Juhlat

Näin loihdit täydellisen noutopöydän – katso vinkit kesäjuhlien tarjoiluihin

Täydellinen noutopöytä syntyy huomioimalla muutama tärkeä seikka. Katso 9 helppoa ja käytännöllistä vinkkiä!
30.5.2019 Teksti: Katri Koskinen Kuvat: Kristiina Kurronen, OM-arkisto

Noutopöytä on paras ratkaisu silloin, kun vieraita on niin paljon, etteivät kaikki mahdu istumaan saman pöydän ääreen.

Poimimme Marja Wickmanin ja Elina Cerellin Festive – Juhlatunnelmaa, helppoja diy-ohjeita ja herkullisia reseptejä -teoksesta vinkit, jotka kannattaa ottaa huomioon, kun suunnittelet hyvin toimivaa noutopöytää.

Täydellinen noutopöytä – muista nämä!

Noutopöytä vieraille: Jos tilaa on vähän, sijoita noutopöytä seinään kiinni.

Jos tilaa on vähän, sijoita noutopöytä seinään kiinni.

1. Noutopöydän paikka

Noutopöytä on hyvä sijoittaa huoneessa sellaiselle paikalle, jossa kulku on mahdollisimman esteetöntä. Jos tilaa on niukasti, työnnä pöytä keittiön tai ruokailutilan seinän tai ikkunan viereen. Erityisen ahtaassa tilassa tai rennommissa illanistujaisissa buffetin voi kattaa esimerkiksi keittiön työtasolle.

2. Kuinka paljon vieraita?

Jos vieraita on yli 40, sijoita noutopöytä keskelle huonetta. Näin voit kattaa kaksi aloituspistettä toistensa peilikuviksi. Kiertosuunta on hyvä olla myötäpäivään.

3. Muista menu

Noutopöydän alkuun olisi hyvä sijoittaa menu tai kirjoittaa erikseen jokaisen ruokalajin nimi. Erityisruokavaliot, kuten gluteenittomat ja laktoosittomat, kannattaa kirjoittaa selkeästi näkyviin.

Noutopöydän menuideat:

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Annan keittiössä (@annankeittiossa) jakama julkaisu

4. Lautasten ja aterimien paikka

Kata pöydän alkuun lautaset, joita kannattaa varata 1–3 kappaletta ruokailijaa kohden. Sijoita aterimet ja lautasliinat lautasten lähelle. Astioiden pinoaminen päällekkäin säästää pöytätilaa. Kaikkia lautasia ei ole välttämätöntä kattaa pöytään yhtä aikaa, vaan voit täydentää lautaspinoa tarpeen mukaan.

5. Ensin miedot ja kylmät, sitten lämpimät ja voimakkaan makuiset tarjottavat

Kata ruoat pöytään nauttimisjärjestyksessä. Ensin alkuruoat, sitten pääruoat.

  • kylmät kalaruoat ja perunat
  • kylmät kasvis- ja liharuoat
  • lämpimät ruoat

Kata ruoat siten, että kylmät tuotteet ovat esillä ennen lämpimiä ruokia, miedon makuiset ennen voimakkaan makuisia ruokia. Leivät, voi sekä tahnat katetaan pöydän loppupäähän.

6. Miten asettelet ruoat?

Asettele korkeille vadeille pöydän keskelle paloina tarjottavat ruokalajit, joita on helppo ottaa lautaselle. Kata etualalle itse annosteltavat ruoat ja salaatit.

7. Makeat tarjoilut

Makeat tarjoilut ja niille tarkoitetut ruokailuvälineet olisi hyvä kattaa eri pöydälle kuin suolaiset. Jos noutopöydässä on kakku, kata kakku makean pöydän etualalle, josta sitä on helpoin leikata.

8. Leikkaa paloja valmiiksi

Asettele kakun taakse vateihin esimerkiksi pikkuleivät ja valmiiksi leikatut piiraspalat.

9. Juomille oma pöytä

Kata kahvikupit, juomalasit ja juomat sivupöydälle.

Muista myös nämä, kun suunnittelet tarjoilua! 

  • Valitse tarjottavat ruoat sen mukaan, että ne voi valmistaa mahdollisimman pitkälle etukäteen.
  • Ruoat kannattaa valmistaa vähälaktoosisina tai kokonaan maidottomina.
  • Huomioi myös kasvissyöjät!
  • Osan ruoista on hyvä olla gluteenittomia.
  • Noutopöytään on hyvä tehdä ainakin yksi salaatti, joka toimii vatsantäyttäjänä.

Buffet

  • Muista, että yhdestä kuohuviinipullosta riittää 5–6 hengelle.
  • Viiniä kannattaa varata  1–2 lasillista pääruoalle / henkilö.
  • Kahvia kannattaa varata 1–2 kupillista eli noin 3 dl / henkilö.
  • Alkoholittomia juomia kannattaa varata 2 dl / henkilö.
  • Muista vesitarjoilu! Voit halutessasi maustaa veden sitruuna-, lime- tai kurkkuviipaleilla.
  • Ruokaa kannattaa varata 350–700 g / henkilö.
  • Piirakoita ja pasteijoita 1–2 kpl / henkilö.