Joulu

Helpot pikkujoulutarjottavat cocktailhengessä – 9 ihanaa ohjetta

Pikkujoulut ovat luonteeltaan rento ja hauska juhla, joten tarjottavatkin saavat olla sen mukaisia. Monet herkuista voi valmistaa jo etukäteen, jolloin pikkujoulujen järjestäjäkin ehtii nauttia juhlimisesta! 
22.11.2018 Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: Otavamedia

Jos haluat koota näyttävän, maistuvan ja monipuolisen tarjoilun helposti, kata pöytään erilaisia cocktailpaloja. Cocktailtarjoilun voi rakentaa siten, että tarjolla on pikkusuolaista ja jotain vähän ruokaisampaa sekä jotain makeaa. Tässä yhdeksän ihanaa ideaa pikkujoulujen tarjoluun.  

Helpot pikkujoulutarjottavat cocktailhengessä

 

Munakoiso-hummusbruschettat

Kokoamalla täytteitä paahdettujen patonkiviipaleiden päälle, ruokaisat tarjottavat valmistuvat helposti ja nopeasti. Marinoidut munakoisot voi tehdä valmiiksi hyvissä ajoin, ne säilyvät jääkaapissa tiiviissä purkissa vähintään viikon verran. Hummuksen voit surauttaa itse tai oikaista kaupan valmiilla. 

munakoiso-hummusbruschettat

Kokoamalla täytteitä paahdettujen patonkiviipaleiden päälle, ruokaisat tarjottavat valmistuvat helposti ja nopeasti.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 4

Munakoisot:

2 keskikokoista munakoisoa
1 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa

Marinadi:

1 chilipalko hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
3 rkl hienonnettua korianteria
2 rkl punaviinietikkaa
3 rkl oliiviöljyä
1 tl sokeria
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria

Hummus:

1 tlk (400 g)kikherneitä
1 valkosipulinkynsi
2 rkl tahinia
1/2 sitruunan mehu
1/2 dl mietoa oliiviöljyä
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria

Lisäksi:

12 viipaletta maalaisleipää
1 valkosipulinkynsi
tuoretta korianteria

Valmistusohje

1. Viipaloi munakoisot pituus­suunnassa noin sentin paksuiksi viipaleiksi. Lado viipaleet leivin­ paperilla peitetylle uunipellille. Pirskottele päälle oliiviöljy ja mausta pinnat kevyesti suolalla. Paahda viipaleita 220-­asteisessa uunissa 20–30 minuuttia niin että viipaleet ruskistuvat.

2. Sekoita marinadin ainek­set kulhossa. Kääntele vielä lämpimät munakoisoviipaleet marinadin joukkoon.

3. Mittaa hummuksen ainekset tehosekoitteen ja sekoita tasai­seksi tahnaksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita.

4. Lado maalaisleipäviipaleet leivinpaperilla peitetylle uuni­pellille ja paahda niitä 220-­as­teisessa uunissa noin kahdeksan minuuttia. Halkaise valkosipu­linkynsi ja pyyhkäise leipien pinnat valkosipulilla.

5. Lusikoi hummus leiville ja nosta päälle marinoitua muna­koisoa. Viimeistele tuoreella korianterilla.

Rapeat oliivit

Poimi kaupasta purkki paprikatäytteisiä oliiveja, paneroi ne pankojauhoilla ja paista rypsiöljyssä rapeiksi. Koukuttavan hyvää!

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Keskitaso

rapeat oliivit

Pankopaneroituihin oliiveihin tulee himo!

Rapeat oliivit:

noin 20 paprikatäytteistä oliivia
1 dl vehnäjauhoja
2 kananmunaa
2 dl pankokorppujauhoja

Kypsennykseen:

rypsiöljyä

Valmistusohje

1. Valuta oliivit liemestään ja kuivaa talouspaperilla. Ota esille kolme syvää lautasta. Riko munat yhdelle lautaselle, mittaa toiselle vehnäjauhot ja kolmannelle pankojauhot.

2. Kääntele oliivit ensin vehnäjauhoissa, sitten munassa ja lopuksi pankojauhoissa. Tähän asti voit tehdä oliivit valmiiksi hyvissä ajoin etukäteen.

3. Kaada pieneen paksupohjaiseen kattilaan öljyä parin sentin korkeudelle. Kuumenna öljy 180-asteiseksi. Tiristä noin kuusi oliivia kerrallaan kauniin ruskeiksi. Nosta valumaan talouspaperin päälle.

