Ruokajutut

Lämpimät voileivät sopivat evääksi töihin tai iltapalaksi kotiin – 5 erinomaista ohjetta

Lämpimät voileivät ovat retroherkku vuosien takaa. Näillä ikisuosituilla ohjeilla leivät muuttuvat herkulliseksi iltapalaksi, täyttäväksi lounaaksi sekä moderniksi brunssiherkuksi.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Otavamedia

Lämpimiä voileipiä on kiva tarjota esimerkiksi iltapalaksi.

Lämpimät voileivät ovat retroherkku vuosien takaa. Näillä ikisuosituilla ohjeilla leivät muuttuvat herkulliseksi iltapalaksi, täyttäväksi lounaaksi sekä moderniksi brunssiherkuksi.

Reuben‐leipä

Tämä jenkkiherkku on itse asiassa alkujaan juutalaiseen ruokaperinteeseen kuuluva ruoka. Reuben-leivän välissä on tyypillisesti suolalihaa, hapankaalia, reilusti juustoa sekä majoneesia. Kyseessä ei siis todellakaan ole mikään kevyt välipala, vaan tällä leivällä karkottaa taatusti isommankin nälän.

reuben-leipä
Reuben-leivän välissä on tyypillisesti suolalihaa, hapankaalia, reilusti juustoa sekä majoneesia.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 1

Reuben‐leipä

2–3 viipaletta ruis- tai maalaishiivaleipää
voita
1 rkl thousand island -kastiketta
2–4 viipaletta naudan suolalihaa
2–4 viipaletta emmantal-juustoa
2–3 rkl hapankaalia
(retiisiviipaleita)

Valmistusohje

1. Voitele leipäviipaleet voilla ja kokoa leipä.

2. Pohjalle ensin suolalihaa ja juustoa. Päälle hapankaalia ja kastiketta. Paina leivät hyvin kiinni toisiinsa ja kääri kelmuun. Pane leipä paperipussiin tai muovirasiaan.

3. Reuben-leivän voi syödä lämmittämättömänä, mutta parhaalta se maistuu pannulla hitaasti voissa paistettuna. Myös lyhyt lämmitys mikrossa sopii, mutta älä päästä leipää liian kuumaksi, jottei se sitkisty.

Broileripaninit 

Broileripaninista tulee rapea voileipägrillissä, vohveliraudalla tai kuumassa uunissa paahtamalla. Leivät valmistuvat nopeasti, kun käytät edelliseltä aterialta tähteelle jäänyttä kanaa tai poimit kaupan palvelutiskiltä valmiiksi grillatut broilerinkoivet. Vaihda perinteinen emmental savujuustoon, saat leipään helposti lisämakua.

broileripanini
Broileripaninista tulee rapea voileipägrillissä, vohveliraudalla tai kuumassa uunissa paahtamalla.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 4

Broileripaninit:

1/2 grillattua broileria
2 rkl majoneesia
2 tl ranskankermaa tai kermaviiliä
2 tl dijoninsinappia
1–2 tl currya
1/2 paprikaa
20 oliivia
100 g (savu)juustoa
2 ciabattaa
2 rkl öljyä
basilikanlehtiä

Valmistusohje

1. Irrota liha broilerista ja leikkaa kuutioiksi tai revi suikaleiksi. Sekoita majoneesi ranskankermaan. Lisää sinappi ja curry. Sekoita kastike broileripaloihin. Suikaloi paprika, viipaloi oliivit. Leikkaa juusto viipaleiksi.

2. Puolita ciabatta-leivät pitkittäin. Valuta leikkuupinnoille öljyä. Jaa broileriseos alemman pohjan päälle. Lisää paprikapalat, oliiviviipaleet, basilikanlehdet ja juusto. Paina päälle toinen leipäviipale. Puolita leivät.

3. Kuumenna leipiä kohtalaisella lämmöllä voileipägrillissä tai vohveliraudassa noin 10 minuuttia tai kunnes leipien pinta on rapea ja täyte kuumaa. Voit kuumentaa broileripanineita myös 200-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.

Kukkakaali-leipäkupposet

Hauskat ja herkulliset kukkakaali-leipäkupposet valmistuvat näppärästi muffinipellillä. Upota kuhunkin koloon vuokaleipäviipale, höyrytetty kukkakaalin kukinto ja juustokastiketta. Jos pekoni ei pelota, sopii myös se mainiosti joukkoon. Hauskat leipäkupposet sopivat niin brunssitarjottavaksi kuin illanistujaisten keskipisteeksikin.

kukkakaali-leipäkupit
Hauskat ja herkulliset kukkakaali-leipäkupposet valmistuvat näppärästi muffinipellillä.

