Viihde

Vuosaaren prinsessa Jasmin Britney rakastaa meikkejä, ei käy töissä ja nukkuu kello yhteen asti iltapäivällä – Star shaped scar on dokumentti, joka sinunkin on oikeasti nähtävä

Oletko jo kuullut Star Shaped Scar -lyhytdokumenttielokuvasta? Palkittu suomalaisdokumentti on saanut lyhyessä ajassa osakseen ylistäviä kehuja sosiaalisessa mediassa. Lyhytelokuva Jasmin Britneystä "koskettaa ja liikuttaa niin, että happi lähtee" – ja siksi se on katsottava itse.
8.1.2019 Teksti: Katri Koskinen Kuvat: Teemu Soikkeli

”Mä en edes tiedä mitä tarkoittaa sana luonnonkaunis.”

Näillä sanoilla alkaa Virva ja Vuokko Kuntun ohjaama Star Shaped Scar -lyhytelokuva, joka on saavuttanut nopeasti hittidokkarin maineen.

12 minuuttia kestävä lyhytelokuva Jasmin Britneystä on saanut yli 183 500 katselua Yle Areenassa ja kerää osakseen ylistäviä katselusuosituksia sosiaalisessa mediassa. Mistä on kyse?

Vuosaaren prinsessa poistuu  kotoaan vain harvoin

Lyhytelokuvassa äänessä on Vuosaaren prinsessa -kutsumanimen saanut Jasmin Britney, joka rakastaa meikkejä, koruja ja kauniita juhlamekkoja sekä kaikkea kiiltävää ja vaaleanpunaista. Hän ei käy töissä, ei opiskele ja poistuu talvella vain harvoin kotoaan. Hän rakastaa irtokarkkeja ja nukkuu joskus kello yhteen asti iltapäivällä. Hänen suurin intohimonsa ovat kalliit, 600–5000 euron hintaluokissa keikkuvat Christian Louboutin -kengät, joilla hänen on mahdoton kävellä.

Menivätkö kulmasi jo ruttuun?

Tämän enempää dokumentista paljastamatta on vain todettava, että se pitää katsoa itse. (Vinkki: älä googlaa aiheesta etukäteen.)

Star Shaped Scar voitti parhaan kotimaisen lyhytelokuvan palkinnon

Star Shaped Scar voitti syyskuussa 2018 parhaan kotimaisen lyhytelokuvan R&A LIFT -palkinnon.

”Parhaassa tapauksessa elokuva koskettaa ja liikuttaa niin, että happi lähtee. Tämä lyhytelokuva toimi peilinä ja toivomme, että mahdollisimman moni saa kokea sen, mitä tuomaristo koki”, Rakkautta ja anarkiaa -jury lausui palkintoperusteluissaan.

Kommentit (11)

Minua provosoi suuresti tapa, jolla dokumentti oli pedattu. Kyllä, menin lankaan ja kulmat menivät kurttuun. Jonka jälkeen totuus paljastui ja minut ”saatiin kiinni” tuomitsemisesta ja tunsin häpeää, jota en ansaitse. En koskaan, enkä missään tapauksessa tuomitsisi tai kurtistelisi tällaisen elämänkohtalon kohdanneelle ihmiselle. Mielestäni Jasminin elämäntilannetta käytettiin oudolla tavalla hyväksi, jotta päästään näpäyttämään meitä ”tuomitsijoita”.

Minua provosoi suuresti tapa, jolla dokumentti oli pedattu. Kyllä, menin lankaan ja kulmat menivät kurttuun. Jonka jälkeen totuus paljastui ja minut ”saatiin kiinni” tuomitsemisesta ja tunsin häpeää, jota en ansaitse. En koskaan, enkä missään tapauksessa tuomitsisi tai kurtistelisi tällaisen elämänkohtalon kohdanneelle ihmiselle. Mielestäni Jasminin elämäntilannetta käytettiin oudolla tavalla hyväksi, jotta päästään näpäyttämään meitä ”tuomitsijoita”.

