Ruoka

Pikkuleivät ovat rakkaita makumuistoja mummolasta – leivo Hanna-tädin kakkuja ja muita herkkupaloja

Pikkuleivät vievät nostalgiamatkalle mummolaan. Suussa rapsahtavat mureat kaneliherkut ja manteliset pikkuleivät tuovat mieleen ihania muistoja.

Teksti:
Johanna Nikama ja Leena Kalliokoski
Kuvat:
Otavamedia

Hanna-tädin kakut ovat pikkuleipien klassikkoja.

Pikkuleivät vievät nostalgiamatkalle mummolaan. Suussa rapsahtavat mureat kaneliherkut ja manteliset pikkuleivät tuovat mieleen ihania muistoja.

Pikkuleivät sopivat niin arkeen kuin juhlaan. Nyt leivotaan keksipurkit pullolleen pikkuleipiä! Erilaiset piparit ja keksit ovat mainiota tarjottavaa kahvipöydässä. Sievään rasiaan pakattuina pikkuleivistä syntyy joulun ihanin ruokalahja. Poimi tästä pikkuleipäreseptit, joiden avulla joulu on taas astetta maukkaampi.

Perinteiset pikkuleivät nostalgiannälkään

Hanna-tädin kakut leivottiin viime vuosituhannen alkupuolella ja sen jälkeenkin ns. vanhaan aikaan aina happamasta kermasta ja kohotettiin soodalla. Nykyään käytetään yleensä tavallista kermaa ja leivinjauhetta. Jos kaipaat Hanna-tädin kakkuihin jotain uutta, täytä ne esimerkiksi mokkakreemillä.

Lusikkaleivät ovat kuuluneet monen juhlapöytään jo vuosikymmeniä. Jouluiset versiot saavat makunsa omenasoseesta ja raastetusta inkivääristä.

Wilhelminat kuuluvat nekin pikkuleipien klassikoihin, joiden menestys kahvipöydässä on taattu.

Sokerilla tomutetut ja hillolla täytetyt herrasväen pikkuleivät vievät kielen.

Jouluiset pikkuleivät

Pidätkö luumutäytteisistä joulutortuista? Kokeile samoilla mauilla syntyviä pikkuleipiä: luumu-kookossydämet täytetään luumusosella samoin kuin klassiset joulutortut. Tomusokeri viimeistelee kauniin pikkuleivän.

Myös luumu-kookospikkuleivät hyödyntävät luumun ja kookoksen makuliittoa, näihin kekseihin käytetään luumusoseen sijaan hienonnettua luumua.

Leivo ystävälle joululahjaksi tähtipikkuleipiä. Pakkaa tähtipikkuleivät kauniiseen purkkiin ja hieno joululahja on valmis.

Kuivatusta karpalosta, kanelista ja kardemummasta makunsa saavat karpalokeksit koristellaan lopuksi valkosuklaaraidoilla.

Gluteenittomien mantelipikkuleipien taikinaan laitetaan vehnäjauhon sijasta mantelijauhetta ja gluteenitonta jauhoseosta. Keksien väliin tulee omenasosetta ja lopuksi pikkuleipä hunnutetaan tomusokerilla. 

Pipareita uudella tavalla

Kyllästyttävätkö perinteiset piparit? Kokeile ruis-kanelipipareita, jotka ovat parhaimmillaan pari päivää paistamisen jälkeen.

Piparipallot ovat ennemminkin pikkiriikkisiä leivoksia kuin perinteisiä pikkuleipiä, mutta piparitaikina tuo niihin mukavaa rapsakkuutta. Pallon sisältä löytyy suklainen tuorejuustotäyte.

Blondipiparit eli vaaleat pikkuleivät ovat vaihtoehto piparkakuille. Rapsakoista pikkuleivistä löytyy tutut maut kaneli ja inkivääri.

Artikkelia on muokattu 26.5.2024

Lue myös Kotiliesi.fi: Joulun parhaat pikkuleivät

X