Kauneus

Onko kynsien viilaus parempi kuin leikkaus? Kosmetologin mukaan leikkaaminen edellyttää taktiikkaa – katso video!

Oli käytössä viila, leikkuri tai sakset, liian lyhyiksi ei sormien eikä varpaiden kynsiä kannata lyhentää. Oikea muoto on lisäksi tärkeä seikka varpaiden kynsissä.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock, Johanna Jantunen

Kynsien lyhentäminen onnistuu hellävaraisimmin lasiviilalla.

Oli käytössä viila, leikkuri tai sakset, liian lyhyiksi ei sormien eikä varpaiden kynsiä kannata lyhentää. Oikea muoto on lisäksi tärkeä seikka varpaiden kynsissä.

Kynsien lyhentäminen kannattaa tehdä tietyin menetelmin, jos haluaa välttyä lohkeilevilta, kipeiltä tai sisäänpäin kasvavilta kynsiltä. Kynsien viilaaminen on kynsille hellävaraisempi vaihtoehto kuin leikkaaminen.

– Suosittelen, että kynnet mieluummin viilaisi kuin leikkaisi lyhyiksi, jotta kynnet eivät lähde lohkeamaan, kosmetologi Ninni Hernetkoski Glory for You Spa Salongista kertoo.

Lasiviila on mainio väline kynsien lyhentämiseen. Se on kestävä ja helppo käyttää.

– Lasiviilalla voi tehdä vetoja moneen suuntaan sen hienojakoisuuden vuoksi. Työssäni käytän asiakkaiden kynsien viilaamiseen myös paperiviilaa, joka sopii hyvin monelle kynsilaadulle.

Koska paperisella viilalla saa sen karheuden vuoksi viilata vain yhteen suuntaan, lasiviila voi kuitenkin olla kotikäytössä parempi vaihtoehto.

– Kynsi lohkeaa sitä helpommin, mitä karheampi viila on.

Jos kynsien viilaaminen ei ole oma juttu vaan kynnet haluaa mieluummin leikata, Hernetkoski suosittelee napsimaan kynsistä pieniä paloja sen sijaan, että yrittäisi yhdellä leikkauksella saada koko kynnen lyhyeksi. Tämä taktiikka ehkäisee kynsien lohkeamista.

– Sillä ei ole merkitystä, käyttääkö leikkaamiseen leikkuria vai saksia. Molemmat käyvät.

Kynnet voi lyhentää myös niin, että ensin käyttää leikkuria tai saksia ja viimeistelyyn viilaa.

Lasiviilan ja paperiviilan lisäksi on olemassa vielä kynsien viimeistelyyn tarkoitettu buffer-viila. Buffer-viilalla saa helposti kynnen pinnan sekä kynnen päät tasoitettua, jottei lopputulos jää rosoiseksi.

Kynsien viilaaminen ja leikkaaminen: minkä pituisiksi kynnet kannattaa lyhentää?

Sopivan sormenkynsien pituuden saa jokainen päättää itse, mutta liian lyhyiksi kynsiä ei kannata viilata tai leikata. Liian lyhyet kynnet voivat tehdä sormenpäistä kipeät ja tuntua ikäviltä.

Kynsien lyhentäminen liian lyhyiksi on Hernetkosken mukaan tyypillinen virhe, johon moni sortuu, mutta kahdella muistisäännöllä mitta on oikea.

– Valkoista osaa saa jäädä kynteen. Kun sormea tunnustelee ylhäältä päin toisella sormella, kynnen pitäisi myös tuntua sormenpäässä.

Sormien kynsien muodolla ei ole merkitystä, vaan ne voi viilata esimerkiksi ovaalin, mantelin tai suorakaiteen muotoon. Varpaiden kynsiin sen sijaan suositellaan suoralinjaista muotoa.

– Varpaankynsien reunoja voi aavistuksen pyöristää, jotta ihoon ei tule haavoja. Mutta liikaa ei kannata pyöristää, ettei kynsi kasva sisäänpäin. Samasta syystä on tärkeää, että varpaiden kynsiä ei leikkaa liian lyhyiksi.

Sisäänpäin kasvanut kynsi tuntuu ikävältä ja voi altistaa kynsivallin tulehdukselle.

Katso videolta, kuinka kynsien viilaaminen ja leikkaaminen tapahtuvat ammattilaisen ottein:

X