Kauneus

Liikaa mustaa? Stylisti kertoo, mikä on mustan asun vika – paranee nyrkkisäännöllä

Musta väri ei nuorenna ja hoikenna, vaan vaikutelma on stylistin mukaan juuri päinvastainen. Mustaa asu kaipaa väriä lähelle kasvoja.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
iStock

Pikkumusta voisi olla mieluusti tummansininen, sanoo stylisti.

Musta väri ei nuorenna ja hoikenna, vaan vaikutelma on stylistin mukaan juuri päinvastainen. Mustaa asu kaipaa väriä lähelle kasvoja.

Musta pukee kaikkia, nuorentaa ja hoikentaa. Oletko sinäkin kuullut nämä väittämät ja uskot ne todeksi? Väärin, sanoo stylisti-tietokirjailija Sohvi Nyman. Itse asiassa suomalaiset käyttävät aivan liikaa mustaa, Nyman lataa:

– Päästä varpaisiin mustaan pukeutuminen on hautajaislook.

Musta voi toki olla värinä helppo siinä mielessä, että sitä löytyy kaupoista yllin kyllin ympäri vuoden, etenkin talvikuukausina. Mustaa on myös yhdisteltävissä kaikkiin muihin väreihin sekä tietysti toisiin mustiin vaatteisiin.

Musta sopii värianalyysin mukaan pienelle osalle suomalaisista

Mustan asun vikana on se, että se tekee ihosta helposti samean ja elottoman näköisen. Tämä johtuu suomalaisihon ja -hiusten värityypeistä.

– Me suomalaiset olemme tosi kalpeita, ja suurimman osan iho taittaa punaiseen tai keltaiseen. Musta sopii vain 12 prosentille suomalaisista eli heille, joilla on värianalyysin mukaan talvi-ihmisen iho.

Talvi-ihmisen tunnusmerkkejä on luonnostaan valkea, maidonvalkoinen iho, joka ei taita keltaiseen eikä punaiseen. Talvi-ihmisen hiukset ovat yleensä tummat tai mustat, joskus harvoin platinanvaaleat. Vain heillä ei Nymanin mukaan ole pelkoa siitä, että mustaa olisi asussa liikaa.

Lue myös: Moni pukeutuu mustaan, vaikka se sopii yllättävän harvalle – näin tunnistat, kannattaako sinun käyttää mustia vaatteita

Värillinen huivi elävöittää mustan takin.
Värillinen huivi elävöittää mustan vaatteen kertaheitolla. © iStock

Musta korostaa kasvojen tummat kohdat

Mitä tapahtuu, jos ei-talvi-ihminen verhoutuu mustaan? Riippuu siitä, puhutaanko asun ylä- vai alaosasta, Nyman vastaa. Lähellä kasvoja oleva musta saa rypyt ja juonteet näkyviin ja korostaa tummia silmänaluksia. Musta paita, etenkin poolopaita tekee Nymanin mukaan kaksoisleukaefektin mustan värin heijastuessa leukaan.

Musta ei siis missään nimessä nuorenna, kuten usein väitetään. Myös mustan hoikentava vaikutus on Nymanin mukaan yksi iso harhaluulo. Yksivärinen, hyvin istuva asu toki voi tuoda kaventavaa efektiä, mutta salaisuus ei piile mustassa värissä.

– Musta ei värinä automaattisesti hoikenna ketään. Stylistinä olen huomannut, että tyköistuva värikäs mekko hoikentaa paljon paremmin kuin musta säkki, jollaisia plus-kokoisille usein tarjotaan.

Mustan värin valta-asema suomalaisten vaatekaapissa selittyy Nymanin mukaan kahdella asialla. Paitsi että vaatekaupoissa on ympäri vuoden tarjolla liikaa mustaa, kuluttajat on saatu uskomaan mustan ylivaltaan.

– Mustan sopivuutta kaikille on toitotettu vuosikymmeniä. Ihmiset on saatu uskomaan, että jokaisen naisen vaatekaapissa pitää olla se pikkumusta ja musta jakkupuku. Näinhän ei missään nimessä ole. Pikkumusta voi olla aivan yhtä hyvin tummansininen, samoin kuin jakkupuku.

Lue myös Kotiliesi.fi: Tee värianalyysi ja selvitä, mitkä värit saavat sinut hehkumaan – tätä väriä kannattaa lähes jokaisen välttää!

Tummansininen on mustaa imartelevampi

Nyman pitääkin ykkösvaihtoehtona mustan sijaan juuri tummansinistä. Myös tummanruskea tai tummanharmaa ovat mustaa paremmat, mikäli tummia värejä haluaa käyttää.

– Tummansininen on klassinen ja tyylikäs väri, jolla voi korvata mustan kaikissa tilanteissa, joitakin etiketin sanelemia poikkeuksia kuten hautajaisia ja väitöstilaisuuksia lukuun ottamatta.

Esimerkiksi tummansininen on valkoista ihoa vasten paljon pehmeämpi väri, eikä se kasvojen lähellä korosta juonteita ja tummia silmänaluksia toisin kuin musta.

musta kukkamekko.
Jos valitsee vaatteen, jossa mustalla pohjalla on värikkäitä kuvioita, mustan kovuus vähenee heti. © iStock

Helppo vinkki: asuste lähellä kasvoja

Jos mustaa haluaa käyttää tai vaatekaapista nyt vain sattuu löytymään liikaa mustaa, Nymanilla on helppo vinkki: pehmennä mustaa asusteilla. Jo pieni lisäys tekee ihmeitä ja kokomusta look saa uuden ilmeen, kun kaulaan kietaisee värikkään huivin, korviin näyttävät korvakorut tai hiuksiin vaikka pannan.

Värikkäällä villatakilla tai liivillä musta kokonaisuus elävöityy jo huomattavasti. Erityisen pehmentävän efektistä tekee värikäs asuste tai lisävaate lähellä kasvoja.

Tosin jo niinkin pieni asia kuin ihonväriset sukkahousut rikkovat täysmustan hautajaislookin. Nyman kehottaa myös kokeilemaan tällä hetkellä hyvin saatavilla olevia värikkäitä tai kuviollisia sukkahousuja mustan asun kaverina.

Mustan ystävä voi elävöittää asua ja pehmentää yleisvaikutelmaa myös valitsemalla mustapohjaisia, kuosillisia asuja.

– Esimerkiksi fuksianpunaiset kukat mustalla pohjalla tekevät mustasta asusta aivan toisen näköisen ja raikkaamman kuin kokomusta, Nyman vinkkaa.

Antiikkikauppias Heini Hirvonen keventää mustaa asua kuosilla, huomaa korvikset ja sukkahousujen kuviointi.
Annan pikkumustaoppaassa tummuus kevenee asusteiden tekstuurilla.
X