Mitä tänään ruoaksi?

Kaurapuuron tähteet hyötykäyttöön – ota talteen 5 ihanaa ohjetta

Kaurapuuroa tulee usein keitettyä liikaa, eikä kattilan pohjalle liisteröityneet puuron tähteet houkuta enää uudelleen lämmitettynä. Jämäpuuro on kuitenkin erinomainen pohja pannareille, letuille sekä kasvispihveille.
11.11.2019 Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: Otavamedia, Colorbox ja Anja Mahrenholz sekä Minna Vauhkonen

Keräsimme yhteen käteviä, herkullisia ja nerokkaita vinkkejä kattilan pohjalle jääneiden puuronjämien hyödyntämiseen ruoanlaitossa ja leivonnassa. Tässä viisi ihanaa ohjetta, joiden takia puuroa kannattaa suosiolla keittää tuplasatsi.

Ja se kaikkein paras kaurapuurohan valmistu tällä yksinkertaisella, mutta sitäkin paremmalla ohjeella.

Ohje: Pehmeä aamupuuro

5 x kaurapuuron tähteet hyötykäyttöön:

Puuroleipäset

Tee puuron tähteistä helppoja kauraleipäsiä. Kaurapuuron lisäksi tarvitset vain tilkan vettä, jauhoja, öljyä sekä pussillisen kuivahiivaa.

Valmis taikina kaadetaan uunipellille, jaetaan taikinapyörällä neliöiksi, kohotetaan ja sitten paistetaan. Kaurapuuron sijasta voit käyttää puuroleipäsiin mitä tahansa tähteeksi jäänyttä puuroa tai vaikkapa perunamuusia.

Ota kaurapuuron tähteet hyötykäyttöön. Puuroleipäset maistuvat niin aamulla kuin illallakin.

Puuroleipäset maistuvat niin aamulla kuin illallakin.

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Helppo

Puuroleipäset:

3 dl veteen keitettyä kaurapuuroa
2 dl kuumaa vettä
2 tl suolaa
ripaus sokeria
n. 4 dl sämpyläjauhoja
1 ps kuivahiivaa
1/2 dl öljyä

Valmistusohje

1. Sekoita puuron joukkoon vesi, suola ja sokeri. Sekoita sämpyläjauhot ja kuivahiiva keskenään. Lisää jauhot sekä öljy puuron joukkoon ja sekoita kaikki aineet tasaiseksi taikinaksi.

2. Levitä pehmeä taikina leivinpaperin päälle vuokaan tai pellille tasaiseksi levyksi. Jaa levy taikinapyörällä neliöiksi ja anna levyn kohota liinalla peitettynä.

3. Voit ripotella leipästen pinnalle puurohiutaleita tai sämpyläjauhoja. Paista leipäsiä 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Murra ne jäähtyneinä irti toisistaan viivoja pitkin.

Vinkki: Kaurapuuron sijasta voit käyttää puuroleipäsiin mitä tahansa tähteeksi jäänyttä puuroa tai vaikkapa perunamuusia.

Makeat kaurapuuroletut

Brunssipöydän täydellisimmät letut on tässä. Valkosuklaalla höystetyt ja sitruunalla sekä vaniljalla maustetut makeat kaurapuuroletut katoavat parempiin suihin ennätysvauhtia.

Tarjoa lisukkeena paksua jogurttia, hilloa, vaahterasiirappia ja valkosuklaalastuja. Nam!

Kaurapuuron tähteet taipuvat myös makeaksi herkuksi. Valmista makeat kaurapuuroletut vaikka brunssille!

Kaurapuuron tähteet taipuvat myös makeaksi herkuksi.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Helppo | Annosmäärä: 10

Makeat kaurapuuroletut:

4 dl valmista kaurapuuroa
2 kananmunaa
3/4 dl vehnäjauhoja
1/2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1/2 sitruunan kuori
50 g valkosuklaata
voita paistamiseen

Lisäksi:

marjoja
vaahterasiirappia
valkosuklaalastuja

Valmistusohje

1. Sekoita jäähtyneen puuron joukkoon munat, jauhot ja sokerit. Raasta joukkoon hyvin pestyn sitruunan kuori ja rouhittu valkosuklaa. Anna taikinan turvota huoneenlämmössä noin 15–30 minuuttia.

2. Paista letut voissa lettupannulla molemmin puolin kullanruskeiksi. Tarjoa lämpimien lettujen kanssa marjoja, vaahterasiirappia ja valkosuklaalastuja.

3. Kokeile lisukkeeksi myös paksua maustamatonta jogurttia.

Banaaniletut kaurapuurosta

Herkulliset pikkuletut valmistuvat kaurapuurosta, banaanista ja kananmunista.

Banaaniletut kaura­ puurosta. Käytä niihin kaurapuuron tähteet.

