Koti ja sisustus

Sisusta viherkasveilla koti kauniiksi! Trendikkäimmät huonekasvit, vinkit asetelmiin ja neuvot oikean ruukun valintaan

Viherkasvit tuovat puutarhan sisälle kotiin. Viherkasveilla sisustaminen on täynnä monipuolisia mahdollisuuksia. Kokosimme vinkkejä siihen, miten kodin saa vihertämään ja kasvit tyytyväisiksi.

Teksti:
Anna-Kaisa Huusko
Kuvat:
Istock

Viherkasveilla sisustaminen on nyt niin trendikästä, että trendeillä on monia eri alajaleja.

Viherkasvit tuovat puutarhan sisälle kotiin. Viherkasveilla sisustaminen on täynnä monipuolisia mahdollisuuksia. Kokosimme vinkkejä siihen, miten kodin saa vihertämään ja kasvit tyytyväisiksi.

Viherkasveilla sisustaminen tuo palan puutarhaa sisälle kotiin. Kokosimme kiinnostavimmat trendit ja tärkeimmät vinkit viherkasveilla sisustamiseen.

Viherkasveilla sisustaminen: ota haltuun nämä trendit

Moni kamppailee sen kanssa, ettei onnistu pitämään huonekasvejaan elossa. Siksi onnistunut viherkasveilla sisustaminen on myös sitä, että osaat valita eri olosuhteisiin sopivat huonekasvit.

Juuri nyt trendikkäitä ovat moniväriset, kuviolehtiset kasvit, esimerkiksi nukkumaija, muorinkukan variaatiot tai kirjolehti. Samoin väriltään punertavat, kuvioidut kasvit, kuten värinokkonen tai pilkullinen begonia näyttävät monenlaisissa kodeissa hyvältä.

Viherkasveilla sisustaminen: naruamppeli.
Viherkasvit sisustuksessa toimivat paitsi kiinnostavina yksityiskohtina myös sisustuksen yhtenäistäjinä.

Viherkasveilla sisustaminen on kuitenkin aina makuasia. Myös perinteiset viherkasvit, kuten peikonlehti, anopinkieli tai posliinikukat sekä mummolahenkiset naruamppelit ja niihin sopivat saniaiset, ovat tällä hetkellä hyvin suosittuja. Kesäkukissa suosiotaan nostavat puolestaan iki-ihanat pelargoniat.

Kokeile rohkeasti myös erikoisempia kasveja

Viherkasvit sisustuksessa voivat olla myös oikeita katseenvangitsijoita. Kokoa esimerkiksi kaktukset isoon ruukkuun tai lasiseen terraarioon ja tee niistä monen kasvin istutus. Viimeistele pinta kivi- tai sorakatteilla. Myös muista viherkasveista kuin kaktuksista voi koota näyttäviä istutuksia.

Viherkasvit sisustuksessa voi kasvattaa myös itse: avokadon siemenet itämässä vesimaljassa.
Viherkasvien kasvattaminen onnistuu myös hedelmän siemenistä, kuten avokadosta tai mangosta.

Kasvihifistelijät kokeilevat puolestaan rohkeasti erikoisuuksia: esimerkiksi ilmakasveja, jotka eivät tarvitse lainkaan multaa tai kokedameja, jossa kasvin juuripaakku sidotaan sammalpallon sisään ruukun sijaan.

Viherkasveilla sisustaminen on vaivattomampaa, kun kasvien hoitamisesta tekee viikkorutiinin: kastele ja suihkuttele kasvit aina samoina viikonpäivinä.

Testaa myös viherkasvitietosi Kotilieden hauskalla testillä: Kuinka hyvin tunnistat kodin huonekasvit? Testaa, miten vihreä peukalosi oikeasti on!

Viherkasveilla sisustaminen: näin onnistut vihreän kodin rakentamisessa!

Viherkasveilla sisustaminen on siitä palkitsevaa puuhaa, että sitä ei tarvitse ottaa liian vakavasti: Etsi kasveille paikkoja ikkunalautojen lisäksi kukkapöydiltä, hyllyiltä, amppeleista ja seinätelineiltä monipuolisesti.

  1. Kun hankit uusia kasveja, ota selvää, millaisessa paikassa kasvit menestyvät, ja valitse viherkasvit tilan valaistusolojen mukaan.
  2. Ruukku viimeistelee viherkasvin ilmeen ja ohjaa samalla sen kasvua. Tumma ruukku korostaa vaaleita lehtiä, pinnaltaan tasainen ruukku nostaa esiin lehtien struktuuria, kuten poimuja. Jos lehdissä on voimakkaita kuvioita, ei ehkä kannata valita kaikkein koristeellisinta ruukkua, sillä se voi tehdä kokonaisuudesta sekavan syherryksen. Jalallinen ruukku tai korkea kartiomuoto tuovat ryhtiä.
  3. Muista tarkkailla mullan kosteutta, kun kastelet kasveja. Talvisin kasveja tulee helposti kasteltua liikaa, sillä pimeinä kuukausina kasvu pysähtyy ja vedentarve vähenee. Kasvukaudella (keväästä syksyyn) kasvit kuluttavat enemmän vettä, ja ne kaipaavat myös lannoitusta.
X