kasvoöjy
Kasvoöjy sopii kaikille ihotyypeille, myös epäpuhtaalle iholle.
Kauneus

Oikein valittu kasvoöljy sopii kaikille ihotyypeille ja tekee ihosta hehkuvan – näin kasvoöljyä kannattaa käyttää

Hehkuva ja täyteläinen iho on nyt halutumpi kuin koskaan. Mikään muu hoitotuote ei pehmennä ihoa yhtä tehokkaasti ja nopeasti kuin laadukas kasvoöljy.
Teksti: Riikka Väänänen Kuvat: iStock

Löytyykö kylppärisi hyllyltä kasvoöljy, jota et oikein osaa käyttää? Tai tuntuuko ihosi kaipaavan vielä lisätehoja voiteen ja seerumin lisäksi? Kokosimme vinkit, miten kasvoöljystä saa parhaan hyödyn iholle.

Miksi kasvoöljyä kannattaisi käyttää?

Useimmat kasvoöljyt pohjautuvat kasveista saataviin öljyihin. Kasvien lipidit eli rasvat ovat hyvin paljon ihon omien rasvojen kaltaisia, joten iho pystyy hyödyntämään ne erittäin tehokkaasti.

Kasvoöljyä käyttämällä voi säästää lompakkoa, sillä verrattuna esimerkiksi seerumiin tai kosteusvoiteeseen öljyä tarvitsee huomattavasti pienemmän määrän – vain muutama tippa riittää koko kasvoille.

Lue myös: Kuiva iho voi tarvita kosteutuksen sijaan rasvaa – näin tunnistat, onko ihosi janoinen vai nälkäinen

Kenelle kasvoöljy sopii?

Kasvoöljyt sopivat kaikille ihotyypeille – myös epäpuhtauksiin taipuvaiselle iholle ja jopa aknen hoitoon. Kyse on vain siitä, millaisen öljyn valitset.

Miten valita oikea kasvoöljy?

Puhtaiden kasviöljyjen lisäksi saatavilla on öljyjä, joihin on lisätty eteerisiä öljyjä tai vaikkapa hedelmähappoja. Rasvaiselle ja epäpuhtaalle iholle sopivat öljyt, joissa on esimerkiksi salisyylihappoa, puhdistavaa teepuun öljyä ja kosteuttavaa jojobaa.

Kuivalle iholle sopii erinomaisesti esimerkiksi manteli- tai arganöljy, ja hamppu- ja kauraöljyt rauhoittavat ärtynyttä ihoa. Sameaa ihoa taas kirkastaa runsaasti C-vitamiinia sisältävä öljy, jossa on esimerkiksi sitrushedelmien eteerisiä öljyjä.

Aikuiselle iholle kannattaa valita kasvoöljy, joka tekee vähän kaikkea: ravitsee ihoa, kirkastaa sen sävyä sekä napakoittaa ja suojaa ihoa saasteilta ja muilta ympäristön haittatekijöiltä. Tällaisessa öljyssä on muun muas­sa kollageenin ja elastiinin muodostumista tehostavaa ja ihoa kirkastavaa ruusunmarjaöljyä, marjojen siemenöljyjä, E-vitamiinia ja omega-3-rasvahappoja.

Voiko öljyllä korvata jonkin toisen ihonhoitotuotteen?

Yövoiteen voi korvata yökäyttöön tarkoitetulla öljyllä, mutta öljy ei korvaa kosteusvoidetta tai kosteuttavaa seerumia. Öljy ei nimittäin kosteuta ihoa, kuten esimerkiksi kosteusemulsiot tekevät. Sen sijaan öljy ravitsee, pehmentää ja suojaa ihoa sekä sitoo kosteuden ihoon.

Kasvoöljy sopii oivallisesti kuuriluontoiseen käyttöön esimerkiksi silloin, kun iho on hyvin kuiva tai herkkä. Silloin öljyä käytetään seerumin ja kosteusvoiteen lisänä. Useimpia kasvoöljyjä voi myös lisätä päivä- ja yövoiteen joukkoon tehostamaan voiteen ravitsevuutta etenkin talvisaikaan. Vain tippa riittää, ja kas, säästät sekä voidetta että öljyä.

Milloin kasvoöljy levitetään iholle?

Kasvoöljy levitetään iholle viimeiseksi. Jos levität öljyn ennen seerumia, seerumi ei imeydy, koska öljy on luonut ihon pinnalle suojaavan kalvon.

Lue myös: Osaatko kerrostaa ihonhoitotuotteet iholle oikeassa järjestyksessä? Pienellä rutiinin muutoksella saat tuotteet hoitamaan ihoasi parhaiten

Meikin alle ei öljyä kannata levittää, ellei se ole erittäin nopeasti imeytyvä niin kutsuttu kuivaöljy. Tehohoidon rutikuivalle iholle saat, kun levität alle kosteuttavaa seerumia ja hierot öljyä sen päälle. Näin seerumin kosteus pysyy ihossa, ja öljy jättää ihon pehmeäksi ja heleäksi.

X