Jauhot – tutustu eri jauhojen ominaisuuksiin ja nappaa reseptit ja vinkit
Jauhot ovat leivonnan kivijalka. Jauhojen laadulla on suuri merkitys leivonnaisten onnistumiseen. Tutustu pieneen jauho-oppaaseemme.
Jauhot ovat leivonnan kivijalka. Jauhojen laadulla on suuri merkitys leivonnaisten onnistumiseen. Tutustu pieneen jauho-oppaaseemme.
Jauhot ovat jyvistä jauhamalla ja käsittelemällä valmistettuja viljatuotteita, joiden karkeusaste ja ravintoainepitoisuus vaihtelevat. Jyvä on viljakasvin siemen, joka sisältää monipuolisesti eri ravintoaineita.
Jyvän kuorikerroksissa on runsaasti kuitua, B-ryhmän vitamiineja ja hivenaineita. Alkiossa on rasvaa, rasvaliukoisia vitamiineja, B-vitamiineja, proteiineja ja kivennäisaineita. Ydin sisältää tärkkelystä ja proteiineja, mutta ei juurikaan vitamiineja eikä kivennäisaineita. Ydin onkin jyvän osista ravinteiltaan köyhin.
Mitkä jauhot sopivat mihinkin leivonnaiseen?
Leivonnassa käytetään monia erilaisia jauhoja ja ne ovatkin usein leivonnaisten pääraaka-aine esimerkiksi leivissä ja erilaisissa kakuissa.
Vehnäjauhot
Vehnäjauho jauhetaan vehnänjyvän ydinosasta, jolla on parhaat sitko-ominaisuudet. Vehnäjauhoista leivot kuohkeat leivonnaiset. Vehnäjauhoja on karkeusasteiltaan erilaisia ja jauhon karkeus määritteleekin sen parhaimman käyttötarkoituksen.
Pääsääntöisesti vehnäjauhot sopivat kuitenkin kaikenlaiseen leivontaan.
-
Kahdet pikkuleivät yhdestä taikinasta
- yli 60 min
- 20
- Helppo
-
-
Perunaiset sienipasteijat
- 30-60 min
- 24
- Keskitaso
-
-
-
Spelttijauho sopii leipiin ja sämpylöihin
Spelttijauho valmistetaan spelttivehnästä, joka on vanha viljalaji ja jota kutsutaan usein myös alkuvehnäksi. Sitä käytetään samaan tapaan kuin tavallista vehnäjauhoa. Speltti on proteiini- ja kuitupitoisempi kuin tavallinen vehnäjauho.
Maukkaista spelttijauhosta syntyvät rieskat, sämpylät ja leivät. Kokeile spelttijauhoja myös piirakanpohjaan tai kakkuihin, saat niihin mehevyyttä ja makua. Spelttileivonnaiset säilyvät pidempään kuin tavallisella vehnäjauholla leivotut leivät tai muut leivonnaiset.
-
Helppo speltti-siemenleipä
- vähintään vuorokausi
- Helppo
-
Pinaattisämpylät spelttijauhoista
- yli 2h
- 20
- Keskitaso
-
Spelttirieskat
- 30-60 min
- 20
- Keskitaso
-
Speltti-juureskakku
- yli 60 min
- 12
- Keskitaso
-
Pähkinäinen speltti-porkkanakakku
- yli 60 min
- 12
- Keskitaso
-
Spelttitorttu
- 30-60 min
- 16
- Keskitaso
Hiivaleipäjauho toimii leivissä ja piirakoissa
Hiivaleipäjauho jauhetaan vehnänjyvän osista, jotka ovat lähellä jyvän pintakerrosta. Tästä syystä se sisältää paljon jyvän kuorikerroksen ravintorikkaita aineita. Hiivaleipäjauho on tummempaa kuin jyvän ytimestä jauhettu vehnäjauho ja se soveltuu parhaiten erilaisten leipien ja piirakoiden leivontaan.
-
Pannuleipä
- yli 60 min
- 40
- Keskitaso
-
Siemenleivät
- vähintään vuorokausi
- 2
- Vaativa
-
Punasipulipiirakka
- yli 60 min
- Keskitaso
Sämpyläjauho
Sämpyläjauho on jauhoseos, johon on käytetty erilaisia jauholaatuja. Sämpyläjauho voi sisältää esimerkiksi vehnää, ruista ja erilaisia siemeniä. Sämpyläjauhot sopivat leipien ja sämpylöiden valmistukseen.
-
Pikaporkkanasämpylät
- alle 30 min
- 8
- Helppo
-
Superhelpot sämpylät
- yli 2h
- Helppo
-
Siemensämpylät
- yli 60 min
- Keskitaso
Grahamjauho leipiin, sämpylöihin ja piirakoihin
Grahamjauho on täysjyvävehnäjauho, johon on käytetty kaikki vehnänjyvien osat: ydin, alkio ja kuorikerrokset. Grahamjauho sopii käytettäväksi erityisesti leivissä ja sämpylöissä, mutta kokeile myös piirakoihin yhdessä muiden jauhojen kanssa. Grahamjauhoja voi lisätä myös vohvelitaikinaan.
-
Sekaleipä
- yli 2h
- Keskitaso
-
Grahamvohvelit
- alle 30 min
- 8
- Helppo
-
Puolukkapiirakka grahamjauhoilla
- 30-60 min
- 12
- Keskitaso
Durumvehnäjauho
Durumvehnäjauho valmistetaan durumvehnästä, jonka venyvän sitkon pitoisuus on alhainen. Näin ollen se sopii parhaiten esimerkiksi pizzapohjiin ja italialaisten leipien kuten focaccian ja ciabattan valmistukseen, joihin ei haluta ”pullamaista” rakennetta.
-
Pizzapohja
- yli 60 min
- Helppo
-
-
Ciabatta
- yli 2h
- Keskitaso
Ruisjauho
Ruisjauho jauhetaan kokonaisista runsaskuituisista rukiinjyvistä. Ruisjauhoja käytetään esimerkiksi leipiin ja piirakoihin, mutta sitä voi lisätä myös muiden leivonnaisten taikinoihin. Ruisjauhojen leipoutumista voi parantaa lisäämällä leivottavaan taikinaan vehnäjauhoja.
-
Rouheinen ruisleipä
- yli 2h
- Vaativa
-
Karjalanpiirakat riisi- tai perunatäytteellä
- yli 60 min
- 25
- Vaativa
-
Sieni-pestopitsa ruispohjalla
- yli 2h
- Keskitaso
Ohrajauho
Ohrajauho valmistetaan kokonaisista ohranjyvistä. Ohrajauhoa käytetään matalien leipien, kuten rieskojen leipomiseen. Kokeile myös muffinivuossa leivottavia patasämpylöitä.
-
Lepuskat
- 30-60 min
- 8
- Keskitaso
-
Ohrarieskat
- yli 60 min
- 12
- Helppo
-
Ohrasämpylät pataleivän tapaan
- vähintään vuorokausi
- 9
- Helppo
Lähteet: Kotitalouden perustaidot (Otava), Hyvää pataa – Kotitalouden taitokirja (WSOY), Kotileipuri Otava)
Artikkelia on muokattu 8.5.2024
Lue myös Kotiliesi.fi: Vehnäjauhot ovat joka kodin perusraaka-aine –tiedätkö, miten puolikarkeat ja erikoisvehnäjauhot eroavat käytössä toisistaan?
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous