Leivonta

Kuivakakut säilyvät hyvin ja vain paranevat vetäytyessään jääkaapissa muutaman päivän – katso luottoleivonnaisten parhaat reseptit!

Kuivakakut ovat kahvipöydän klassikoita. Muuntautumiskykyisen kahvikakun voi maustaa monin tavoin ja kuorruttaa unelmaksi. Kokosimme sivustomme parhaat kuivakakkureseptit.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Om-Arkisto

Kuivakakut ovat kahvipöydän kestosuosikkeja.

Kuivakakut ovat kahvipöydän klassikoita. Muuntautumiskykyisen kahvikakun voi maustaa monin tavoin ja kuorruttaa unelmaksi. Kokosimme sivustomme parhaat kuivakakkureseptit.

Kuivakakut eli kahvikakut sopivat niin arkisen kuin vähän juhlavammankin kahvipöydän tarjottaviksi, myyjäisten vetonaulaksi tai makoisaksi ruokalahjaksi. Onko suosikkisi klassinen taatelikakku, kinkusilla kuorrutettu pähkinäkakku vai raikas sitruskakku? 

Lue lisää: Paras taatelikakun ohje haussa? Näistä resepteistä löytyy suosikki jokaiselle

Kuivakakut säilyvät hyvin ja itse asiassa ne vain paranevat, kun saavat vetäytyä jääkaapissa muutaman päivän folioon käärittynä. Kuivakakut sopivat loistavasti myös pakastettaviksi. 

Kuivakakkujen paistaminen

Kahvikakut paistetaan 175-asteisen uunin alatasolla. Näin ne ennättävät kypsyä myös sisältä ennen kuin pinta palaa. Isojen kahvikakkujen paistoaika on noin 60 minuuttia, pienemmät kypsyvät reilussa puolessa tunnissa.

Voit kokeilla kakun kypsyyttä tikulla. Jos kakun keskelle tökättyyn tikkuun ei tartu taikinaa, on kakku valmis uunista nostettavaksi. Kypsän kakun reunat alkavat myös hieman irrota reunoista.

Jos leivonnaisen pinta uhkaa tummua liiaksi ennen kuin kakku on kypsä uunista nostettavaksi, laita kakun päälle varovasti folio tai leivinpaperipala ja jatka kypsennystä.

Kakun irrottaminen vuoasta

Valitse aina oikeankokoinen kakkuvuoka. Vuoka on sopivan kokoinen, kun taikina täyttää siitä kaksi kolmasosaa. Liian pienessä vuoassa paistettu kakku kohoaa kypsyessään reunojen yli, liian isossa vuoassa kakusta voi tulla liian matala.

Kuivakakut irtoavat vuoasta, kun vuoan voitelee huolellisesti pehmeällä voilla tai esimerkiksi vuokaspraylla. Kun vuoka on laadukas, ei se välttämättä kaipaa jauhottamista. 

Anna kakun levähtää ja jäähtyä rauhassa vuoassaan mielellään vaikka yön yli ennen kuin kumoat sen tarjoiluvadille. Näin se irtoaa vuoasta siististi. 

Kuivakakkujen klassikot

Moni kuivakakku on kahvipöydän klassikko ja rakastettu luottoleivonnainen, joka hurmaa tilanteessa kuin tilanteessa. Joulun aikana on pakko leipoa ainakin mehevä taatelikakku sekä hurmaava viikunakakku. 

Arabialaisessa maustekakussa tuoksuvat silkkitien mausteet. Kaakao antaa kakulle runsautta ja täyteläisyyttä, jonka kruunaa vielä mokkainen kuorrutus. Kakun voi paistaa joko reikävuoassa tai kuvan kakun tapaan pitkulaisessa kakkuvuoassa.

Konjakkimurokakku on Annan ruokasivuston rakastettu leivonnainen. Ainekset ovat yksinkertaiset, mutta maku ja mehevyys vievät kielen.

Banaanikakku on täydellinen sijoituskohde ylikypsille pantteribanaaneille. Tämä hurmaava kahvikakku leivotaan Hanna Sumarin ohjeella. 

Jouluiset kuivakakut

Joulun aikaan leivotaan kuivakakku poikineen. Joulun kahvipöydässä hurmaavat ainakin rommi-hedelmäkakku sekä terästettu taateli-omenakakku. 

Klassikkojen rinnalle on kiva leipoa myös uusia makuja. Miltä kuulostaisi esimerkiksi mehevä pähkinäkakku, jonka kruunaa konjakilla terästetty kinuskikuorrutus? 

Mokkakakussa suklaan ja kahvin maut yhdistyvät hienostuneesti toisiinsa. Tuorejuustokuorrutus viimeistelee nautinnon.

Myös espressokakku maistuu hurmaavasti kahville. Mukana on myös kaakaota, mantelirouhetta ja tilkka konjakkia tai kahvilikööriä. 

Maustekakku tuo mieleen lämpimän tuulahduksen mummolan kahvikekkereistä. Muuntautumiskykyisen maustekakun voi maustaa monin tavoin ja kuorruttaa unelmaksi. Tässä maustekakku saa säväyksen suklaasta. 

Hedelmäiset, marjaisat ja sitruksiset kuivakakut

Hedelmät, marjat ja erilaiset kasvisraasteet tekevät kuivakakusta takuumehevän. Mustikka-banaani-tiikerikakku mukailee klassikkoa, mutta perinteiset suklaaraidat ovat vaihtuneet mustikkaisiin. Mustikkaraita korostaa mehukasta, banaanilla maustettua tiikerikakkua.

Uskoisitko, että myös kesäkurpitsa ja kurpitsa sopivat loistavasti kuivakakkujen joukkoon? Kyllä vain! Kurpitsakakun upea maku syntyy neilikan, kanelin ja pomeranssinkuoren hurmaavasta makutriosta. Kesäkurpitsa-pähkinäkakkua maustaa kaneli ja muskottipähkinä. Makuelämys on täydellinen, kun kakun tarjoaa kanelilla ja tomusokerilla maustetun tuorejuuston kera. 

Vai kaipaisitko sittenkin jotain astetta raikkaampaa? Mehevä sitruskakku on kevätjuhlien täydellinen tarjottava, jonka juhlava viime silaus syntyy hennosta tomusokerikuorrutteesta.

Appelsiinikakun juju puolestaan piilee sitrusviipaleissa, jotka kiehautetaan sokeriliemessä ennen kakun kypsennystä.

Kuivakakut vegaanisesti tai gluteenittomasti

Kuivakakut on mahdollista leipoa myös gluteenittomasti ja vegaanisesti. Gluteeniton banaanikakku on herkullinen leivonnainen jo sellaisenaan, mutta raikkaan yrttimelban, kookoskermavaahdon ja tuoreiden marjojen kera saat siitä kahvipöydän puheenaiheen.  

Kirpeä mutta hunajainen sitruunakakku leivotaan gluteenittomasta jauhoseoksesta ja maustetaan kesäisesti timjamilla.

Porkkanakakku on monen suosikki, joka on helppo leipoa myös täysin ilman eläinperäisiä raaka-aineita. Oliiviöljy antaa tähän porkkanakakkuun pikantin makuvivahteen. Kaneli tuo porkkanasoseen yhdistettynä piparkakkumaisen maun.

Lue myös Kotiliesi.fi: Tiikerikakku kahdella raidalla – Liisa, 87, paljastaa täydellisen ohjeen

X