Työ ja raha

Selkeää lakitekstiä naisnäkökulmasta

Teksti:
Anna.fi

Suunnitteletko työpaikan vaihtoa, asunnon ostoa tai avioliittoa? Kaikki nämä ovat tilanteita, joissa on hyötyä lakipykälien tuntemisesta. Toisinaan lakiin tutustuminen vain tyssää jo siihen, ettei sopivaa lain kohtaa tunnu löytyvän tai ainakaan maallikko ei ymmärrä siitä juuri mitään. Loppusyksystä 2001 ilmestynyt Naisen lakikirja auttaa: siitä löytää etsimänsä ja ymmärtää lukemansa.

Jaottelu elämänkaaren mukaan

Varatuomari ja Keskuskauppakamarin osastopäällikkö Leena Linnainmaa haluaa teoksellaan tarjota kaikille tarpeellista tietoa lakiasioista naisen näkökulmasta. Käytännössä tämä näkyy siten, että kirja jakaantuu osa-alueisiin naisen elämänkaaren ja eri elämäntilanteiden mukaan. Jaottelu helpottaa lukijaa: ei tarvitse tietää, mistä laista on kyse, vaan ainoastaan, millaisesta asiasta.

Kirjassa on mukana kaikki arkisen elämän osa-alueet. Pääaihepiirit ovat työ, asunto, raha ja omaisuus, parisuhde, äitiys sekä kuolema. Kuten Linnainmaa huomauttaa, vaikka lainsäädännössämme ei ole eroteltu miesten ja naisten lakeja, osa laista koskee silti enemmän tai eri lailla naisia kuin miehiä. Kirjan avulla saat helposti tietoa esimerkiksi äitiysrahan määräytymisperusteista.

Selkeä ja monipuolinen teos

Parasta tässä kirjassa on sen monipuolisuus, perusteellisuus ja ajantasaisuus. Esimerkiksi luvusta Parisuhde löytyy avo- ja avioliiton ohella tietoa myös samaa sukupuolta olevien parisuhteen rekisteröinnistä, seksuaalisesta itsemääräämisoikeudesta, perheväkivallasta sekä lähestymiskiellosta. Sen, joka pohtii ensimmäisen asunto-osakkeensa ostoa, kannattaa lukea eri asumisvaihtoehdoista kertova luku: se vastaa moneen kysymykseen.

Monipuolisen sisällön lisäksi kiitosta ansaitsevat Naisen lakikirjan selkeä rakenne ja kielen käyttö. Juridista kapulakieltä kaihtava yllättyy: teoksen kieli on sujuvaa, hyvää yleiskieltä. Lukijan aika ei mene monimutkaisten lauserakenteiden kanssa tuskailuun, ja teos alkaa kiinnostaa. Varsinaisten lain pykälien lisäksi kirjassa on nimittäin tilastotietoa eri aiheista. Tiesitkö, että keskimääräinen naispuolinen teollisuustyöntekijä oli vuonna 2000 7,9 % työajastaan – noin kolme viikkoa – poissa sairauden tai työtapaturman vuoksi? Tai että isyyden kumoamista vaaditaan käräjäoikeudessa lähes 70 kertaa vuodessa?

Lukuisat esimerkit elävöittävät ja havainnollistavat tekstiä. Nimet ovat keksittyjä, mutta suurin osa tapauksista perustuu todellisiin oikeustapauksiin. Plussaa on myös se, että jokaisen luvun alusta löytyy sanasto, jossa esitellään keskeisimmät luvun aiheeseen liittyvät lakitermit. Tekstin seuraamista helpottaa sekin, että kunkin sivun avainsanat on merkitty sivun marginaaliin.

Yhteystietoja ja lisätiedon lähteitä

Vaikka et löytäisikään Naisen lakikirjasta vastausta kysymykseesi, kirja kertoo kuitenkin mitä luultavimmin sen, mistä tuo vastaus löytyy. Teoksen ensimmäisessä luvussa on lista ”Juridista tietoa Internetissä” ja tekstin lomassa annetaan runsaasti eri tahojen yhteystietoja. Myös tärkeimmät lait on mainittu.

Jenni Saarilahti / A4 Media Oy, Helsinki

Leena Linnainmaa: Naisen lakikirja. Käytännön tietoa eri elämäntilanteisiin. WSOY, 2001. 500 s. 31,96 €.

Kuva: WSOY

X