Ruoka

Säästä ruokakuluissa – 7 ruokaa, jotka teet edullisemmin itse kuin ostat kaupasta

Vaikka kaupan puolivalmisteet ja einekset ovat käteviä ja helpottavat arjen kiireissä, ihan kaikkea ei kannata ostaa kaupasta valmiina. Kokosimme listan ruoista, jotka kannattaa jättää kaupan hyllylle, sillä teet ne edullisemmin, herkullisemmin ja helposti myös itse.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Otavamedia

Vaikka kaupan valmisateriat tuntuvat houkuttelevalta oikotieltä, ihan kaikkea ei kannata ostaa valmiina. Listasimme seitsemän ruokaa, jotka teet edullisemmin itse.

Vaikka kaupan puolivalmisteet ja einekset ovat käteviä ja helpottavat arjen kiireissä, ihan kaikkea ei kannata ostaa kaupasta valmiina. Kokosimme listan ruoista, jotka kannattaa jättää kaupan hyllylle, sillä teet ne edullisemmin, herkullisemmin ja helposti myös itse.

Arjen kiireessä ruoan valmistaminen alusta alkaen itse tuntuu toisinaan vaivalloiselta ja kaupan valmisruoat vaikuttavat houkuttelevalta oikotieltä. Monet arkiruokasuosikit valmistuvat kuitenkin yllättävän nopeasti ja helposti, myös alusta alkaen itse tehtynä. Samalla vaivalla ruokaa valmistuu usein myös seuraavaksi päiväksi.

Perunamuusi

Unohda perunasosejauheet ja valmista muusi alusta alkaen itse. Kilo perunoita maksaa euron verran, eikä perunoiden keittämiseen ja soseuttamiseen kuluva aika ja vaiva juurikaan eroa perunahiutaleista tehdyn muusin valmistuksesta. Lopputulos on kuitenkin monin verroin parempi. Muusia voi myös piristää muilla juureksilla. Kokeile vaikka peruna-palsternakkamuusia.

Poimi tästä muhevan perunamuusin ohje. Kaupan päälle saat huikean hyvien kalapuikkojen sekä lisukkeena tarjottavan pikkelöidyn raparperin ohjeet.

kalapuikot, perunamuusi ja pikkeloity raparperi
Valmista perunamuusi alusta alkaen itse. Myös kalapuikot valmistuvat helposti kotioloissa.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 4

Kalapuikot:

700 g vaaleaa kalaa fileinä (esim. punakampelaa)
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
2 dl vehnäjauhoja
2 kananmunaa
2–3 dl pankojauhoja
voita ja öljyä paistamiseen

Muusi:

800 g jauhoisia perunoita
50 g voita
1–1 1/2 dl maitoa

Pikkelöity raparperi:

4 dl raparperia ohuina viipaleina
1/4 dl väkiviinaetikkaa
1/2 dl sokeria
3/4 dl vettä
ripaus suolaa
1 dl tuoretta tilliä hienonnettuna

Valmistusohje

1. Valmista ensin raparperi. Laita kaikki ainekset kannelliseen astiaan ja ravista maut sekaisin. Jätä tekeytymään.

2. Kuori perunat ja keitä ne kypsiksi kiehuvassa vedessä. Kaada keitinvesi melkein kokonaan pois ja murskaa perunat perunasurvimella. Lisää joukkoon ripaus suolaa, voi sekä maito. Survo tasaiseksi muusiksi.

3. Kuivaa kalafileet talouspaperilla, puolita ne pituussuunnassa ja mausta molemmin puolin suolalla ja mustapippurilla. Mittaa kolmelle syvälle lautaselle jauhot, kananmunat ja pankojauhot. Vatkaa kananmunien rakenne rikki. Kääntele kalafileet ensin vehnäjauhoissa, sitten kananmunassa ja lopuksi pankojauhoissa.

4. Paista kalapuikot voin ja öljyn seoksessa kauniin kullanruskeiksi ja rapeiksi. Tarjoile muusin ja pikkelöidyn raparperin kera.

Granola

Kaupan myslit ja granolat ovat usein varsin kalliita, mutta huomattavasti edullisempi ja vähintään yhtä hyvä granola paahtuu vähällä vaivalla myös kotiuunissa. Samalla voit tyhjentää siihen hiutale- sekä siemenpussienpohjat. Sokeriakin kotitekoinen granola sisältää usein huomattavasti vähemmän kuin kaupan versio.

granola
Itse tehdyssä granolassa rouskuvat pähkinät ja siemenet. Rasvaa ja sokeria on kaupan valmiisiin versioihin verrattuna usein huomattavasti vähemmän.