Riimiliharullat

Kylmäsavukinkkuviipaleiden väliin rullataan tuorejuustoa ja avokadoa sekä tujaus wasabia.

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Helppo

riimiliharullat

Wasabi täpäköittää avokado-tuorejuustotäytteen.

Riimiliharullat:

100 g riimilihaa tai kylmäsavukinkkua
1 kypsä avokado
50 g maustamatonta tuorejuustoa
1 tl wasabia
sitruunamehua

Valmistusohje

1. Asettele lihaviipaleet limittäin kelmulle. Soseuta avokado, mausta sitruunalla ja wasabilla. Lisää sekaan tuorejuusto.

2. Levitä seos lihaviipaleille ja kääri rullaksi. Pane rulla pakastimeen noin tunniksi ja leikkaa kohmeisena viipaleiksi.

Rosmariinitikut

Nopeat napostelupalat pikkujouluihin syntyvät valmisvoitaikinasta. Rosmariinin ja parmesaaniraasteen lisäksi voit ripotella taikinasuikaleiden päälle myös pistaasi- ja maapähkinöitä sekä ripauksen sormisuolaa. Tarjoa tikut anjovisdipin kera.

rosmariinitikut

Nopeat napostelupalat pikkujouluihin syntyvät valmisvoitaikinasta.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Helppo

Rosmariinitikut:

4 valmiiksi kaulittua voitaikinalevyä
1 kananmuna
2 rkl silputtua rosmariinia
1 tl mustapippuria
1 dl parmesaaniraastetta

Valmistusohje

Kauli sulaneet levyt puolta ohuemmiksi. Voitele 2 levyä munalla. Ripottele päälle rosmariini, pippuri ja parmesaani. Paina päälle voitelemattomat levyt. Paina levyt kaulimella yhteen ja leikkaa sentin suikaleiksi. Kierrä suikaleet kierteiksi. Paista 225-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia. Tarjoa anjovisdipin kera.

Punajuuri-vuohenjuustotacot

Perinteinen punajuurisalaatti saa uuden luonteen, kun majoneesi korvataan pehmeällä vuohenjuustolla. Voit tarjota salaatin ja omenaisen kastikkeen tacokuorien sijaan myös pienistä veneenmallisista maissikuorista, taco tubseista. 

punajuuri-vuohenjuustotacot

Hauskat pikkujoulutarjottavat syntyvät täytetyistä tacokuorista.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 6

Punajuuri-vuohenjuustotacot:

4–6 etikkapunajuurta
1 punasipuli
1 pkt pehmeää vuohenjuustoa
3 rkl tuoretta lehtipersiljaa hienonnettuna
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria

Kastike:

1 prk ranskankermaa
1 rkl omenasosetta
1 tl Dijon-sinappia
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria

Lisäksi:

1 pkt maissitacokuoria
1 pss/80 g tuoretta babypinaattia

Valmistusohje

1. Raasta punajuuret ja suikaloi punasipuli. Laita ne kulhoon ja sekoita joukkoon pehmeä vuohenjuusto.

2. Mausta lehtipersiljalla, suolalla ja pippurilla.

3. Sekoita kastikkeen aineet keskenään.

4. Kokoa tacokuoriin pinaattia, punajuuri-vuohenjuustosalaattia ja kastiketta. Tarjoile.

Hoisinmarinoidut broileripyörykät

Inkiväärillä maustetut broileripyörykät laitetaan tikkuihin ja viimeistellään mausteisella Hoisin-kastikkeella. Kiinalaista ateriakastiketta löydät valmiina kauppojen maustekastike- tai Aasia-osastoilta. 

Hosinmaustetut_1broileripullat

Inkiväärillä maustetut broileripyörykät laitetaan tikkuihin ja viimeistellään mausteisella Hoisin-kastikkeella.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 25

Broileripyörykät:

1/2 dl korppujauhoja
1 dl vettä
400 g broilerinjauhelihaa
1/4 tl jauhettua inkivääriä
2 valkosipulinkynttä
1 kananmuna
3 kevätsipulinvartta
pieni pala punaista chiliä
1/2 tl suolaa

Hoisinkastike:

1 dl valmista Hoisin kastiketta
2 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl soijakastiketta
1 tl seesamiöljyä
2 valkosipulinkynttä
1 tl jauhettua inkivääriä

Lisäksi

seesaminsiemeniä

Valmistusohje

1. Tee ensin lihapullat: Kuumenna uuni 225 asteeseen. Anna korppujauhojen turvota vedessä noin 5 minuuttia. Lisää jauheliha, inkivääri ja hienonnetut valkosipulinkynnet. Riko muna joukkoon, sekoita hyvin. Lisää lopuksi hienonnetut kevätsipulinvarret ja chili sekä suola. Pyöritä pieniä pullia kostutetuin käsin ja laita leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.

