Podcast

Annan podcast: Taiteilija Meiju Niskala menetti muutamassa kuukaudessa äitinsä, puolisonsa, terveytensä ja työkykynsä: ”Esitin reipasta, jotta minua ei jätettäisi yksin”

Kirjailija Meiju Niskalan mukaan ensimmäiset merkit äidin sairaudesta oli helppo kuitata naurulla. Äiti ripotteli kukkaruukkuihin lääketabletteja lannoiterakeiden sijaan. Äiti asetteli paahtoleipäviipaleita astianpesukoneeseen riviin lautastelineeseen. Jonkin ajan päästä ketään ei kuitenkaan enää nauranut.
Teksti: Annan toimitus Kuvat: Heli Hirvelä

Taiteilija Meiju Niskalan äidillä puhkesi muistisairaus tämän ollessa vasta 55-vuotias. Meiju kertoi kokemuksestaan äitinsä osittaisena omaishoitajana, ja elämästään äidin kuoleman jälkeen Anna-lehden numerossa  35/2019.

Kuuntele koko juttu tästä:

Lintu on kieltämättä huomiota herättävä. Sillä on värikäs höyhenpuku ja se istuu ylväänä oksallaan. Helsinkiläisessä kuppilassa, punatukkaisen naisen päässä.

Taiteilija Meiju Niskala kutsuu otusta Juhlanärheksi. Viime vuonna, vähän ennen 40-vuotispäiväänsä, hän näki unen, jossa hän kulki lintu päässä. Visio oli niin vahva, että Meiju halusi toteuttaa idean. Kuvataiteilijaystävä Paavo Halonen valmisti hatun, jota koristaa täytetty närhi.

Lintu symboloi monia asioita: Sietokykyä. Sopeutumista. Siirtymistä uuteen elämänvaiheeseen.

Neljä vuotta sitten Meiju saattoi hautaan äitinsä, jonka osittaisena omaishoitajana hän oli ollut pitkään. Sen jälkeen tuli ero puolisosta ja hänen oma terveytensä romahti.

Sietokykyä ja sopeutumista on totisesti tarvittu.

Luit juuri lyhennelmän Annan jutusta, jonka on kirjoittanut Miia Siistonen. Kuuntele koko juttu Annan suosituimmat jutut – elämäntarinoita pintaa syvemmältä-podcastista! Millaista oli toimia oman äidin osittaisena omaishoitajana? Millaista Meijun äidin elämä oli hoitokodissa? Miten Meijun autoimmuunisairaus oireili? Keitä olivat iilimadot, ja miten he auttoivat Meijua?

Kaikki Annan podcast-tallenteet löydät täältä!

X