Pennanen. Millainen lapsuus Kamala Harrisilla oli yksinhuoltajaperheessä? Mikä on kenties hänen suurin heikkoutensa poliitikkona? Millainen nainen on Jill Biden, joka aikoinaan pitkän harkinnan jälkeen suostui leskeksi jääneen Joe Bidenin vaimoksi ja joka aikoo presidentin puolisonakin jatkaa työtään opettajana? Lue koko juttu numerosta 9/2021 tai digilehdestä! Voit tilata digilehden täältä! 

X