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Helppo

Granola:

5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
1–2 dl pähkinöitä (pekaani- tai macadamia-)
1 1/2 dl auringonkukansiemeniä
1 1/2 dl kurpitsansiemeniä
1/4 dl kylmäpuristettua öljyä (esim. rypsiöljyä)
1/4 dl vahterasiirappia

Valmistusohje

1. Sekoita kuivat aineet. Lisää sekaan öljy sekä vaahterasiirappi.

2. Levitä seos uunipellille leivinpaperin päälle.

3. Paahda 150-asteisessa uunissa 30–40 minuuttia. Kääntele seosta välillä.

Pinaattiletut

Pinaattiletuissa toteutuu kolmen h:n sääntö – halpa, hyvä ja helppo. Miksi siis kantaa eineslettuja kotiin, kun kotitekoisiin tarvitsee vain kourallisen raaka-aineita: pinaattia, jauhoja, maitoa, rasvaa ja kananmunia. Ne eivät kustanna paria euroa enempää ja todennäköisesti kaikki tarvittava löytyy jo valmiiksi keittiön kaapeistasi. Samoista aineksista pyöräytät myös maukkaan pinaattikeiton.

täysjyväpinaattiletut ja kalatäyte
Pinaattiletut ovat koko perheen suosikkiruokaa. Tarjoa itse tehdyt pinaattiletut mehevän kalatäytteen kera.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 4

Täysjyväpinaattiletut:

2 kananmunaa
5 dl maitoa tai vettä
1 rkl öljyä
3 dl täysjyvävehnäjauhoja
150 g pakastepinaattia
1 tl suolaa

Paistamiseen:

margariinia tai voita

Lisäksi:

300 g perattua kypsää kalaa (esim. savukalaa)
2 dl pakasteherneitä
1–2 dl kermaviiliä
silputtua tilliä

Valmistusohje

1. Sekoita munat ja neste keskenään. Lisää jauho ja öljyt ja sekoita taikina tasaiseksi.

2 Lisää taikinaan sulatettu pinaatti ja suola. Kuumenna nokare rasvaa isolla ohukaispannulla ja paista letut.

3. Tarjoa lettujen kanssa kalaa, herneitä ja kermaviiliä joko erikseen tai tahnaksi sekoitettuna.

Pizza

Pizza kuuluu perjantaihin ja lukeutuu myös suomalaisten suosikkiruokiin vuodesta toiseen. Pakastepizza tai ravintolasta tilattu pizza on kuitenkin varsin kallis siihen nähden, että pizzapohjaan tarvitaan vain jauhoja, hiivaa, suolaa sekä tilkka oliiviöljyä.

Pizzapohja valmistuu vaivatta Teresa Välimäen helpon ohjeen mukaan. Taikinaa voi tehdä kerralla enemmän, sillä se säilyy hyvin jääkaapissa muutaman päivän. Täytteeseen voi hyödyntää jääkaapin tähteet ja kuivahtaneet juustopalat. Kokeile myös trendikästä perunapizzaa, joka sekin valmistuu varsin edullisista aineksista.

Pizzataikina
Tee pizzataikina huolella ja ajatuksella loppuun asti. Taikinaa voi tehdä kerralla enemmän, sillä se säilyy hyvin jääkaapissa muutaman päivän.

Valmistusaika: Vähintään vuorokausi | Vaikeustaso: Helppo

Pizzataikina Teresa Välimäen tapaan:

500 g/n. 7 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl hienoa merisuolaa
2 tl kuivahiivaa
n. 3 ½ dl viileää vettä

Valmistusohje

1. Sekoita kuivat aineet ja lisää neste. Vaivaa tasaiseksi taikinaksi, nosta taikina isoon kulhoon, ja peitä sitten kelmulla. Anna taikinan tekeytyä viileässä yön yli eli 12–18 tuntia.

2. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle, ja muovaile siitä suorakaide. Jaa se kuuteen tai kahteen yhtä suureen osaan. Taittele paloista kulmat keskelle, ja käännä taitepuoli pöytää vasten. Pyöritä palat tasaisiksi palloiksi. Peitä ne liinalla ja anna levähtää 30–60 minuuttia.

3. Kauli pienet palat pyöreiksi pizzoiksi ja isommat uunipellin kokoisiksi suorakaiteiksi. Täytä, paista ja maista.

4. Taikinaa voi säilyttää viileässä muutaman päivän. Kääri silloin taikinapalat tai -pallot kelmuihin. Ota taikinat aina huoneenlämpöön 20–30 minuuttia ennen pizzan valmistusta.

Makaronilaatikko

Koko perheen suosikkiruokaa eli makaronilaatikkoa myydään kaupassa valmiina, mutta eineslaatikon hinnalla valmistuu itse tekemällä kokonainen uunivuoallinen. Maailman parhaan makaroni­laatikon juju on lihaliemeen sula­tettu sulatejuusto, joka korvaa perinteisen muna­maidon.

maailman paras makaronilaatikko
Vuoallisesta makaronilaatikkoa riittää syötävää seuraavaksikin päiväksi.

