Ruoka

Jauhot – tutustu eri jauhojen ominaisuuksiin ja nappaa reseptit ja vinkit

Jauhot ovat leivonnan kivijalka. Jauhojen laadulla on suuri merkitys leivonnaisten onnistumiseen. Tutustu pieneen jauho-oppaaseemme.

Teksti:
Jenni Viljalinna, Leena Kalliokoski
Kuvat:
Istockphoto, Otavamedia

Tutustu jauhoihin ja mihin ne parhaiten sopivat.

Jauhot ovat leivonnan kivijalka. Jauhojen laadulla on suuri merkitys leivonnaisten onnistumiseen. Tutustu pieneen jauho-oppaaseemme.

Jauhot ovat jyvistä jauhamalla ja käsittelemällä valmistettuja viljatuotteita, joiden karkeusaste ja ravintoainepitoisuus vaihtelevat. Jyvä on viljakasvin siemen, joka sisältää monipuolisesti eri ravintoaineita.

Jyvän kuorikerroksissa on runsaasti kuitua, B-ryhmän vitamiineja ja hivenaineita. Alkiossa on rasvaa, rasvaliukoisia vitamiineja, B-vitamiineja, proteiineja ja kivennäisaineita. Ydin sisältää tärkkelystä ja proteiineja, mutta ei juurikaan vitamiineja eikä kivennäisaineita. Ydin onkin jyvän osista ravinteiltaan köyhin.

Mitkä jauhot sopivat mihinkin leivonnaiseen?

Leivonnassa käytetään monia erilaisia jauhoja ja ne ovatkin usein leivonnaisten pääraaka-aine esimerkiksi leivissä ja erilaisissa kakuissa.

Vehnäjauhot

Vehnäjauho jauhetaan vehnänjyvän ydinosasta, jolla on parhaat sitko-ominaisuudet. Vehnäjauhoista leivot kuohkeat leivonnaiset. Vehnäjauhoja on karkeusasteiltaan erilaisia ja jauhon karkeus määritteleekin sen parhaimman käyttötarkoituksen.

Pääsääntöisesti vehnäjauhot sopivat kuitenkin kaikenlaiseen leivontaan.

Spelttijauho sopii leipiin ja sämpylöihin

Spelttijauho valmistetaan spelttivehnästä, joka on vanha viljalaji ja jota kutsutaan usein myös alkuvehnäksi. Sitä käytetään samaan tapaan kuin tavallista vehnäjauhoa. Speltti on proteiini- ja kuitupitoisempi kuin tavallinen vehnäjauho.

Maukkaista spelttijauhosta syntyvät rieskat, sämpylät ja leivät. Kokeile spelttijauhoja myös piirakanpohjaan tai kakkuihin, saat niihin mehevyyttä ja makua. Spelttileivonnaiset säilyvät pidempään kuin tavallisella vehnäjauholla leivotut leivät tai muut leivonnaiset.

Hiivaleipäjauho toimii leivissä ja piirakoissa

Hiivaleipäjauho jauhetaan vehnänjyvän osista, jotka ovat lähellä jyvän pintakerrosta. Tästä syystä se sisältää paljon jyvän kuorikerroksen ravintorikkaita aineita. Hiivaleipäjauho on tummempaa kuin jyvän ytimestä jauhettu vehnäjauho ja se soveltuu parhaiten erilaisten leipien ja piirakoiden leivontaan. 

Sämpyläjauho

Sämpyläjauho on jauhoseos, johon on käytetty erilaisia jauholaatuja. Sämpyläjauho voi sisältää esimerkiksi vehnää, ruista ja erilaisia siemeniä. Sämpyläjauhot sopivat leipien ja sämpylöiden valmistukseen.

Grahamjauho leipiin, sämpylöihin ja piirakoihin

Grahamjauho on täysjyvävehnäjauho, johon on käytetty kaikki vehnänjyvien osat: ydin, alkio ja kuorikerrokset. Grahamjauho sopii käytettäväksi erityisesti leivissä ja sämpylöissä, mutta kokeile myös piirakoihin yhdessä muiden jauhojen kanssa. Grahamjauhoja voi lisätä myös vohvelitaikinaan.

Durumvehnäjauho

Durumvehnäjauho valmistetaan durumvehnästä, jonka venyvän sitkon pitoisuus on alhainen. Näin ollen se sopii parhaiten esimerkiksi pizzapohjiin ja italialaisten leipien kuten focaccian ja ciabattan valmistukseen, joihin ei haluta ”pullamaista” rakennetta.

Ruisjauho

Ruisjauho jauhetaan kokonaisista runsaskuituisista rukiinjyvistä. Ruisjauhoja käytetään esimerkiksi leipiin ja piirakoihin, mutta sitä voi lisätä myös muiden leivonnaisten taikinoihin. Ruisjauhojen leipoutumista voi parantaa lisäämällä leivottavaan taikinaan vehnäjauhoja.

Ohrajauho

Ohrajauho valmistetaan kokonaisista ohranjyvistä. Ohrajauhoa käytetään matalien leipien, kuten rieskojen leipomiseen. Kokeile myös muffinivuossa leivottavia patasämpylöitä.

Lähteet: Kotitalouden perustaidot (Otava), Hyvää pataa – Kotitalouden taitokirja (WSOY), Kotileipuri Otava)

Artikkelia on muokattu 8.5.2024

Lue myös Kotiliesi.fi: Vehnäjauhot ovat joka kodin perusraaka-aine –tiedätkö, miten puolikarkeat ja erikoisvehnäjauhot eroavat käytössä toisistaan?


 

X