Ruokajutut

Kannattaako uudet perunat lisätä kylmään vai kiehuvaan veteen? Näillä vinkeillä keität täydelliset mahtipotut!

Uusien perunoiden keittäminen on tarkkaa puuhaa, mutta onnistuu muutaman niksin avulla. Valmista varhaisperunat näillä vinkeillä, niin saat kesän ihanimmasta mausta eniten irti.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
OM-arkisto

Uudet perunat maistuvat taivaallisilta tuoreen tillin ja voinokareen kanssa.

Uusien perunoiden keittäminen on tarkkaa puuhaa, mutta onnistuu muutaman niksin avulla. Valmista varhaisperunat näillä vinkeillä, niin saat kesän ihanimmasta mausta eniten irti.

Uusien perunoiden keittäminen vaatii kiehuvaa vettä, riittävän määrän suolaa sekä juuri oikean keittoajan. Lopuksi höyryävän perunan päälle tarvitaan sipaisu voita… Täydellistä!

Lue lisää: Uusien perunoiden ystävän lyömättömät reseptit – 7 ihanaa ohjetta varhaisperunoista

Uudet perunat tai pikemminkin varhaisperunat ovat kesän odotetuin juttu. Jotta makuelämys olisi paras mahdollinen, kannattaa perunoiden keittämiseen kiinnittää huomiota. Näillä ohjeilla keität napakoita perunoita, jotka eivät maistu vetisiltä!

Uusien perunoiden keittäminen: Kylmään vai kiehuvaan veteen? 

Varhaisperuna sisältää entsyymiä, joka vahventaa solujen seinämiä. Entsyymi toimii parhaiten 50–60 asteessa ja tuhoutuu yli 70 asteessa. Jos lisäät varhaisperunat kylmään veteen, entsyymi ehtii toimia kauemmin, ja peruna säilyy kovana ja kiinteänä. Suussa sulavan pehmeitä pottuja saat, kun lisäät ne kiehuvaan veteen.

Uusien perunoiden keittäminen: Näin onnistut!

Uudet perunat ovat parhaimmillaan tuoreina, joten keitä ne pian ostamisen jälkeen. Mikäli mahdollista, valitse mahdollisimman saman kokoisia perunoita, jotta ne kypsyvät samaa tahtia. Jos perunat kuitenkin ovat eri kokoisia, lisää perunat kokojärjestyksessä: ensin isot ja muutaman minuutin kuluttua pienet. 

Varaa perunoita noin 300 grammaa syöjää kohden tai enemmänkin, jos haluat tehdä tähteelle jääneistä perunoista seuraavana päivänä uusia kesäherkkuja, kuten salaattia tai grilliherkkuja. Keitetyt uudet perunat sopivat loistavasti myös leivän päälle. 

Pese uudet perunat kylmässä vedessä käsin, juuresharjalla tai veitsellä juuri ennen keittämistä. Jos keittäminen viivästyy, siirrä pestyt perunat kylmään ja puhtaaseen veteen odottamaan. 

Uusien perunoiden keittäminen onnistuu parhaiten, kun laita perunat kiehuvaan veteen, joka on maustettu suolalla. Sopiva suolan määrä on teelusikallinen suolaa vesilitraa kohden. Kun vesi on sopivasti suolattu, ei perunoista tule vetisiä. Keitinvettä tulee olla vain sen verran, että se juuri ja juuri peittää perunat. Kaada tarvittaessa liika vesi pois. Halutessasi voit maustaa keitinveden muutamalla tuoreella tillinoksalla. 

Keitä perunat hiljaa poreilevassa vedessä juuri ja juuri kypsiksi. Liian voimakkaasti kiehuva vesi rikkoo uuden perunan herkän pinnan. Sopiva keittoaika on perunan koosta ja lajikkeesta riippuen 8–20 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla tai terävän veitsen kärjellä. Haarukan piikit rikkovat pienen perunan rakenteen. Perunat ovat valmiita, kun ne ovat lähes kypsiä. Peruna kypsyy vielä hellalta ottamisen jälkeenkin, joten älä keitä niitä täysin pehmeiksi. 

Kaada keitinvesi ja tillit pois, ja nosta kattila takaisin liedelle. Uusien perunoiden keittäminen viimeistellään kuumentamalla kattilaa hetki ilman kantta niin, että loppu vesi haihtuu höyrynä pois. Voit myös laittaa kattilaan kannen alle puhtaan keittiöpyyhkeen tai palan talouspaperia, joka imee lopun kosteuden itseensä. Samalla perunat kypsyvät höyryssä loppuun. 

Uutta jujua uusiin perunoihin

Uudet perunat maistuvat taivaallisilta tuoreen tillin ja voinokareen kanssa. Uutta makua pottuihin saa, kun ne valmistaa savolaisittain. Hölskypotut on todellinen kesäklassikko.

Uusia perunoita kannattaa keittää iso kattilallinen kerralla. Tähteelle jääneet keitetyt varhaisperunat sopivat myös voileipien täytteeksi sillin kera, pyttipannuun, grillattavaksi sekä tietysti perunasalaattiin.

Tiesitkö muuten, että varhaisperunat voi myös pakastaa? Keitä uudet perunat puolikypsiksi, jäähdytä ja kuivaa. Laita perunat tiiviiseen pakastuspussiin ja sujauta pakastimeen. Kun perunanhimo myöhemmin iskee, kiehauta vesi, laita jäiset perunat kiehuvaan veteen ja keitä ne kypsiksi.

Lue myös Kotiliesi.fi: Uudet perunat ovat kesän odotetuin herkku – keitä, grillaa tai upota potut salaatteihin

X