Mitä tänään ruoaksi?

Uusien perunoiden ystävän lyömättömät reseptit – 7 ihanaa ohjetta varhaisperunoista

Uudet perunat ovat kesän ykkösjuttu! Ensimmäiset potut syödään tietysti sellaisenaan voinokareen ja tillisilpun kera. Seuraavaksi niitä pilkotaan salaattiin ja soppaan, sujautetaan grilliin, pyöräytetään pyttipannuksi tai vaikkapa kesäiseksi kasviscurryksi.
18.6.2018 Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: Otavamedia

Valitsimme kesän parhaan perunasalaatin ja kuusi muuta herkullista syytä rakastua varhaisperunaan. Poimi parhaat ohjeet!

Peruna-pekoni-hernesalaatti

Paahdetulla pekonilla sekä herneillä höystetty perunasalaatti on ruokaisa ateria jo sellaisenaan, mutta herkullinen lisuke myös grillimakkaroille. Maukas majoneesikastike toimii sekä salaatinkastikkeena että makkaroiden dippinä.

Peruna-herne-pekoni

Valmistusaika: 30-60 min, Vaikeusaste: Helppo, Annosmäärä: 4

Ainekset

1 pkt pekonia
700 g keitettyjä uusia perunoita
2-3 kesäsipulia
2 avomaankurkkua
200 g tuoreita herneitä (tai pakasteherneitä)
kourallinen rucolaa

Kastike

3 rkl majoneesia
1 dl turkkilaista jogurttia
1 rkl valkoviinietikkaa
1 tl Dijon-sinappia
suolaa ja mustapippuria
ripaus sokeria
3 rkl hienonnettua ruohosipulia
3 rkl kapriksia

Valmistusohje

1. Sekoita ensin kastikkeen ainekset kulhossa ja laita jääkaappiin tekeytymään.

2. Suikaloi pekoni, viipaloi perunat ja hienonna sipulit varsineen. Kuori kurkut ja paloittele ne.

3. Laita pekonisuikaleet isolle paistinpannulle tai muurikalle paistumaan. Kun pekoni alkaa ruskistua ja rapeutua lisää pannulle perunat ja sipulit. Paista aineksia välillä käännellen niin, että perunat saavat väriä. Lisää sitten herneet ja anna niiden kuumentua. Nosta pannu sivuun ja kääntele joukkoon kurkkupalat ja rucola.

4. Jaa salaatti lautasille ja viimeistele kastikkeella.

Grillatut perunanyytit

Grillatut perunanyytit maistuvat sellaisenaan tai muiden grilliruokien lisukkeena. Keitetyt perunat suljetaan mausteiden ja fetajuuston kera folionyyttiin ja nostetaan grilliin paahtumaan. Joukkoon sopivat myös esikeitetyt uuden sadon porkkanat ja nauriit.

Grillatut perunanyytit

Valmistusaika: 30-60 min, Vaikeusaste: Helppo, Annosmäärä: 4

Ainekset

1 kg keitettyjä uusia perunoita
3 rkl oliiviöljyä
0,5 tl chilijauhetta
0,5 tl savupaprikajauhetta
2 tl tummaa sokeria
1 dl hienonnettua persiljaa
ripaus suolaa ja mustapippuria
1 dl fetajuustoa muruina tai juustoraastetta

Lisäksi

foliopaperia

Valmistusohje

1. Viipaloi tai puolita uudet perunat. Ota 4–6 folioarkkia ja jaa perunat arkeille.

2. Sekoita pienessä kulhossa oliiviöljy, chili, paprikajauhe, sokeri ja persilja. Mausta seos suolalla ja mustapippurilla. Ripottele seos perunoille. Lisää viimeisenä nyytteihin murennettua fetajuustoa tai juustoraastetta.