Valmistusaika: 30-60 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 6 

Kukkakaali-leipäkupposet:

6 viipaletta moniviljavuokaleipää
1–2 rkl voisulaa
1 kukkakaali
2 1/2 dl maitoa
1 rkl vehnäjauhoja
1 1/2 dl raastettua emmentaljuustoa
1/2 tl suolaa
mustapippuria
(6 viipaletta pekonia)

Valmistusohje

1. Kauli leipäviipaleet ohuemmiksi. Sipaise muffinipellin kolot ja leipien toinen puoli voisulalla. Painele leivät kupeiksi pellin koloihin.

2. Irrota kukkakaali pieniksi kukinnoiksi. Höyrytä kukinnot juuri ja juuri kypsiksi niukassa, suolalla maustetussa vedessä. Jaa kukkakaali leipäkuppeihin.

3. Kuumenna maito-vehnäjauho-seos kiehuvaksi. Hauduta pari minuuttia. Lisää puolet juustoraasteesta kastikkeeseen. Mausta suolalla ja pippurilla. Lusikoi kastike kukkakaalin päälle. Ripottele pinnalle loput juustoraasteesta.

4. Paista halutessasi pekonia ennen kuin paistat leipäkupit. Levitä pekonit leivinpaperilla peitettyyn uunivuokaan ja paahda 225-asteessa noin 10 minuuttia tai kunnes pekoni on rapeaa.

5. Kuumenna leipäkuppeja 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia tai kunnes kukkakaalimuhennos on kuumentunut ja juusto saanut vähän väriä. Silppua rapea pekoni kupposten päälle.

Norsuntassu eli grillattu braai-leipä

Norsuntassu eli braai-leipä kuuluu eteläafrikkalaisiin grillijuhliin. Perinteisesti leipä valmistetaan grillissä, mutta onnistuu tarvittaessa myös kotiuunissa. Suolainen cheddarjuusto ja makea mangochutney ovat jännittävä, mutta yllättävän toimiva makupari.

Norsuntassu eli grillattu braai-leipä
Norsuntassu eli braai-leipä kuuluu eteläafrikkalaisiin grillijuhliin.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo 

Norsuntassu eli grillattu braai-leipä:

1 Kinuskikissa-leipä, ciabatta-sämpylä tai pieni patonki
4 puolikuivattua tomaattia
1 kevätsipuli tai sipulinvarsia
2–3 viipaletta cheddarjuustoa
1/2 dl makeaa mangochutneyta
1/2 dl silputtua tuoretta basilikaa
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria

Valmistusohje

1. Halkaise leipä tai patonki. Levitä toiselle puolikkaalle tasaisesti chutneyta sekä juusto- ja tomaattiviipaleita. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Lisää leivälle silputtua sipulia ja basilikaa. Sulje patonki toisella puolikkaalla ja sido tarvittaessa tukevaksi puuvillalangalla tai alumiinifoliolla.
2. Grillaa leipää molemmin puolin, kunnes juusto on sulanut ja kuori on rapea.

Berliininsämpylä

Berliininsämpylän ei varsinaisesti tarvitse olla lämmin voileipä, mutta tuhti ja täyttävä se on siitä huolimatta. Tässä yöpalaksi hyvin sopivassa sämpylässä on vaikutteita kahdesta Berliinin suosituimmasta ruoasta, Döner-kebabista ja currywurstista. Sämpylän välissä on mausteista naudan ulkofileetä, pikkelöityä punakaalia, paistettua sipulia sekä smetanaa. Huh, miten hyvää!

berliininsämpylä
Berliininsämpylässä on vaikutteita kahdesta Berliinin suosituimmasta ruoasta, Döner-kebabista ja currywurstista.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Keskitaso

Ainekset:

4 maukasta sämpylää
200 g naudan ulkofileetä

Mausteseos:

1/2 tl sormisuolaa
1/2 tl mustapippuria
1/2 tl juustokuminaa
1/3 tl paprikajauhetta

Salaatti:

pala punakaalia
silputtua korianteria
2 rkl öljyä
1/2 rkl etikkaa
ripaus suolaa ja sokeria

Lisäksi:

1 sipuli renkaina
1 dl chiliketsuppia
1 tl currya
1/2 dl smetanaa
1/2 murskattua valkosipulinkynttä

Valmistusohje

1. Leikkaa liha lehdenohuiksi viipaleiksi. Kuumenna valurautapannulla tilkka öljyä. Paista lihaviipaleet nopeasti molemmin puolin, lisää mausteseos ja anna lihan maustua hetki.

2. Suikaloi punakaali. Lisää sekaan silputtua korianteria, öljyä, etikkaa ja mausteet. Anna makujen tekeytyä hetki. Mausta chiliketsuppi currylla ja smetana valkosipulilla.

3. Paista sipulirenkaat hieman ruskehtavaksi öljyssä. Halkaise sämpylät päältä kahtia niin, että pohja jää kiinni. Täytä salaatilla ja lihasuikaleilla. Lisää päälle currykastiketta ja smetanaa.

X