Mieluisten lisukkeiden kera banaaniletut kaurapuurosta taipuvat niin terveelliseksi välipalaksi kuin herkkujälkiruoaksikin.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Helppo

Banaaniletut kaurapuurosta:

1/2 kypsä banaani
2 dl kaurapuuroa
2 kananmunaa
1/2 tl leivinjauhetta
kookosöljyä paistamiseen

Valmistusohje

1. Soseuta banaani haarukalla kulhossa ja sekoita joukkoon loput ainekset.

2. Lisää kuumalle pannulle öljyä ja paista lettuja muutaman minuutin ajan kummaltakin puolelta. Tarjoile sellaisenaan tai haluamiesi lisukkeiden kanssa.

Kaura-päärynäpannukakku

Tee kaurapuuron tähteistä maukas pannukakku.

Sekoita puuron joukkoon kaurajuomaa, spelttijauhoja, pari kananmunaa sekä ripaus suolaa ja sokeria. Päälle viipaloidut päärynät paahtuvat uunin lämmössä makeaksi kuin karkki.

kaura-päärynäpannukakku

Maailman paras pannukakku voi olla myös esimerkiksi sellainen, johon saa upotettua aamupuuron tähteet. Laita puuroon kaurahiutaleiden lisäksi kauraleseitä, niin pannariin tulee enemmän kuituja.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Helppo | Annosmäärä: 8

Pannukakkutaikina:

2 dl kaurapuuroa
2 dl kauramaitoa
1 dl spelttijauhoja
1/2 tl suolaa
1–2 rkl ruokokidesokeria
2 kananmunaa
2 rkl rypsiöljyä

Pinnalle

2 kypsää päärynää
ripaus kanelia

Tarjoiluun

sulatettuja kotimaisia pakastemarjoja

Valmistusohje

1. Sekoita kaurapuuron joukkoon kaikki muut pannaritaikinan ainekset. Kääntele tasaiseksi taikinaksi ja kaada leivinpaperilla vuorattuun piirakkavuokaan.

2. Viipaloi päärynät ja asettele viipaleet pannarin pinnalle. Ripottele päälle hieman kanelia.

3. Paista 180-asteisessa uunissa 35–45 minuuttia.

4. Tarjoile sulatettujen pakastemarjojen kanssa.

Kasvispihvit

Kaurapuuron tähteet voi hyödyntää myös maukkaiden kasvispihvien valmistuksessa. Kikka toimii etenkin silloin, kun puuro on paksua, joten kylmäksi jämähtänyt kaurapuuro sopii pohjaksi parhaiten.

Mallia puuro-kasvispihveihin voi ottaa näistä kvinoa-kasvispihveistä. Korvaa vain kvinoa noin neljällä desillä napakkaa kaurapuuroa.

Kaurapuuron tähteet taipuvat myös kasvispihvien pohjaksi. Kuvassa kvinoa-kasvispihvit.

Kaurapuuron tähteet taipuvat myös kasvispihvien pohjaksi.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Keskitaso | Annosmäärä: 4

Kvinoa-kasvispihvit:

2 dl kvinoaa
3–4 dl vettä
1 tl suolaa
2–3 (200 g) porkkanaa
1 (350 g) kesäkurpitsa
1 (luomu)sitruunan raastettu kuori
1 kananmuna
3 dl juustoraastetta

Rahkatsatsiki:

1/2 tuorekurkkua
1 valkosipulinkynsi
1 prk (250 g)maitorahkaa
2 rkl sitruunamehua
2 rkl hunajaa
1/2 tl suolaa

Valmistusohje

1. Huuhtele kvinoa tiheäreikäi­sessä siivilässä. Mittaa kattilaan vesi ja 1/2 tl suolaa. (Varmista vielä veden ja kvinoan suhde kvinoapaketista. Valmistajasta riippuen siinä on eroja.) Kiehauta. Lisää joukkoon kvi­noa. Keitä miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia, kunnes vesi on imeytynyt ja kvinoa tuntuu kypsän pehmeältä.

2. Kuori porkkanat. Huuhtele ke­säkurpitsa ja leikkaa kanta pois. Raasta porkkanat ja kesäkurpit­sa raastimen karkealla terällä. Pese sitruuna ja raasta kuori hienolla terällä.

3. Sekoita kulhossa kvinoa, porkkana­ ja kesäkurpitsaraas­teet, sitruunankuoriraaste, ka­nanmuna ja juustoraaste. Kuumenna uuni 225-asteeseen.

4. Levitä leivinpaperi uunipellil­le. Nosta kasvispihvitaikinaa 1 dl kokoisiksi keoiksi leivinpa­perin päälle. Taputtele noin sen­tin paksuisiksi pihveiksi. Kyp­sennä uunin keskitasolla 12–15 minuuttia, kunnes pihvin reu­nat ja pohja ovat ruskistuneet.

5. Valmista rahkatsatsiki sillä aikaa kun pihvit kypsyvät uu­nissa. Huuhtele kurkku ja raasta karkeaksi raasteeksi. Laita kurkkuraaste siivilään ja purista nesteet pois. Kuori ja hie­nonna valkosipulinkynsi. Sekoita kulhossa rahka, sitruunanmehu, huna­ja ja suola. Lisää jouk­koon kurkkuraaste ja valkosipuli. Tarjoile tsatsikia kasvispihvien kanssa.

Lue myös

Suosittelemme