Ruoka

Donitsit ovat amerikkalainen versio kotoisista munkeista – valmista helposti uunissa tai perinteisesti uppopaistaen

Donitsit on helppo tehdä itse joko uunissa tai perinteiseen tapaan uppopaistamalla. Kuorrutteen ja koristeiden avulla niihin saa helposti vaihtelua. Kokosimme sivustomme parhaat donitsireseptit ja paljastamme loistovinkit donitsien valmistukseen.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Otavamedia

Donitsit voi tehdä joko uunissa tai perinteiseen tapaan uppopaistamalla. Kuorrutteella ja koristeilla saat leivonnaisiin vaihtelua.

Donitsit on helppo tehdä itse joko uunissa tai perinteiseen tapaan uppopaistamalla. Kuorrutteen ja koristeiden avulla niihin saa helposti vaihtelua. Kokosimme sivustomme parhaat donitsireseptit ja paljastamme loistovinkit donitsien valmistukseen.

Donitsit ovat amerikkalainen versio kotoisista munkeista. Perinteisesti ne uppopaistetaan öljyssä ja koristellaan herkullisella kuorrutteella. Helpot donitsit voi valmistaa käryttömästi myös uunissa. Tässä parhaat ohjeet ja vinkit.

Lue lisää:  Vapun parhaat munkit – näillä vinkeillä onnistut takuulla

Donitsien valmistus

Donitsit kuuluvat munkkien ohella vapun suosituimpiin leivonnaisiin. Rinkulainen muoto ja uppopaistaminen ovat molemmille herkuille yhteistä, mutta erojakin löytyy. Siinä missä munkit kohotetaan hiivalla, donitsien leivonnassa käytetään leivinjauhetta. Siten donitsien valmistus on nopeampaa ja vaivattomampaa kuin perinteisten munkkirinkilöiden. 

Donitsitaikinaan tarvitaan leivinjauheen lisäksi jauhoja, sokeria, rasvaa, kananmunia ja tilkka maitoa sekä mahdollisesti hieman jogurttia. Ainekset sekoitetaan simppelisti puuhaarukalla yhteen.

Mausteita ja makuaineita, kuten sitruunaa, kaakaojauhetta, maapähkinävoita tai vaikkapa kardemummaa, voi lisätä mielen mukaan. Maustamalla taikinan ripauksella piparkakkumaustetta, saat donitseihin helposti jouluista makua. Donitsien syömisen ei todellakaan tarvitse rajoittua ainoastaan vappusesonkiin. 

Koska taikinaa ei tarvitse kummemmin vaivata tai kohottaa, paistohommiin voi ryhtyä saman tien. Täydellistä!

Donitsien uppopaistaminen

Perinteiset donitsit kypsennetään uppopaistamalla. Käytä paistamiseen neutraalin makuista ja hyvin kuumuutta kestävää rypsiöljyä ja kuumenna se 180 asteiseksi. Lämpömittari on hyvä olla käytössä, mutta voit myös pudottaa kuumaan öljyyn vaalean leipä- tai taikinapalan. Lämpötila on sopiva, kun taikinapala alkaa poreillen kiehua.

Uppopaistaessa on hyvä muistaa, ettei liesituuletinta saa käyttää. Myös kattilan kansi on hyvä olla lähettyvillä, jolla palavan rasvan saa tarvittaessa nopeasti sammutettua. Käytetyn öljyn voi hyödyntää uudelleen tai hävittää umpinaisessa pullossa sekajätteen mukana.

Paista kerralla muutama donitsi ja anna öljyn kuumentua ennen seuraavaa paistoerää. Nosta kypsät donitsit reikäkauhan avulla talouspaperin päälle valumaan. Koristele donitsit jäähtyneinä.

Nappaa tästä perinteisten donitsien ohje.

Donitsit uunissa

Jos uppopaistaminen ja rasvalla läträäminen ei innosta, donitsit voi kypsentää helposti, käryttömästi ja astetta kevyemmin myös uunissa. 

Donitsipelti on näppärä apu, mutta maittavat leivonnaiset voi sen uupuessa kypsentää myös muffinssivuoassa. Kun paiston jälkeen donitsin keskelle painaa omenaporalla reiän, näyttävät uunidonitsit miltei kuin pellillä tehdyiltä. 

Donitsitaikina turpoaa uunissa huomattavan paljon, joten vuokaa ei kannata täyttää aivan piripintaan. Donitsipellillä valmistetuista leivonnaisista puuttuu uppo­paistettujen donitsien herkullinen paisto­pinta, mutta onneksi paiston jälkeen tehtävä kuorrutus takaa sen, että maku on enemmän kuin kohdillaan.

Mikä parasta, uunidonitseja on kiva tehdä lasten kanssa, sillä pikkuleipureiden ei tarvitse varoa kuumaa rasvakattilaa.

Donitsit: Kuorrutus ja koristelu 

Herkullinen kuorrutus viimeistelee makunautinnon. Helppo kuorrute tehdään tomusokerista ja vedestä. Kuorrutteen voi halutessaan värjätä elintarvikeväreillä vaikka hempeän vaaleanpunaiseksi. Päälle voi ripotella kuivattuja mansikoita, nonparelleja, pähkinärouhetta tai esimerkiksi erilaisia karkkirakeita, jotka voi valita sesongin tai juhlien teeman mukaan. 

Donitsit voi koristella myös valuttamalla päälle vaikkapa sulaa suklaata tai kastaa ne suolattuun, paahdettuun kinuskiin. Nam!

Jos et pidä kuorrutuksista, voit pyöräyttää leivonnaiset tavallisessa sokerissa tai kanelisokerissa. Erikoishieno sokeri on nimensä mukaisesti pienikiteistä sokeria, joka tarttuu kauniisti donitsin pintaan ja liukenee nopeasti suussa tehden donitsista todella herkullisen.

Donitsit twistillä

Donitsit ovat ihania siltään, mutta muuntuvat myös herkullisiksi ja astetta fiinimmiksi leivoksiksi. Oikaise vaikka kaupan valmisdonitseilla, halkaise ne ja täytä samettisella mascarponetäytteellä ja sekä rommi-sokeriliemessä marinoiduilla mansikoilla.

donitsileivokset

Nappaa tästä mansikka-mascarpone-donitsileivosten ohje.

Katso myös Kotilieden artikkeli: Vappu on iloinen juhla – poimi parhaat ideat juhlintaan ja herkkuihin!

X