Ruokajutut

Mozzarellapizza Henri Alénin tapaan – parhaiden täytteiden ”pyhä liitto”!

Maistuuko mozzarellapizza mahdollisimman yksinkertaisilla täytteillä? Vai kaipaatko pizzaasi runsaasti eri makuja? Nyt saa valita.

Teksti:
Lotta Pellas
Kuvat:
iStock, Tiia Ahjotuli

Mozzarellapizza tukee parhaimmillaan juuston pääroolia täytteissä. Silloin mozzarella on puhvelinmaidosta ja revitään kuuman pizzan päälle.

Maistuuko mozzarellapizza mahdollisimman yksinkertaisilla täytteillä? Vai kaipaatko pizzaasi runsaasti eri makuja? Nyt saa valita.

Mozzarellapizza on pizzojen klassikko, josta saa maukkaan vain muutamallakin laadukkaalla täytteillä. Pizzan olennaisin täyte on tietysti pehmeisiin juustoihin lukeutuva suussa sulava mozzarella.

Kokki Henri Alén suosittelee valitsemaan pizzaan puhvelinmaidosta tehdyn mozzarellan. Puhvelinmaito tekee mozzarellasta täyteläisemmän ja kermaisemman makuisen verrattuna lehmänmaitoon.

Puhvelinmaitomozzarella on lehmänmaitomozzarellaa kalliimpaa. Henri kuitenkin kannustaa valitsemaan tyyriimmän vaihtoehdon ja käyttämään sitä säästeliäästi.

– Mozzarellaa ei tarvitse välttämättä käyttää paljoakaan pizzan päällä. Vähempikin riittää, hän sanoo.

Kun Henri itse leipoo kotipellillisen, mozzarellapizza saa täytteekseen yhden ison mozzarellapallon.

Tuleeko mozzarella päälle ennen vai jälkeen paistamisen?

Suomessa tehdään usein niin, että kaikki täytteet laitetaan pizzan päälle ennen sen paistamista.

Jos on ostanut hyvää mozzarellaa, kannattaa Henrin mukaan matkia italialaisia: aateloida mozzarellapizza revityillä juustonpalasilla vasta paistamisen jälkeen. Niin mozzarellan maku ja rakenne pysyvät hyvinä.

Laadukas mozzarella on ihanimmillaan ilman paistamista, mutta edullisempi menee mukavasti muun pizzan kyydissä uuniin.

Henri tekee italialaisittain, jos on ostanut laadukkaan mozzarellan. Tosin edullisen mozzarellan hänkin paistaa uunissa.

Loppujen lopuksi on kyse mieltymyksistä, Henri sanoo.

– Tuo on täysin makuasia, ihan mistä tykkää.

Mozzarellan kanssa sopivat hyvin perinteiset pizzatäytteet: tomaatti ja basilika. Tomaattikastike voi ajaa asian ilman päälle lisättävää tuoretta tomaattia.

– Jos haluaa vielä lisätä siihen jotakin, niin pieniä sardellifileitä ja italialaisia tummia oliiveja. Siinä on semmoinen pyhä liitto, että ei paljon enempää tarvitse.

Mozzarellapizza maistuu rikastetulla tomaattikastikkeella

Valkoinen pizza mozzarellalla on monen makuun se paras, mutta tomaattikastikkeen valitsijoille Henrillä on herkullinen vinkki.

”Tomaattikastikkeen voi halutessaan maustaa valkosipulilla, mustapippurilla, suolalla tai oliiviöljyllä.”

Pizzan päälle tulevaa tomaattikastiketta ei tarvitse keittää. Kastike kypsyy, kun pizzan paistaa. Paseerattu tomaattisose sopii Henrin mukaan ohuisiin ja rapeisiin pizzoihin, jotka eivät tarvitse paistuakseen niin korkeaa lämpötilaa.

Kotiuunikin riittää tekemään pizzasta sopivan rapean

Juuri ohueksi ja rapeaksi paistuvat taikinat ovat kotikokin osuvin valinta, Henri sanoo. Tavallisen kotiuunin teho riittää niiden paistamiseen.

Ohuen ja rapean pizzan taikina kohotetaan nopeasti. Kokeile pizzapohjaksi esimerkiksi Annan nopeaa pizzataikinaa.

Jos pizzaa tulee tehtyä paljon, Henri kannustaa hankkimaan pizzakiven. Uunipeltiä käyttävän on Henrin mukaan parasta lämmittää se mahdollisimman kuumaksi. Näin pizzan pohjasta tulee rapea.

X