Ruokajutut

Naurettavan yksinkertainen tapa nostaa uudet perunat uudelle tasolle – katso kesän helpoin ja herkullisin perunavinkki!

Teetkö tavallisesti voikastikkeen uusien perunoiden kanssa? Unohda se – tässä tulee helpompi, nopeampi ja takuumaukas tapa maustaa uudet perunat.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
Anna Ferrante, iStock

Kesän ykkösherkku, uudet perunat, valmistuu hurjan helposti yksinkertaisella ja maukkaalla tavalla.

Teetkö tavallisesti voikastikkeen uusien perunoiden kanssa? Unohda se – tässä tulee helpompi, nopeampi ja takuumaukas tapa maustaa uudet perunat.

Mitäpä olisi kesä ilman uusia perunoita eli uuden sadon perunoita, tuumii moni suomalainen. Erityisesti kotimaiset potut ovat suosiossa, sillä uudet perunat on arka herkku, joka helposti kärsii pitkästä kuljetuksesta ja säilytyksestä.

Jos mahdollista, uudet perunat kannattaa näin loppukesällä keittää varhaisperunalajikkeista, jotka ovat oma perunalajikkeensa. Niitä pidetään uusien perunoiden aatelina. Varhaisperunalajikkeita ovat esimerkiksi Timo, Jussi ja Siikli.

Helpoin tapa valmistaa herkulliset uudet perunat?

Uudet perunat kannattaakin ostaa ja käyttää mahdollisimman tuoreena, jotta niistä saa parhaimman makuelämyksen irti. Mutta miten valmistaa ne kaikkein parhaimmalla, herkullisimmalla – ja helpoimmalla tavalla?

Perinteinen ja usein käytetty tapa on tarjota uudet perunat voikastikkeen eli pannulla sulatetun voin sekä voisulassa pehmitetyn sipulisilpun kanssa.

Voikastikkeen teko on ei ole vaikeaa, mutta siinä on aina oma hommansa sulatteluineen ja silppuamisineen. Voikastikkeen väsäämisen voi unohtaa, kun keittää uudet perunat tässä jutussa esitellyllä, yksinkertaista yksinkertaisemmalla tavalla.

Näin se tapahtuu.

Ainekset kesän yksinkertaisimpaan ja maukkaimpaan tapaan valmistaa uudet perunat ovat tässä: voinokare, kevätsipuli- ja tillisilppua, juuri keitettyjä pottuja.

Uudet perunat voikastikkeen sijaan voikasteella:

  • Keitä uudet perunat hyvin suolatussa vedessä (1–2 tl suolaa vesilitraa kohden). Riittävä suolan määrä on tärkeää, jotta perunat imevät itseensä tarpeeksi suolaisuutta.
  • Keittoaika vaihtelee perunoiden koosta riippuen 8–20 minuutin välillä. Pienille perunoille voi siis riittää keittoajaksi 8 minuuttia, kun taas isot perunat voivat vaatia jopa 20 minuutin keittoajan.
  • Kun perunat ovat pehmeitä, ota kattila liedeltä ja valuta keitinvesi pois.
  • Lisää kuumien perunoiden päälle kattilaan 2–3 rkl voita ja sekoittele.
  • Lisää kattilaan runsaasti silputtua tilliä ja kevätsipulia. Sekoita.
  • Nauti voikasteen saaneet uudet perunat heti lämpiminä.

Katso alta videolta, kuinka uudet perunat nousevat uudelle tasolle kesän yksinkertaisimmalla tavalla:

Voikasteen saaneet perunat maistuvat seuraavanakin päivänä

Uudet perunat on siitä mainio herkku, että ylijääneet potut eivät taatusti joudu hävikkiin. Ne on helppo seuraavana päivänä paistaa pannulla vaikka pyttipannuksi.

Erityisen hyviltä seuraavan päivän pyttipannuperunat maistuvat, kun ne on valmistanut yllä mainitulla tavalla, eli kun ne ovat saaneet heti keittämisen jälkeen voikasteen.

Pannulle perunoiden kanssa voi heittää vaikkapa nakkeja tai lihapullia, parsakaalinnuppuja tai lisää tuoretta tilli- ja kevätsipulisilppua.

Voit myös kokeilla erilaisia perunasalaatteja päivän vanhoista uusista perunoista. Esimerkiksi tämä Annan yrtti-sitruunaöljymarinoidut uudet perunat -resepti saa veden kielelle.

Keitetyt uudet perunat voi myös grillata. Voipinnan ansiosta niitä ei tarvitse erikseen valella öljyllä.

Lue myös: Kannattaako uudet perunat lisätä kylmään vai kiehuvaan veteen? Näillä vinkeillä keität täydelliset mahtipotut

X