3. Rypistä nyytit tiiviisti kiinni ja nosta grilliin tai 200-asteiseen uuniin. Anna paahtua 15–20 minuuttia.

4. Tarjoile sellaisenaan kesäisenä välipalana tai lisukkeena.

Grillattu perunasalaatti

Uusista perunoista valmistettu perunasalaatti on kesän ykkösjuttu ja grillissä paahdettuna vielä vähän parempaa. Grillattujen perunoiden lisäksi salaatissa on pikanttia rucolaa, parmesaanijuustoa sekä simppeli öljykastike.

grillattu perunasalaatti

Valmistusaika: 30-60 min, Vaikeusaste: Keskitaso, Annosmäärä: 4

Ainekset

700 g uusia perunoita
1 ruukku rucolaa
30 g pecorino- tai parmesaanijuustoa lastuina

Kastike:

0.5 dl oliiviöljyä
2 rkl valkoviinietikkaa
1 tl Dijon-sinappia
ripaus suolaa ja sokeria
mustapippuria

Valmistusohje

1. Keitä perunat napakan kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Valuta perunat kuiviksi ja paahda niihin grillissä makua ja väriä pintaan.

2. Laita perunat kulhoon ja jäähdytä. Kääntele perunoiden joukkoon revitty rucola ja pecorino- tai parmesaanilastut.

3. Sekoita kastikkeen ainekset tasaiseksi kastikkeeksi ja kaada perunoille. 4. Anna makujen tekeytyä noin 20 minuuttia ja tarjoile.

Ahvenkeitto

Ahvenkeitossa on varhaisperunoiden lisäksi myös muita kesäkasviksia. Kultaisen värinsä se saa hyppyselleisestä sahramia, juhlavan aromin lorauksesta valkoviiniä.

kultainen ahvenkeitto

Valmistusaika: 30-60 min, Vaikeusaste: Keskitaso, Annosmäärä: 4

Ainekset

400 g ahvenfileitä
1/2 tl hienoa merisuolaa
6 perunaa
2 porkkanaa
1 fenkoli
1 dl riivittyjä herneitä
1 rkl voita
8 dl kalalientä
2 dl valkoviiniä
8 kokonaista valkopippuria
1 laakerinlehti
hyppysellinen sahramia
1/4 tl hienoa merisuolaa
50 g pinaattia

lisäksi

tilliä ja/tai kirveliä
2 dl ranskankermaa

Valmistusohje

1. Mausta ahvenfileet suolalla. Anna maustua sen aikaa, kun valmistat keiton.

2. Kuori ja paloittele perunat ja porkkanat. Suikaloi fenkoli. Riivi herneet. Kuumenna voi kattilassa, lisää kasvikset ja kuullota kasvikset kevyesti. Lisää kalaliemi, viini ja mausteet. Anna keiton kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia.

3. Lisää kalafileet, alenna lieden lämpötilaa ja anna keiton hautua vielä 5 minuuttia. Lisää pinaatti ja tarkista keiton maku.

4. Nosta kattila pois levyltä, peitäkanella ja anna makujen tekeytyä jonkin aikaa. Ripottele keiton päälle tilliä ja kirveliä, tarjoa lisänä ranskankermaa ja rapeaksi paistettuja ruisleipäkrutonkeja.

Kesäkasviscurry

Kasviscurry on hauskaa vaihtelua kesäkeitolle. Tässä ohjeessa kesäkeitosta tutut kasvikset – perunat, porkkanat, kukkakaali ja herneet – maustetaan currylla sekä tuoreella korianterilla ja täytelöitetään kookosmaidolla. Leipäjuuston kera koossa on jo kokonainen ateria.

kesäkasviscurry

Valmistusaika: 30-60 min, Vaikeusaste: Helppo, Annosmäärä: 4

Ainekset

300 g kukkakaalia 
6 varhaisperunaa
3 nippuporkkanaa
2 sipulia
1 dl herneitä
2 rkl voita
2 tl currya
2-3 dl vettä
1 pieni (160 ml) prk kookosmaitoa
1 dl kermaa tai rasvaista jogurttia
1 tl suolaa
ripaus sokeria
1/2-1 limetin mehu
pippuria
150 g leipäjuustoa
1 paksoi
1/2 ruukkku korianteria tai minttua

Valmistusohje

1. Irrota kukkakaali pieniksi kukinnoiksi. Pese ja kuutioi perunat, pese ja paloittele porkkanat. Viipaloi sipulit. Irrota herneet.

