Ruoka

Kaurapuuron tähteet hyötykäyttöön – ota talteen ihanat ohjeet

Kaurapuuroa tulee usein keitettyä liikaa, eikä kattilan pohjalle liisteröityneet puuron tähteet houkuta enää uudelleen lämmitettynä. Jämäpuuro on kuitenkin erinomainen pohja pannareille, letuille sekä kasvispihveille.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Otavamedia, Colorbox, Anja Mahrenholz, Minna Vauhkonen

Jäikö kaurapuuroa tähteeksi? Hyvä! Nappaa vinkit, joilla loihdit kattilan pohjalle jääneistä puuronrippeistä herkkua.

Kaurapuuroa tulee usein keitettyä liikaa, eikä kattilan pohjalle liisteröityneet puuron tähteet houkuta enää uudelleen lämmitettynä. Jämäpuuro on kuitenkin erinomainen pohja pannareille, letuille sekä kasvispihveille.

Kaurapuuron tähteet kannattaa käyttää hyödyksi. Keräsimme yhteen käteviä, herkullisia ja nerokkaita vinkkejä kattilan pohjalle jääneiden puuronjämien hyödyntämiseen ruoanlaitossa ja leivonnassa. Tässä ohjeet, joiden takia puuroa kannattaa suosiolla keittää tuplasatsi.

Ja se kaikkein paras pehmeä aamun kaurapuuro valmistuu yksinkertaisella, mutta sitäkin paremmalla ohjeella.

Leivo kaurapuuron tähteistä puuroleipäset

Tee puuron tähteistä helppoja kauraleipäsiä. Kaurapuuron lisäksi tarvitset vain tilkan vettä, jauhoja, öljyä sekä pussillisen kuivahiivaa.

Valmis taikina kaadetaan uunipellille, jaetaan taikinapyörällä neliöiksi, kohotetaan ja sitten paistetaan. Kaurapuuron sijasta voit käyttää puuroleipäsiin mitä tahansa tähteeksi jäänyttä puuroa tai vaikkapa perunamuusia.

Ota kaurapuuron tähteet hyötykäyttöön. Puuroleipäset maistuvat niin aamulla kuin illallakin.
Puuroleipäset maistuvat niin aamulla kuin illallakin.

Sujauta kaurapuuron tähteet pannareihin tai lettuihin

Brunssipöydän täydellisimmät letut tai pannarit syntyvä kaurapuuron jämistä.

Valkosuklaalla höystetyt ja sitruunalla sekä vaniljalla maustetut makeat kaurapuuroletut katoavat parempiin suihin ennätysvauhtia. Tarjoa lisukkeena paksua jogurttia, hilloa, vaahterasiirappia ja valkosuklaalastuja. Nam!

Herkulliset pikkuletut valmistuvat kaurapuurosta, banaanista ja kananmunista. Mieluisten lisukkeiden kera banaaniletut kaurapuurosta taipuvat niin terveelliseksi välipalaksi kuin herkkujälkiruoaksikin.

Tee kaurapuuron tähteistä maukas pannukakku. Maailman paras pannukakku voi olla myös esimerkiksi sellainen, johon saa upotettua aamupuuron tähteet. Laita puuroon kaurahiutaleiden lisäksi kauraleseitä, niin pannariin tulee enemmän kuituja. Sekoita puuron joukkoon kaurajuomaa, spelttijauhoja, pari kananmunaa sekä ripaus suolaa ja sokeria. Päälle viipaloidut päärynät paahtuvat uunin lämmössä makeaksi kuin karkki.

Kaurapuuron jämistä kasvispihvit

Kaurapuuron tähteet voi hyödyntää myös maukkaiden kasvispihvien valmistuksessa. Kikka toimii etenkin silloin, kun puuro on paksua, joten kylmäksi jämähtänyt kaurapuuro sopii pohjaksi parhaiten.

Mallia puuro-kasvispihveihin voi ottaa näistä kvinoa-kasvispihveistä. Korvaa vain kvinoa noin neljällä desillä napakkaa kaurapuuroa.

Kaurapuuron tähteet taipuvat myös kasvispihvien pohjaksi. Kuvassa kvinoa-kasvispihvit.
Kaurapuuron tähteet taipuvat myös kasvispihvien pohjaksi.

Artikkelia on muokattu 20.10.2023

Lue myös Kotiliesi.fi: Kaurahiutaleet ovat kaikki samaa kauraa – tiedätkö, miten pienet ja isot tai höyrytetyt ja höyryttämättömät hiutaleet eroavat toisistaan?

X