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 6

Maailman paras makaronilaatikko:

400 g sarvimakaronia
400 g jauhelihaa
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
1 tl savupaprikajauhetta
1 tl kuivattua timjamia
3 rkl kuivattua sipulia
2 pkt voimakasta Koskenlaskija-sulatejuustoa
2 dl lihalientä (tai vettä)
2 dl juustoraastetta

Valmistusohje

1. Keitä makaronit juuri ja juuri kypsiksi.

2. Ruskista jauheliha paistinpannulla. Lisää kaikki mausteet ja kuivattu sipuli, sekoita hyvin.

3. Paloittele sulatejuusto ja lisää pannulle. Lisää myös lihaliemi. Sekoittele keskilämmöllä niin, että juusto sulaa ja seos muuttuu tasaiseksi.

4. Sekoita isossa uunivuoassa makaronit ja jauhelihaseos. Ripottele pinnalle juustoraaste ja paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

Sämpylät

Pussillisesta jauhoja leivot sämpylän jos toisenkin. Jauhojen lisäksi sämpylöihin voi lisätä maun mukaan hiutaleita ja siemeniä, jotka parantavat makua sekä ravintoarvoa. Käsien upottaminen taikinaan on ihanan rentouttavaa, mutta jos aika on kortilla, oikaise superhelpoilla aamiaissämpylöillä. Taikina kohoaa yön yli jääkaapissa. Aamulla siitä voi lusikoida nokareita pellille ja nostaa uuniin paistumaan.

siemensämpylät
Siemenet antavat näille meheville sämpylöille makua ja suutuntumaa sekä parantavat rutkasti niiden kuitu ja -proteiinipitoisuutta.

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso

Siemensämpylät:

50 g hiivaa
5 dl haaleaa vettä tai maitoa
1 rkl hunajaa tai siirappia
2 tl suolaa
1 1/2 dl siemensekoitusta
1/2 dl oliiviöljyä
(1/2 dl silputtuja oliiveja tai aurinkokuivattuja tomaatteja)
10-12 dl sämpyläjauhoja

Voiteluun:

1 kananmuna

Pinnalle:

siemeniä

Valmistusohje

1. Murenna hiiva haaleaan nesteeseen. Lisää hunaja, suola, siemenet ja öljy (sekä oliivi- tai tomaattisilppu). Alusta sen verran jauhoja, että syntyy pehmeä taikina. Vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa kulhosta. Anna kohota peitettynä noin 45 minuuttia.

2. Kumoa taikina pöydälle ja vaivaa hyvin. Leikkaa taikina paloiksi ja pyörittele sämpylöiksi. Kohota liinan alla noin 30 minuuttia. Voitele sämpylät munalla ja ripottele pinnalle siemeniä.

3. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 12–15 minuuttia.

Vinkki: Voit käyttää sämpylöihin valmista siemensekoitusta tai tehdä sekoituksen itse erilaisista siemenistä. Kuvan sämpylöihin on käytetty seesamin-, pinjan-, auringonkukan- ja pellavansiemeniä.

Hummus

Edullisista kikherneistä surautat muutamassa minuutissa trendikkään hummuksen. Hintaa annokselle kertyy euron verran, kun kaupan valmiista saat maksaa vähintään kaksinkertaisen hinnan. Käytä hummusta leipien levitteenä, salaattien rikastajana tai vaikkapa dippikastikkeena.

Hummus
Käytä hummusta leipien levitteenä, salaattien rikastajana tai vaikkapa dippikastikkeena.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo

Hummus:

2 ½ dl kuivattuja kikherneitä
vettä
suolaa
tai
2 tlk (à 380/230 g) säilöttyjä kikherneitä
2–3 murskattua valkosipulinkynttä
½ sitruunan mehu
½ dl oliiviöljyä
2 rkl tahinia (seesaminsiementahnaa)
1 tl juustokuminaa
suolaa
rouhittua mustapippuria
tilkka vettä

Päälle:

oliiviöljyä

Valmistusohje

1. Liota kuivattuja kikherneitä noin kahdeksan tuntia runsaassa vedessä. Huuhdo ja valuta kikherneet ja keitä niitä runsaassa, suolalla maustetussa vedessä noin 45 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä.

2. Huuhdo ja valuta keitetyt tai säilötyt kikherneet ja soseuta ne tasaiseksi massaksi monitoimikoneessa. Lisää valkosipuli, sitruunamehu, tahini sekä juustokumina ja pyöräytä ainekset sekaisin. Mausta tahna maun mukaan suolalla ja mustapippurilla. Lisää tarvittaessa sen verran vettä, että tahna on sopivan notkeaa.

3. Kumoa hummus kulhoon ja valuta päälle oliiviöljyä.

X