2. Sekoita hoisinkastikkeen joukkoon etikka, soija, seesamiöljy, hienonnetut valkosipulit ja inkivääri. Kaada kastike kuumien pullien päälle. Laita pullat tikkuihin ja koristele seesaminsiemenillä.

Maustetut joulumantelit

Suolaisen makeat mantelit ovat ihanaa pikkupurtavaa glögin kylkeen. Yllätysmakuina appelsiini, rosmariini ja chili.

maustetut joulumantelit

Paahdettujen manteleiden yllätysmakuina ovat appelsiini, rosmariini ja chili.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo

Maustetut joulumantelit:

1 rkl kookosöljyä
1/2 rkl hunajaa
ripaus chilijauhetta
200 g manteleita
ripaus vuorisuolaa
2 tl appelsiinin raastettua kuorta
2 rkl hienonnettua rosmariinia

Valmistusohje

1. Kuumenna kookosöljy paistinpannulla.

2. Lisää hunaja ja chilijauhe. Sekoita, madalla lämpöä hieman ja lisää mantelit.

3. Kääntele manteleita seoksessaminuutti pari ja mausta suolalla, appelsiinin kuoriraasteella ja rosmariinilla.

4. Kaada mantelit kulhoon jäähtymään. Tarjoile glögin kera.

Täytetyt minijuustomuffinit

Söpöt minimuffinit valmistuvat näppärästi pienissä muffinivuoissa. Täytteenä on sinihomejuustotahnaa ja koristeena viikunalohkoja.

täytetyt minijuustomuffinit

Minijuustomuffineiden täytteenä on sinihomejuustotahnaa.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 20

Minijuustomuffinit:

4 dl vehnäjauhoja
2 1/2 dl vahvaa juustoraastetta (esim Västerbotten-juustoa)
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
50 g pehmeää voita
1 pieni muna
1 1/2 dl maitoa

Väliin

pehmeää sinihomejuustoa
tilkka kermaa

Koristeeksi

viikunalohkoja
(tuoreita marjoja)

Valmistusohje

1. Sekoita juustoraaste ja kuivat aineet keskenään. Nypi sekaan pehmeä voi. Sekoita muna ja maito taikinaan.

2. Jaa taikina voidellun minimuffinivuoan koloihin. Kypsennä 190-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia.

3. Notkista sinihomejuusto kermalla. Halkaise muffinit ja pursota tai lusikoi juustotahna muffinien pohjien päälle, nosta päälle kansipalat. Koristele cocktailtikkuihin pistetyillä viikunalohkoilla.

Nutella-suklaafudget

Pikkujoulujen makeana herkkuna tarjotaan itse tehtyjä karamelleja. Nutella-suklaafudget ovat Nutellan ystävän unelma, mutta maistuvat toki myös muille herkkusuille. Suussasulavat suklaamakeiset valmistuvat helposti kondensoidusta maidosta, suklaasta ja Nutellalevitteestä. 

Nutella-suklaafudge

Itse tehdyt Nutella-fudget on helppo tehdä kondensoidusta maidosta.

Valmistusaika: Yli 2 h | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 40

Nutella-suklaafudget

1 rkl voita voiteluun
1 prk (350 g) Nutella-levitettä
1 tlk kondensoitua maitoa
220 g tummaa suklaata (60 %)
3 rkl suolatonta voita
1/2 tl sormisuolaa

Valmistusohje

Voitele uunivuoka voilla ja laita päälle leivinpaperi. Laita kulhoon kondensoitu maito, Nutella, rouhittu suklaa ja voi. Laita kulho vesihauteeseen ja lämmitä seosta noin 5 minuuttia, kunnes suklaa ja voi sulavat. Kaada seos uunivuokaan ja tasoita pinta. Ripottele pintaan sormisuolaa. Peitä ja laita kylmään pariksi tunniksi kovettumaan. Leikkaa kuumaan veteen kastetulla terävällä veitsellä paloiksi.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *