Työ ja raha

10 asiaa, joita menestyjät eivät sano

Teksti:
Anna.fi

Jotkut näyttävät pärjäävän elämässä ilman ponnistelua, vain olemalla hyviä tyyppejä. Heidän onnensa salaisuus saattaa olla sanainen arkku. Siivoa sinäkin sanavarastostasi seuraavat luuserien lauseenparret ja voit alkaa odotella, milloin menestys koputtelee ovellesi. 

1. ”En osaa”

Elämässä eteenpäin luovivat ihmiset ovat neuvokkaita. He eivät surkuttele ääneen puutteitaan vaan pitävät ne visusti omana tietonaan. Tai mikä parempaa, kääntävät heikkoutensa vahvuuksiksi. Tämä taitolaji vaatii loppujen lopuksi ennen kaikkea rohkeutta ja päättäväisyyttä.

Mitä sitten, vaikka et olisi koskaan loistanut koulun ranskantunneilla? Kielikurssi verkossa hioo taitosi tasolle, jolla voit ylpeillä. Toista perässä: Mitä en osaa, sen voin oppia.

2. ”Minulla ei ole aikaa”

Yleensä ”en ehdi” on oikeasti vain kiertoilmaisu sille, ettei pahemmin kiinnosta. Tämän tietää myös pomosi, ja näinä talouden epävakaina aikoina et todellakaan halua, että pomosi alkaa pitää sinua työn vieroksujana. Jos sinulla on oikeasti kiire, parempi tapa tuoda aikatauluongelma esille on ilmoittaa pomollesi, että olet erittäin kiinnostunut uudesta projektista, mutta tarvitset X määrän tunteja saadaksesi sen valmiiksi toivotussa ajassa.

Lue lisää: Työskentele tehokkaammin – 8 käytännön vinkkiä

3. ”Ei tällä palkalla”

Ollaanpa rehellisiä: kuka muka omasta mielestään saa tarpeeksi palkkaa tekemästään työstä? Aika harva. Liian pienestä palkasta avautuminen työpaikan käytävällä on kuitenkin typerintä mitä voit tehdä, sillä negatiivinen asenne tarttuu – ja sen alkulähde kantautuu pomosi korvaan ennemmin tai myöhemmin. Marmattamisen sijaan sinun kannattaa keskittyä miettimään, kuinka voisit osoittaa pomollesi, että olet palkankorotuksen arvoinen. Valittajat ovat harvoin ensimmäisenä ylennysjonossa.

Lue lisää: Testaa oletko unelmatyössäsi

4. ”Ei se haittaa”

Vahinkoja sattuu, mutta kaikkea ei voi aina painaa villaisella. Menestyjäksi ei tulla paikkailemalla toisten virheitä tai sulkemalla silmät silloin, kun alaisen jatkuva huolimattomuus haittaa koko osaston työntekoa. Joskus menestys vaatii sitä, että vedät selkeät rajat – ja vaadit niiden noudattamista.

5. ”Kyllä (kaikkeen)”

Kukaan ei voi aina olla kaikkialla ja kaikkien kanssa. Ei-sana kannattaa opetella, sillä sekä jaksamisesi että aikasi ovat rajallisia. Jos et oikeasti ehdi tai halua, kieltäydy kutsusta tai yhteistyötarjouksesta. Tee se kuitenkin kohteliaasti, ja muista aina kiittää toista osapuolta siitä, että hän ajatteli sinua. Näin pidät kalenterisi hallittavissa ja hermosi kurissa.

Lue lisää: Mitä on coaching? – Valmennuksesta apua uraongelmiin tai henkilökohtaisen elämän haasteisiin

6. ”Ei ole reilua, että…”

Elämä on joskus vähän epäreilua. Se on sitä kaikille. Menestyneet ihmiset eivät ole kuitenkaan jääneet surkuttelemaan tilanteita, joissa he ovat jääneet kakkosiksi. Lannistumisen sijaan he ovat keskittyneet asioihin, joita he voivat tehdä tai muuttaa. Voit olla varma, että tulevaisuudessa joku tulee ylennetyksi ennen sinua tai mieskollegasi nostaa isomman tilipussin. Menestyneet ihmiset pitävät tavoitteensa kristallinkirkkaina ja tekevät keskittyneesti töitä niiden saavuttamiseksi – he eivät edes ehdi miettiä elämän epäreiluutta.

Lue lisää: Kateus kuriin

7. ”Harmi, ettei yhteistyömme onnistunut”

Jos kemiasi kohtaavat jonkun kanssa, älä päästä häntä hyppysistäsi. Vaikka välissänne olisi valtameri tai elämäntilanteenneolisivat täysin vastakohtaiset, sinun kannattaa pitää kiinni tästä kultakimpaleesta. Menestyneiden ihmisten suurin valttikortti on monipuolinen sosiaalinen verkosto, joka rakentuu oikealle ystävyydelle.

8. ”En jaksa osallistua”

Ehkä menisit työpäivän jälkeen mieluiten suoraan kotiin ja linnoittautuisit sohvanmutkaan suklaalevyn kanssa. Ja vaikka aina ja kaikkeen ei kannata sanoa kyllä, on tyhmää joka kerta kieltäytyä after work -drinksuista kollegojen tai asiakkaiden kanssa. Raahaudu toisinaan paikan päälle edes pieneksi hetkeksi. Epävirallisissa tapaamisissa solmit enemmän hyödyllisiä kontakteja kuin tunkkaisissa neuvotteluhuoneissa.

Lue lisää: Parempi mieliala, muisti ja työteho – kuuntele töissä musiikkia

9. ”Tein kaiken ilman apua”

Niin varmasti… Työelämässä ani harva voi kehuskella saavutuksilla, jotka ovat omien kätten työtä alusta loppuun. Ilman taustajoukkoja ei pärjää kukaan, joten muista tukijoitasi ja anna kunnia lopputuloksesta myös heille, joille se kuuluu. Menestyneiden ihmisten takana on usein valtava verkosto fiksuja ja ansioituneita ihmisiä, joita ilman eteneminen olisi mahdotonta.

10. ”En koskaan pidä lomaa (ja olen ylpeä siitä)”

Vaihda asennetta. Heti. Oletko huomannut, että todella menestyneet ihmiset viettävät leijonanosan kesästä lomaillen? Työsähköpostien selailu kesämökillä tai hotellihuoneessa ei ole merkki ahkeruudesta vaan ajattelemattomuudesta. Säännöllinen akkujen lataaminen on tärkeää jaksamisen, luovuuden ja mielenterveyden kannalta. Vai kuulostaako burn outin partaalla keikkuva kollega tai jatkuvasti sekoileva esimies sinusta voittajalta? (Ei.)

Lue myös: Vapaa-aika stressaa enemmän kuin työ

Lue lisää:

Uudelle urapolulle – ammatinvaihtaminen haastaa ja virkistää
Pomohoroskooppi
Työntekijähoroskooppi

Teksti: Anna Nummisto
Kuva: Colourbox

Lähteet: Marie Claire, Entrepreneur

X