Syytä olisi kurtistella, sen verran huonoa mallia tämä Jasmin näyttää nuorille kaikessa ulkonäkökeskeisyydessään.

Olet ymmärtänyt sitten vain puolet dokumentin opetuksesta. Jasminin tapauksessa hänen vammansa ovat hyvin näkyviä ulkopuolisen silmälle. Kaikkien vammat taas eivät ole yhtä näkyvä heti, oli ne henkisiä tai fyysisiä. Toivon, että ihmiset oppisivat olemaan tuomitsematta tuntemattomia ylipäätään. Halusit tai et, tuomitsit juuri ihmisen, josta et tiennyt mitään muuta kuin pieniä ulkoisia tekijöitä hänestä ja hänen persoonastaan. Jos tässä dokumentissa käy se pisto sydämessä, on hyvä miettiä, onko se oikeutettua muitakaan ihmisiä kohtaan? Ihmisiä, joista et tiedä välttämättä mitään.

Kiinnostaa tietää, ketä kohtaan tämä on väärin, sinua? Eikö taiteen tarkoitus ole nostattaa tunteita, yllättää? Ja ilmeisesti sinun mielestä muita (jotka eivät ole tällaista kohtaloa kokeneet) voi tuomita?

No moi.

Väärin mm. minua ja Jasminia kohtaan. Saamistani peukuista päätellen myös monia muita. Koskaan emme tiedä asioista ”kaikkea”, ennenkuin ”kaikki” on kerrottu, mutta tarkoitushakuiset sanavalinnat kengistä, jolla hänen on ”mahdotonta kävellä”, jne. ovat outoa reaktioiden kalastelemista. Toteamuksesi siitä, että eikö taiteen kuulukin herättää reaktioita – tämä reaktio heräsi minussa. Ja saako muita tuolla tyylillä eläviä tuomita? Kysyn mieluummin, mitä itse ajattelet ensimmäiseksi, kun luet vastaavanlaisen kuvauksen jostakusta.

P.s. En käyttänyt ensimmäisessä kommentissani ilmaisua ”väärin”. Totesin provosoituneeni. Yleinen näkemys – myös dokumentin tekijöiden mielestä tuntuu olevan, että laiskalta, tuhlailevalta ja ylettömän turhamaiselta kuulostava elämäntyyli herättää useimmissa meistä vähintäänkin jonkinlaisen negatiivisen ajatuksen.

Huh-huh. Lapsi raukka jäänyt 8-vuotiaan tasolle. Mutta tilaanteessa on se hyvä puoli, että on ilmeisesti erittäun varakkaiden vanhempien lapsi ja voi toteuttaa lapselliset ja ylenpalttiset toiveensa. Tietysti muhkeat korvaukset vaikuttaa asiaan. Mutta todella, todella sääliksi kävi, vaikka ei tietysti sääliä pitäisi, sehän ei ketään auta.

Säälittävää tuollainen materian ihannointi ja ostelu. Rahat voisi laittaa johonkin järkevämpään, oli sitten terve tai vammainen.

Liika meikkaus on liikaa.

Kuuluuko meikkaus avustajan hommiin?

Heippa Alli! Jos itse kävisit rajalla tai menettäisit melkein henkesi, osaisit ehkä ajatella asioita eri tavalla. Jos hän ei pysty liikkumaan, hengittämään itse saatika poistumaan kotoaan, miksei hän saisi nauttia asioista joita hän rakastaa. Jokaiselle ihmisille erilaiset asiat merkitsevät eri tavalla. Pitäisikö poistaa pienetkin ilot elämästä joidenka takia hän tykkää elää. Se ei ole meiltä keneltäkään pois, jotka törsäämme tuhat kertaa enemmän elämämme aikana asioihin, ja vielä turhempiinkin sellaisiin.

Niin Koskettava Elämäntarina,joka kertoo,miten silmänräpäys,voi muuttaa koko loppuelämän. Kaikkea hyvää,kauniille nuorelle naiselle.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *