Ruokajutut

Jo ulkonäkö paljastaa, että vaniljasokeri ja vanilliinisokeri eroavat toisistaan – näin valitset, kumpaa käytät

Vaniljasokeri ja vanilliinisokeri ovat kumpikin tuotteita, joiden tarkoituksena on vaniljaisen maun luominen. Mutta mikä vaniljasokerin ja vanilliinisokerin ero oikeastaan on? Entä millaisia herkkuja valmistaessa on väliä, kumpaa tuotetta käyttää? Kysyimme asiantuntijalta.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Vaniljasokeri sisältää vaniljatangosta peräisin olevia mustia hippuja.

Vaniljasokeri ja vanilliinisokeri ovat kumpikin tuotteita, joiden tarkoituksena on vaniljaisen maun luominen. Mutta mikä vaniljasokerin ja vanilliinisokerin ero oikeastaan on? Entä millaisia herkkuja valmistaessa on väliä, kumpaa tuotetta käyttää? Kysyimme asiantuntijalta.

Vaniljasokeri ja vanilliinisokeri ovat samaan tarkoitukseen, vaniljaisen maun luomiseen, tarkoitetut tuotteet. Jo silmämääräinen tarkastelu kuitenkin osoittaa, että kyse ei ole samasta tuotteesta.

– Vaniljasokeri on tehty aidosta vaniljasta ja sokerista. Siksi sen seassa näkyy vaniljatangosta peräisin olevia pieniä mustia hippuja, Marttaliiton kotitalousasiantuntija Niina Silander kertoo.

Vanilliinisokerissa ei noita pieniä mustia hippuja näy. Tämä johtuu siitä, että vanilliinisokeri ei sisällä lainkaan aitoa vaniljaa. Sen sijaan vanilliinisokeri valmistetaan teollisesti valmistetusta, luontaisen kaltaisesta vanilliiniaromista ja sokerista.

Vaniljasokeri ja vanilliinisokeri eroavat myös maultaan – ja hinnaltaan

Silanderin mukaan vaniljasokerin ja vanilliinisokerin maun voi paitsi nähdä myös maistaa.

– Vaniljasokerin maku on pehmeä ja todella vaniljainen. Vanilliinisokerin maku taas on kieleen hieman terävämpi. Se voi tuntua kielellä jopa hieman pistelevältä.

Eivätkä erot tähän lopu. Aito vanilja maksaa teollisesti valmistettua enemmän: saman valmistajan vanilliinisokerin kilohinta on 10,90 euroa ja vaniljasokerin 24,59 euroa.

– Mutta tietenkin jos tuotetta käyttää teelusikallisen esimerkiksi leivonnassa, ei vaniljasokerikaan nosta paljon leivonnaisen hintaa, Silander huomauttaa.

Ja vaniljasokerin hinta on kuitenkin huomattavasti maltillisempi kuin esimerkiksi vaniljatangon, jonka kilohinta on jo tuhannen euron luokkaa.

Yleisesti voidaan sanoa, että mitä enemmän aitoa vaniljaa vaniljatuote sisältää, sen kalliimpi tuote on: vaniljatangossa vaniljaa on 100 prosenttia, kun taas vaniljasokerissa vaniljaa on pääsääntöisesti alle 10 prosenttia.

Jos herkkusi pääosassa on vanilja, käytä aitoa vaniljaa

Mutta milloin sitten kannattaa käyttää vaniljasokeria ja mihin vanilliinisokeri passaa vallan mainiosti? On yksi ryhmä herkkuja, johon vaniljasokeri sopii vanilliinisokeria paremmin: vaniljatuotteet eli sellaiset herkut, joissa pääosaa näyttelee nimenomaan yksin vanilja.

– Jos esimerkiksi tekee vaniljajäätelöä, kannattaa käyttää vaniljasokeria vanilliinisokerin sijaan. Silloin voisi käyttää jopa ihan vaniljatankoakin. Jos haluat jotain sellaista, joka maistuu nimenomaan vaniljalta, käytä aitoa vaniljaa.

Jos taas herkussa on useampaa makua, voi vanilliinisokerikin toimia. Jos esimerkiksi marjakakun makuun halutaan hieman vaniljaa, vanilliinisokeri sopii tähän tarpeeseen Silanderin mukaan oikein hyvin.

– Yleisesti suosisin ruoanlaitossa ja leivonnassa aitoja makuja, eli pyrkisin suosimaan vaniljasokeria. Mutta tämä on toki hieman makukysymys. Toiset tykkäävät nimenomaan vanilliinisokerin mausta. Mutta aika harva tekisi marjakakkuakaan ilman aitoa marjaa.

Lue myös: Tässäkö maailman oudoin jälkiruoka? Testasimme, miltä soijakastike maistuu vaniljajäätelön kera – lopputulos löi ällikällä

Usein vaniljan maun voi jättää kokonaan pois

Mutta mitä tehdä, jos kesken leipomisen huomaa, että vaniljasokeri ja vanilliinisokeri ovat kummatkin loppuneet?

– Vaniljalla usein halutaan vähän pehmeyttä makuun. Tämän takia sitä ei oikein voi korvata muilla mausteilla.

Kauppaan ei kuitenkaan välttämättä ole syytä lähteä, sillä usein vanilja- tai vanilliinisokerin voi vain jättää kokonaan pois.

– Esimerkiksi mausteisissa kakuissa tai vaikkapa mokkapalareseptissä, jossa muutenkin on vahvoja mausteita, vaniljan pieni pehmeys on tosi kiva, mutta ei sen puuttumista välttämättä kukaan huomaa. Lempiresepteissä voi maistella jo leivontavaiheessa, huomaako eroa mitenkään, Silander vinkkaa.

Lue myös Kotilieden artikkeli: Vanilja vai vanilliini? Ripauta häivähdys upeaa vaniljan aromia tuttuihin ja ihan uusiin ruokiin

X