Matkailu

Lentoemäntä kertoo 5 asiaa, joita ei välttämättä kannata tehdä lentomatkan tullen

Tiettyjä asioita ei kannata unohtaa lennolle lähtiessä. Ammattilainen tietää, miten välttää ylimääräistä stressiä tai epämukavaa oloa.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Lentäminen hihattomassa vaatteessa on varsin usein virhevalinta.

Tiettyjä asioita ei kannata unohtaa lennolle lähtiessä. Ammattilainen tietää, miten välttää ylimääräistä stressiä tai epämukavaa oloa.

Lentomatka edessä? Kysyimme Finnairilla matkustamon esimiehenä työskentelevältä purseri Sanna Moisiolta, millaisia asioita voi olla fiksua välttää ennen lentoa tai sen aikana, jotta lentäminen sujuu mahdollisimman mukavasti.

1. Lähtö passia vilkaisematta

Käytännön asioiden varmistaminen ennen lennolle lähtöä kannattaa. 

Vastassa voi olla ikäviä yllätyksiä, jos ei ennen matkalle lähtöä tarkista, millaisia rajoituksia tai rajamuodollisuuksia kohdemaassa on ­– ­sekä sitä, kuinka pitkään oma passi on voimassa. Esimerkiksi moniin EU:n ulkopuolisiin maihin matkustaessa passin tulisi olla voimassa vielä kuusi kuukautta matkan jälkeen. 

– Kannattaa myös varmistaa, mitä lentolipun hintaan kuuluu. Onko esimerkiksi ruokatarjoilua? Lisäpalveluja saa tarvittaessa ostettua samalla, kun tekee netissä lähtöselvityksen, Moisio vinkkaa. 

Kentällä laukkujen jättöön ja turvatarkastukseen kannattaa myös varata mieluummin liikaa kuin liian vähän aikaa, jotta matkalle lähtö on stressittömämpää. Yleinen suositus on ilmaantua kentälle kaksi tuntia ennen lentoa. Varsinkin suurilla lentokentillä etäisyydet pääovilta lähtöporteille voivat olla odottamattoman pitkiä, kuten myös jonot.

Lue myös: Milloin vessaan, ja mikä on paras paikka lentokoneessa? Lentoemäntä paljastaa ammattilaisen parhaat vinkit lennolle

2. Lentäminen tyylikkäissä, mutta epämukavissa vaatteissa

Rento mekko tai oversize-neule yhdistettynä mukaviin housuihin voi olla parempi asukokonaisuus lennolle kuin farkut ja tyköistuva pusero. 

– Varsinkin jos lento on pitkä, vartalo reagoi turvotuksella. Silloin on mukavampaa, ettei vaatetus ole tiukka. 

Moision huomion mukaan moni matkustaakin nykyään aika rennosti pukeutuneena. 

– Lentomatkustamisessa ei ole pukukoodia, varsinkaan economy-luokassa. 

Vaatteiden valinnassa kannattaa ottaa huomioon myös se, että ilmastoinnin vuoksi lentokoneessa voi joskus tuntua viileältä. 

– Neule tai huivi on hyvä ottaa mukaan, jos on taipuvainen palelemaan. Kaikilla lennoilla ei ole vilttejä jokaiselle matkustajalle, joten huivista saa kätevästi tehtyä viltin lämmikkeeksi. 

3. Turvottava ruoka kuivin suin 

Leivän tai palkokasvien syöminen ennen lentoa saattaa aiheuttaa ylimääräistä ilmaa vatsaan, ja paineistus lennolla voi lisätä tukalaa oloa entisestään. 

– Ennen lentoa voi olla hyvä syödä vähän kevyemmin. Mutta syömistä ei kannata kuitenkaan välttää, sillä verensokeri on hyvä pitää ylhäällä.

Vettä tai muita alkoholittomia juomia kannattaa nauttia sekä ennen lentoa että lennon aikana.

Veden tai muiden alkoholittomien nesteiden juominen palkitsee, sillä lentokoneessa ilma on kuivaa ja kehosta haihtuu enemmän nesteitä kuin maan pinnalla. Lentäminen nestevajeisena voi aiheuttaa huonoa oloa, pyörrytyksen tunnetta ja päänsärkyä.

– Vaikka jännittäisi sitä, että lennolla joutuu käymään koko ajan vessassa, kannattaa kuitenkin juoda sekä ennen lentoa että sen aikana. Varsinkin pitkien lentojen jälkeen ero on olossa huomattava, jos on juonut hyvin. 

Lennolla voi ottaa nyrkkisäännöksi juoda vähintään lasillinen vettä tunnin tai kahden välein. Alkoholia ja kofeiinipitoisia juomia voi olla syytä välttää kokonaan tai nauttia niitä maltillisesti, sillä ne lisäävät nesteen poistumista kehosta. 

4. Pelkkä istuminen pitkällä lennolla

Nestehukka, matala ilmanpaine ja paikallaan istuminen lisäävät veritulpan riskiä yli 4 tunnin lentomatkoilla. Jaloittelu 1–2 tunnin välein pienentää veritulppariskiä, koska liikkuminen vilkastuttaa verenkiertoa. 

– Käytävät ja yleiset alueet, kuten takakeittiö, ovat matkustajien käytettävissä, kun tarjoilu on ohi. Lennolla saa ilman muuta käydä kävelemässä, venyttelemässä ja pyörittelemässä käsiä ja jalkoja. 

Entä jos istuu ikkunapaikalla, eikä oikein haluaisi häiritä vieressä istuvia? 

– Kaikki ymmärtävät, että etenkin pitkällä lennolla on päästävä välillä jaloittelemaan. Toki omalla paikallakin voi nousta ylös ja pyöritellä raajoja ja olkapäitä. 

5. Toisista piittaamattomuus

Ennen lentoa on fiksua välttää voimakkaiden hajuvesien käyttöä. Arviolta jopa kolmannes suomalaisista kärsii tuoksuherkkyydestä, joka aiheuttaa fyysisiä oireita. 

Jotta älylaitteiden äänet eivät häiritse muita, lennolle pitäisi muistaa ottaa mukaan omat kuulokkeet. 

– Osalla lennoista on myös myynnissä kertakäyttökuulokkeita, mutta vastuullisempaa on tietysti ottaa omat, jos sellaiset omistaa. 

Lennoilla toki aina kuuluu ääntä, hälinää ja jylinää. Jos haluaa varmistaa oman rauhansa, Moisio suosittelee vastamelukuulokkeita. 

– Monen elämä on hektistä, joten lentoa voi ajatella hetkenä rentoutua ja päästä pois arjen kiireistä. 

Entä onko istuinta kohteliasta kallistaa taakse, jos kyseessä ei ole yölento? 

– Jokaisella on lupa laittaa selkänojaa alas. Tietysti se vie vähän tilaa takana istuvalta, mutta ominaisuutta saa käyttää. Kun tarjoilu aloitetaan, economy-luokassa kaikkia kehotetaan laittamaan selkänojat yläasentoon, jotta jokaisella on hyvä tila syödä. 

Lähteet: Sanna Moision haastattelu ja Terveyskirjasto

X