Kauneus

Mustapääimuri testissä – asiantuntija varoittaa erityisesti yhdestä seikasta

Mustapääimuri lupaa imeä mustapäitä imurin lailla, poistaen epäpuhtaudet ihohuokosista. Testasimme kotihoitolaitteen.

Teksti:
Christina Boman
Kuvat:
Valmistajat
Videot:
Christina Boman

Voiko mustapäät imeä pois kasvoilta?

Mustapääimuri lupaa imeä mustapäitä imurin lailla, poistaen epäpuhtaudet ihohuokosista. Testasimme kotihoitolaitteen.

Mustapääimuri on laite, joka lupaa syväpuhdistaa ihohuokoset kuorinnan sekä imun aiheuttaman alipaineen avulla. Se siis nimensä mukaisesti ikään kuin imuroi mustapäät pois iholta. Vastaavia laitteita käytetään myös hoitoloissa, mutta nykyään niitä voi hankkia myös kotiin.

Mustapäät syntyvät, kun talirauhasten tuottama tali sekoittuu ihon pinnalla oleviin kuolleisiin ihosoluihin. Tali tukkii kovettuessaan ihohuokosen suun. Tämän seurauksena iholle syntyy pieni musta piste, siis mustapää.

Jatkuvat mustapäät voivat laajentaa ihohuokosia ja tehdä ihosta epätasaisen näköisen. Siksi moni pyrkii niistä eroon. Otimme selvää, voiko mustapäät imuroida iholta pois kotikonstein.

Lue myös: Mekaaninen ihonpuhdistus pitää pintansa uusien laitehoitojen rinnalla – kosmetologi kertoo, millainen ihotyyppi hyötyy siitä erityisesti ja kenen kannattaa sitä välttää

Asiantuntija: mustapääimuria on käytettävä varoen

Markkinat ovat pullollaan erilaisia ihohuokosia puhdistavia kotihoitolaitteita ja vempaimia. Kauneushoitola Hilla Helsingin kosmetologi Sofia Tverin suhtautuu niihin varauksella.

– On vaikeaa uskoa, että epäpuhtaudet lähtisivät iholta vain laitteella imemällä. Ihonpuhdistuksessa on tärkeää juurikin pohjatyö, jossa ihoa pehmitetään öljypuhdistuksella ja -hieronnalla, kuorinnalla ja höyryn avulla. Kuiva iho ei ole yhtään yhteistyöhaluinen puhdistukselle, Tverin toteaa.

Hyvän pohjatyön lisäksi laitteita tulisi käyttää myös varoen. Iholle kohdistuvan hieronnan ja imun yhdistelmä voi olla erityisesti herkälle ja couperosaan taipuvaiselle iholle liian voimakas, Tverin pohtii. Hänen mukaansa moni sortuu hoitamaan ihoaan liian rajuilla keinoilla. Siitä on yleensä vain haittaa.

– Ihoa ei kannata ylihoitaa. Kovin voimakas imu tai kuorinta voi aiheuttaa vaurioita ihoon. Vaurioitunut iho puolestaan on alttiimpi tulehduksille. Tärkeintä on pyrkiä tasapainoon, eikä rasittaa tai kuivattaa ihoa liikaa.

Mutta kuinka kotihoitolaite sitten eroaa hoitoloissa tehtävistä puhdistuksista – eikö sielläkin käytetä laitteita?

– Kauneushoitoloissa iho puhdistetaan usein mekaanisesti eli käsin tai hellävaraisella ultraäänilaitteella, jonka aiheuttama värinä saa epäpuhtaudet liikkeelle.

Myös hoitoloissa on käytössä laitteita, joiden teho perustuu alipaineeseen ja imuun, kuten monissa kotihoitolaitteissa. Ammattilainen osaa räätälöidä oikeanlaisen hoitomenetelmän asiakkaan ihon tarpeille sekä valmistella ihon hoitoa varten.

Lue myös Kotiliesi.fi: Ihon kutina piinaa? Lääkäri kertoo, milloin se on oire sairaudesta ja neuvoo tehokkaat keinot kutinan hillitsemiseksi

Katso videolta, miten mustapääimuritestissä kävi:

Mustapääimuri testissä: ”Talia irtosi silmin nähden”

Mustapääimuri testissä
Foreo Kiwi -laitteen kärjet on valmistettu lääketieteellisestä teräksestä ja Adamas-timanteista, 169 e.