2. Sulata voi paistokasarissa tai vokissa. Lisää kasvikset ja curry, kuumenna pari minuuttia sekoitellen. Lisää vesi. Hauduta kasvikset juuri ja juuri kypsiksi.

3. Kaada kasariin kookosmaito ja jogurtti. Mausta suolalla, sokerilla, limettimehulla ja pippurilla. Keitä currya hetki. Lisää lopuksi kuutioitu juusto ja suikaloitu pak- soi. Kuumenna, mutta älä enää keitä. Silppua pinnalle yrtit.

Peruna-tilli-pecorinopestosalaatti

Onko tässä kesän paras perunasalaatti? Huippuhyvän salaatin juju on pestokastike, jossa maistuu viehkeästi tilli ja aromikas pecorinojuusto. Kaada kastike kuumien perunoiden joukkoon, jotta maut imeytyvät niihin paremmin. Salaatti maistuu parhaalta levättyään yön yli jääkaapissa.

peruna-tilli-pecorinopestosalaatti

Valmistusaika: 30-60 min, Vaikeusaste: Helppo, Annosmäärä: 4

Ainekset

1 kg uusia perunoita
1 iso nippu tilliä
1 valkosipulinkynsi
50 g pecorinojuustoa
1 dl oliiviöljyä
1/2-1 sitruunan mehu
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
100 g paahdettuja pinjansiemeniä
1 ruukku rucolaa

Valmistusohje

1. Pese uudet perunat huolellisesti. Kiehauta kattilassa vesi, mausta se suolalla ja keitä perunat napakan kypsiksi. Valuta perunat ja anna niiden höyrystyä kuiviksi.

2. Hienonna tilli ja valkosipuli. Raasta pecorino. Laita tilli, valkosipuli ja pecorino sekä öljy tehosekoittimen tai blenderin kulhoon ja sekoita tasaiseksi. Lisää sitruunamehu ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Tarkista maku ja lisää sitruunamehua ja mausteita tarvittaessa.

3. Paahda pinjansiemenet kuivalla keskikuumalla pannulla. Revi rucola haarukkapaloiksi.

4. Sekoita vielä lämpimien perunoiden joukkoon tilli-pecorinopesto sekä paahdetut pinjansiemenet ja rucola. Anna maustua hetki ja tarjoa.

Nyhtökaurapyttipannu

Pyttipannu on kätevä tapa hyödyntää tähteelle jääneet perunat, joita kesällä usein tulee keitettyä hieman liikaa. Rapeaksi paistettu nyhtökaura ja raikas jogurttikastike ovat tämän kesäisen pyttipannun juju.

Nyhtokaurapyttipannu

Valmistusaika: Alle 30 min, Vaikeusaste: Helppo, Annosmäärä: 4

Ainekset

600 g keitettyjä uusia perunoita
200 g keitettyä kukkakaalia
2 rkl voita
1 pkt/ 250 g nyhtökauraa
nippu kesäsipulia hienonnettuna
suolaa ja mustapippuria
4 kananmunaa

Kastike

2 dl maustamatonta jogurttia
2 tl hunajaa
2 rkl sitruunamehua
1 tl sinappia
0,5 dl tuoretta minttua hienonnettuna
ripaus suolaa ja mustapippuria

Valmistusohje

1. Sekoita ensin kastikkeen ainekset keskenään kulhossa ja jätä tekeytymään.

2. Viipaloi perunat ja paloittele kukkakaali. Kuumenna voi isolla paistinpannulla tai muurikalla. Lisää perunat ja kukkakaalit. Paista kunnes ne saavat väriä. Lisää myös nyhtökaura, sipuli sekä suolaa ja mustapippuria. Paista muutama minuutti aineksia aina välillä käännellen.

3. Paista toisella pannulla kananmunat.

4. Jaa pyttipannu lautasille, lisää päälle kananmunat ja viimeistele annos jogurttikastikkeella.

Nyhtökauran voit korvata myös nyhtöpossulla tai -kanalla tai ruskistetulla jauhelihalla.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosittelemme