Lautapelit aikuisille: listasimme kymmenen kiinnostavinta peliä. Kuvassa kaksi henkilö pelaa keskenään.
Erilaisia lautapelejä löytyy myös aikuiseen makuun.
Viihde

Seikkailua, ongelmanratkaisua, huumoria… Listasimme 10 kiinnostavinta lauta- ja seurapeliä aikuisille

Lautapelit ovat kivaa ajanvietettä kaikenikäisille. Listasimme kymmenen kiinnostavaa lauta- ja seurapeliä perheen, kumppanin tai ystävien kanssa pelattavaksi.
Teksti: Roosa Roivainen Kuvat: iStock

Onko tutut lautapelit, kuten Monopoli, Alias tai Trivial Pursuit, pelattu läpi moneen kertaan perheen tai ystävien kanssa – ja uudet lautapelit aikuisille kiinnostaisivat? Siinä tapauksessa alla olevasta listasta löydät kymmenen kiinnostavaa, aikuisille sekä perheen isommille lapsille sopivaa lauta- ja seurapeliä. Joukosta löydät sekä yksin että suuremmalla porukalla pelattavia vaihtoehtoja.

Lue myös: Digipelaaminen ei ole vain miesten juttu – Ingressiä pelaava Elisa Jalonen ja Counter-Strikea pelaava Ulla Ström kertovat, mikä pelaamisessa kiehtoo aikuista naista

1. Idea sama kuin pakohuonepelissä: Exit-pakohuonelautapeli

Exit-lautapelissä pääset käyttämään ongelmaratkaisukykyjäsi. Lautapelin idea on sama kuin suosituissa pakohuonepeleissä: pelissä on tarkoitus tiimin voimin keksiä reitti ulos lukitusta huoneesta.

Exit-lautapelistä on saatavilla useita versioita, joiden mysteerit sekä huoneet vaihtelevat. Suositeltu pelaajamäärä pelille on yhdestä neljään pelaajaa.

2. Lautapelit aikuisille ja vanhemmille lapsille? Kummallekin ryhmälle sopii Catan

Saksalainen startegiapeli Catan julkaistiin alun perin vuonna 1995 ja sitemmin lautapeli on kerännyt suosiota ympäri maailmaa. Pelissä pelaajat esittävät uudisrakentajia, joiden tavoitteena on asuttaa Catanin saari.

Pelaajat etenevät laudalla heittämällä noppaa vuoroissa. Teiden, kylien ja kaupunkien rakentaminen onnistuu lautapelistä saaduilla korteilla. Lautapeli koukuttaa, sillä jokainen pelikerta on erilainen kuusiosaisen, jatkuvasti muuttuvan pelilaudan ansiosta. Catanin pelaajasuositus on 3–4 henkilöä. Peli sopii aikuisten ohella myös vanhemmille lapsille.

3. Lautapelit aikuisille ovat loistavaa ajanvietettä myös isommalla peliporukalla: Dixit

Tarinoiden ympärille rakentuvassa Dixit-pelissä vilkas mielikuvitus on hyödyksi. Peli sopii seurapeliksi, sillä pelaamisesta tulee hauskempaa suuremmalla pelaajamäärällä.

Dixitin säännöt ovat seuraavanlaiset: Pelissä jokaiselle pelaajalle jaetaan kuusi korttia. Pelissä edetään niin, että vuorossa oleva pelaaja kuvailee yhtä korteistaan lauseella, sanalla tai äänellä. Sen jälkeen tarinankertoja asettaa kortin kuvapuoli alaspäin pöydälle ja muiden pelaajien tehtävänä on löytää omasta pakasta kortti, joka sopii vuorossa olevan pelaajan tarinaan. Kierroksen päätyttyä kaikki pöydälle asetetut kortit käännetään oikein päin ja muiden kuin vuorossa oleva pelaajan tehtävä on keksiä, mikä korteista on alkuperäinen, tarinankertojan kortti.

Ranskasta lähtöisin oleva Dixit on palkittu muun muassa Suomen Leluyhdistys Ry:n Vuoden perhepeli -palkinnolla vuonna 2010.

4. What Do You Meme -meemipelissä kisaillaan siitä, kuka muodostaa parhaan meemin

Meemillä tarkoitetaan internetissä leviävää humoristista kuvaa tai videota.

What do you meme on seurapeli, jossa pelaajat kisaavat toisiaan vastaan siinä, kuka pystyy muodostamaan parhaimman meemin yhdistämällä kuvatekstin esitettyyn kuvaan. Kieroksen voittaa se, jonka meemi on kaikista hauskin.

Meemipeli sopii hyvin pelattavaksi kaveriporukan kesken tai illanistujaisissa, sillä pelissä kannattaa olla vähintään kolme osallistujaa.

5. Parhaat lautapelit aikuisille: palkittu strategiapeli It’s a Wonderful World

Vuoden 2020 parhaaksi strategiapeliksi valittu It’s a Wonderful World tekee pelaajista valtakunnan johtajia. Lautapelissä kilpaillaan siitä, kuka onnistuu kehittämään omaa valtakuntaansa nopeiten ja parhaiten.

Parhaat lautapelit aikuisille ovat haastavia. Kuvassa porukka pelaa keskenään.

Strategiapelit ovat usein nuorison ja aikuisten mieleen, sillä niistä löytyy sopivasti haastetta.

6. Ripeä peli: 5 sekuntia

5 sekuntia -lautapeli on nimensä mukaisesti ripeä peli. Se sopii varsinkin sanaselityspelien ystäville.

5 sekuntia -pelissä pelaajien haasteena on keksiä mahdollisimman monta asiaa annetusta kategoriasta viiden sekunnin aikana. Jos pelaaja onnistuu mainitsemaan esimerkiksi kolme koirarotua tai kolme marjaa viidessä sekunnissa, hän pääsee liikkumaan laudalla eteenpäin. Pelin voittaa se, joka pääsee ensimmäisenä maaliin.

7. Terraforming Mars leikittelee ajatuksella Marsista asuttavana planeettana

Lentoja Marsiin on kaavailtu jo hetken aikaa. Lautapeli Terraforming Mars leikittelee ajatuksella Marsista asuttavana planeettana. Pelaajat johtavat pelissä eri yhtiöitä, joiden tehtävänä on yrittää tehdä Marsista maankaltainen paikka muokkaamalla planeetan elinolosuhteista ihmisille sopivia.

Terraforming Mars on palkittu vuonna 2019 vuoden strategiapeli -palkinnolla.

8. Jos taide kiinnostaa, Azul on suosikkipelisi

Azul-pelissä esitetään taiteilijoita. Tehtävänä on koristella kuninkaallisen palatsin seinät hankituilla tiileillä. Lautapelissä pelaajat saavat pisteitä rakentamistaan kuvioista. Pisteistä voidaan myös menettää pelin kuluessa. Voittaja on se, joka on onnistunut saamaan suurimman pistemäärän rakentamallaan tiiliseinällä.

9. Luontoystävän lautapeli Wingspang

Luontoystävällisessä Wingspan-lautapelissä tärkeintä on säilyttää elinympäristön monimuotoisuus. Pelaajat ovat lintubongareita, jotka keräävät harvinaisia lintuja tarhaansa. Lintujen avulla pelaaja pystyy toimimaan ympäristön suojelijana.

10. Skip-Bo sopii UNO!-korttipelin ystäville

Jos olet UNO!-korttipelin ystävä, silloin Skip-Bo peli on myös kokeilun arvoinen. Pelissä pelaajien tarkoituksena on koostaa numerojärjestyksessä olevia korttipinoja ja päästä eroon kaikista omista korteistaan.

Skip-Bo vaatii suunnittelua ja strategiaa. Se on toimiva peli rentoihin koti-iltoihin tai koko perheen kanssa pelattavaksi.

Artikkelissa on käytetty lähteenä sivustoa Lautapeliopas.fi.

X