Lähtötilanne

Ihossani on satunnaisia epäpuhtauksia, ja etenkin nenän, poskien ja leuan alueelle ilmestyy mustapäitä sekä näppyjä. Ihoni on pintakuiva ja punoittaa herkästi. Päivän mittaan iho rasvoittuu.

Lupaus

Timanttimikrodermabrasiolaite lupaa imeä mustapäitä imurin lailla, tehdä ihosta pehmeämmän ja tasaisemman sekä vähentää hienoja juonteita. Laite lupaa poistaa hellävaraisesti kuolleet ihosolut ja epäpuhtaudet sekä stimuloida verenkiertoa. Tyhjiöimu lupaa imeä välittömästi pois irronneet, kuolleet ihosolut ihon pinnalta ja poistaa epäpuhtaudet ihohuokosista.

Näin laite toimii

Aloitan ohjeiden mukaan pehmittämällä ihoa pitämällä lämmintä, kostaa pyyhettä kasvoilla. Verkkovirralla ladattava mustapääimuri on kaunis ja käteen sopiva. Lataan laitetta varten erillisen sovelluksen, josta saan tarkemmat ohjeet laitteen käyttöä varten.

Laitteessa on kasvojen eri alueille ja tarpeille kolme erilaista timanttikärkeä, joista valitsen sopivimman. Laite käynnistyy virtanappia painamalla, ja voimakkuutta on helppo säätää.

Testaan laitetta sen hellävaraisimmalla asetuksella, mutta imu on silti yllättävän voimakas, ja imupää tarrautuu ärhäkästi ihoon kiinni. Säikähdän hieman – tuleekohan tästä ihan mustelmia?

Imu ei satu, mutta ei myöskään tunnu erityisen miellyttävältä. Käytön jälkeen laitteeseen kertyneet epäpuhtaudet on helppo pyyhkiä pois.

Pitikö lupaus?

Heti käytön jälkeen iho punoittaa testialueelta. Ihoni punoittaa herkästi muutenkin, joten se ei sinänsä yllätä. Poskien alueella en näe suurta muutosta ihohuokosten suhteen, mutta nenästä talia irtosi imuriin silminnähden.

Muutos ihohuokosissa näkyy selvemmin oikeastaan vasta seuraavana päivänä. Silloin huomaan ihohuokosten näyttävän pienemmiltä ja puhtaammilta, myös poskien alueella.

Jälkikäteen pohdin, valmistelinko ihoani kuitenkaan tarpeeksi huolellisesti. Kenties laite voisi toimia vielä tehokkaammin esimerkiksi saunan jälkeen, kun iho on erityisen pehmeä ja lämmin?

Tämä yllätti

Voimakas imu yllätti. Kovin herkkäihoiselle en tätä suosittelisi. Laitetta ja oikeaa voimakkuutta on hyvä testata ennen käyttöä sisäranteen iholle.

Tehokkain keino mustapäiden kukistamiseen on huolellinen puhdistus

Keinoja mustapäiden kukistamiseen on monia. Sofia Tverin kuitenkin alleviivaa, että tehokkain niistä on huolellinen puhdistus sekä hyvä ihonhoitorutiini.

– Iho on tärkeää puhdistaa joka päivä huolellisesti mutta hellävaraisesti, Tverin muistuttaa.

Rasvoittuva sekaiho voi hyvinkin hyötyä kaksoispuhdistuksesta: siinä puhdistus aloitetaan öljypohjaisella tuotteella, minkä jälkeen iho puhdistetaan vielä toisella, kevyemmällä puhdistusaineella. Normaalille ja kuivalle iholle pelkkä öljypohjainen puhdistusaine riittää Tverin mukaan mainiosti.

– Öljy puhdistaa rasvan, talin, meikin sekä ilmansaasteet. Kun öljyä työstää iholle pyörivin liikkein, se puhdistaa ihohuokosia tehokkaammin kuin nopea huljuttelu.

Hyvään ihonhoitorutiiniin on myös syytä sisällyttää säännöllinen kuorinta.

– Kerta viikkoon riittää, ja aina ilta-aikaan. Sen jälkeen ihoa on syytä kosteuttaa runsaasti.

X