Ihmiset ja suhteet

Kotiliesi: Kirjailija Kaari Utrio opetteli jo nuorena hiljentämään ahdistelijat yhdellä lauseella

Kirjailija Kaari Utrio on tunnettu paitsi kirjoistaan myös ponnisteluista naisten aseman parantamiseksi. Naisvihaan hän suhtautuu pessimistisesti, kirjoittaa Kotiliesi.

Teksti:
Toimitus
Kuvat:
Tommi Tuomi / Otavamedia

Kirjailija Kaari Utrio ajattelee, että naisten asema paranee vaiheittain: kaksi askelta eteen ja yksi taakse. © Tommi Tuomi/Otavamedia

Kirjailija Kaari Utrio on tunnettu paitsi kirjoistaan myös ponnisteluista naisten aseman parantamiseksi. Naisvihaan hän suhtautuu pessimistisesti, kirjoittaa Kotiliesi.

Kirjailija ja kulttuurihistorioitsija Kaari Utrio, 81, kertoo uusimmassa Kotiliedessä nuorena puhujanmatkoilla kokemastaan häirinnästä.

Hänen mieleensä on jäänyt eräs outo kokemus Länsi-Suomesta. Utrio yöpyi silloin lukijatilaisuuden järjestäneen miehen perheen kotona.

– Yöllä isäntä pyrki sänkyyni vierashuoneessa. Opin silloin hyvän vastauksen: Olen uskollinen vaimo. Lause pisti hiljaiseksi äijän kuin äijän. Heille tuli mieleen oma vaimo, Utrio muistelee Kotiliedessä

Naisten aseman parantajana

Utrio on tunnettu paitsi kirjallisesta työstään myös ponnisteluistaan naisten aseman parantamiseksi. Vuonna 1985 julkaistu Eevan tyttäret tietokirja muutti asenteita. Kaikki kirjan palaute ei kuitenkaan ollut suitsutusta. Utrio sai tuolloin ”kiilusilmäfeministin” maineen.

Utrio määrittelee itsensä feministin sijaan naisasianaiseksi. Ideologiaa tärkeämpää hänelle on ollut käytäntö, lasikattojen rikkominen, naisten itseluottamuksen vahvistaminen ja keskinäinen solidaarisuus.

Utrio kertoo Kotiliedessä, että kiinnostus naisasioista on kulkenut hänen suvussaan sukupolvelta toiselle. Utrion äidinäiti Anni Vitikainen ponnisti oman äitinsä tarmokkuuden ansiosta ylioppilaaksi Kotkan sataman ahtaajasuvusta. 

Tädit olivat Utriolle vahvoja esimerkkejä. Toinen tädeistä oli kouluhallituksen ylitarkastaja.

Toinen asemakaava-arkkitehtina työskennellyt täti ei mennyt koskaan naimisiin.

– Hänen ainoat huvinsa olivat viski ja vihreä nortti, Utrio muistelee Kotiliedessä.

Utrio ajattelee, että naisten asema paranee vaiheittain: kaksi askelta eteen ja yksi taakse. Me too -liike merkitsi hänen mukaansa kahta rohkeaa harppausta eteenpäin. Nykyinen abortin vastainen politiikka maailmalla taas on askel taaksepäin. Utrion mielestä miehillä ei pitäisi olla sananvaltaa abortissa, sillä se ei koske miesten kehoja.

Naisvihan, misogynian, suhteen Utrio on pessimistinen. Se on hänen mielestään sekä miesten että naisten ominaisuus eikä häviä mihinkään.

– Kyseessä on itseluottamuksen puute. Jos luottaa itseensä, ei tarvitse vihata ihmistä siksi, että hän on nainen, Utrio toteaa Kotiliedessä.

Lue Kaari Utrion koko haastattelu joko verkosta tai Kotiliesi-lehdestä, numerosta 11/2024.

X