Ruoka

Paras taatelikakun ohje haussa? Näistä resepteistä löytyy suosikki jokaiselle

Taatelikakku kuuluu jouluun. Perinteiseen kahvikakkuun on helppo tuoda uutta twistiä kuorruttamalla se herkuksi kinuskilla, terästämällä makua konjakilla tai sujauttamalla makupariksi vaikkapa luumuja tai inkivääriä.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Om-Arkisto

Kuuluuko taatelikakku jouluusi?

Taatelikakku kuuluu jouluun. Perinteiseen kahvikakkuun on helppo tuoda uutta twistiä kuorruttamalla se herkuksi kinuskilla, terästämällä makua konjakilla tai sujauttamalla makupariksi vaikkapa luumuja tai inkivääriä.

Taatelikakun ohje haussa? Ei hätää. Kokosimme sivustomme parhaat taatelikakkuohjeet. Näiden herkkujen joukosta jokainen löytää oman suosikkinsa.

Lue lisää: Joulun parhaat maustekakut

Taatelikakku on kiitollinen leivonnainen. Se on helppo tehdä ja taatusti mehevä. Valmistukseen tarvitset sähkövatkaimen, pari kulhoa ja kattilan, mitta-astiat sekä puulastan sekoittamiseen. 

Kaiva kaikki tykötarpeet esiin, lue ohje huolellisesti läpi ja ryhdy vasta sitten leivontapuuhiin.

Taatelikakun paistaminen

Taatelikakun voi paistaa perinteisessä rengasvuoassa tai pitkänomaisessa leipävuoassa. Rengasvuoassa lämpö pääsee kypsentämään taikinaa myös kakun keskiosasta, jolloin se kypsyy tasaisimmin. 

Vuoka on sopivan kokoinen, kun taikina täyttää siitä kaksi kolmasosaa. Jos vuoka on liian suuri, kakku saattaa jäädä turhan matalaksi. Pienestä vuoasta taikina tursuaa paiston aikana yli reunojen.

Taatelikakku kannattaa paistaa uunin alatasolla 175 asteessa. Näin kakku ennättää kypsyä ennen kuin pinta palaa. Paistoaika riippuu kakun koosta. Yleensä taatelikakku kypsyy noin tunnissa, mutta leivonnaisen kypsyyttä kannattaa tarkkailla paiston loppuvaiheessa. Kakku on kypsä, kun keskelle tökättyyn tikkuun ei tartu enää taikinaa. Kypsä kakku myös irtoaa vuoan reunoilta. Jos pinta uhkaa tummua, peitä leivonnainen leivinpaperilla ja jatka kypsennystä. 

Kakku irtoaa vuoasta, kun voitelet ja korppujauhotat sen huolella ja annat kakun jäähtyä huolella ennen kumoamista. 

Taatelikakku on myös siitä oiva, että sen voi leipoa hyvissä ajoin ennakkoon. Toffeemainen maku itse asiassa vain syvenee ja koostumus mehevöityy odottaessaan. Kääräise kakku tiiviisti folioon ja säilytä se jääkaapissa tarjoiluhetkeen asti.

Taatelikakun ohje sopii peukaloitavaksi – kokeile terästystä

Terästetty taateli-omenakakku on kahvikakkujen parhaimmistoa. Reilu loraus brandyä, calvadosta tai konjakkia syventää kakun makua, ja omena antaa sille sopivasti raikkautta. Muista käyttää kirpeitä kotimaisia omenoita valmistuksessa.

terästetty taatelikakku
Terästetty taatelikakku on joululeivonnainen aikuiseen makuun.

Ohje: Terästetty taateli-omenakakku

Kuorrutettu taatelikakku on herkkusuun valinta

Hillotut inkiväärit tekevät tästä taatelikakusta jännittävän. Tuttu joululeivonnainen saa hetkessä uutta jujua, kun sen leipoo pitkänomaiseen leipävuokaan ja kuorruttaa pinnan ennen tarjoilua paahtokinuskilla. 

kinuskilla kuorrutettu taatelikakku
Kaunis kinuskikuorrute kätkee sisäänsä yllätyksen. Tässä taatelikakussa maistuu veikeästi inkivääri.

Ohje: Kinuskilla kuorrutettu inkiväärikakku

Luumun ja taatelin yhdistelmä hurmaa

Mehevä taateli-luumukakku on ihana sellaisenaan, mutta kinuskikuorrutuksella ja pähkinärouheella siitä saa näyttävän juhlapöydän tarjottavan. Taateleiden makuparina on paitsi luumuja, myös appelsiinia ja konjakkia.

taateli-luumukakku
Kuvan luumu-taatelikakut on silattu kinuskilla ja pähkinöillä, mutta kakku on ihanaa ilman kuorrutettakin.

Ohje: Taateli-luumukakku

Gluteeniton versio ilman valkoista sokeria

Taatelikakku onnistuu myös ilman valkoista sokeria ja vehnäjauhoja. Juju piilee taateleissa, jotka kuumennetaan kattilassa voin ja vahvan kahvijuoman kanssa kinuskimaiseksi seokseksi. Mantelijauhot tekevät leivonnaisesta taatusti mehevän. Kakku maustetaan inkiväärillä ja mukaan voi ripauttaa mielen mukaan myös kanelia, neilikkaa ja kardemummaa. Kakku on gluteeniton, kun käytät vuoan jauhottamiseen mantelijauhetta.

taatelikakku
Etsitkö taatelikakkua, joka on gluteeniton ja vieläpä mehevä? Tämä kakku täyttää toiveesi.

Ohje: Taatelikakku

Vegaaninen taatelikakku

Vegaaninkaan ei tarvitse jouluna jäädä nuoleskelemaan näppejään, sillä taatelikakku onnistuu myös ilman eläinperäisiä raaka-aineita. Vegaaniset tahmeat taatelineliöt eli sticky toffee pudding tehdään suosittua Viimeistä murua myöten -kasvisruokablogia kirjoittavan Saara Atulan ohjeen mukaan. 

Tahmeiden taatelineliöiden inspiraatio on peräisin skotlantilaisesta sticky toffee puddingista. Vegaaniset herkkuneliöt tarjotaan sellaisenaan tai jäätelön ja kookoskinuskin kera.

Taatelikakun ohje: Tahmeat taatelineliöt eli sticky toffee pudding
Suussa sulava kookoskinuski ja pallo vaniljajäätelöä aateloivat nämä vegaaniset taatelikakkupalat.

Ohje: Vegaaniset tahmeat taatelineliöt eli sticky toffee pudding

Lue lisää Kotiliesi.fi:  Kuivakakku x 9

X