Ruoka

Toast skagen on ruotsalainen klassikko – tee itse superherkulliset katkarapuleivät

Toast skagen eli katkarapuleipä on taivaallinen herkku, joka maistuu juhlapöydässä, alkuruokana, Ruotsin risteilyllä tai illanistujaisissa.

Teksti:
Katri Koskinen
Kuvat:
Otavamedia

Toast skagen eli katkarapuleipä on ruotsalainen klassikkoherkku.

Toast skagen eli katkarapuleipä on taivaallinen herkku, joka maistuu juhlapöydässä, alkuruokana, Ruotsin risteilyllä tai illanistujaisissa. Katso kolme erilaista katkarapuleipäohjetta ja löydä oma suosikkisi.

Toast skagen eli katkarapuleipä on rakastettu klassikko, joka maistuu niin juhlapöydässä, illanistujaisissa kuin kesäillan suolaisena herkkunakin. Katkarapuleipä toast skagenin kehitti ruotsalaiskokki Tore Wretman 1950-luvulla.

Monta tapaa tarjota toast skagen

Ei ole yhtä ainoata ja oikeata tapaa tehdä toast skagen. Kaikki klassikkoreseptit muuttavat muotoaan ajan kuluessa ja ohjeen siirtyessä tekijältä toiselle. Kokosimme yhteen herkullisia vaihtoehtoja, joista varmasti löytyy suosikkisi.

Toast skagenin valmistuksessa ei kannata turhia kitsastella, vaan käytä täysrasvaista majoneesia ja ranskankermaa tai smetanaa. Paras skagen syntyy käsinkuorituista, mehevistä katkaravuista – pakastettuihin katkarapuihin kannattaa turvautua vain hätätapauksessa.

Perinteisesti toast skagenissa on käytetty vaaleaa paahtoleipää, mutta kokeile rohkeasti myös ruisleipää tai vaikkapa saaristolaisleipää.

Skagen-tahnaa voi maustaa mieleisekseen, kokeile esimerkiksi chiliketsuppia, dijon-sinappia tai raastettua piparjuurta. Muhkeat katkaraputoastit maustetaan limellä. Koristele leivät tillillä ja sitruuna- tai limettiviipaleilla.

Juhlallisen loppusilauksen tuo tilli ja mäti! Valitse koristeeksi joko muikun-, siian- tai kirjolohenmätiä.

Artikkelia on muokattu 7.3.2024

Lue myös Kotiliesi.fi:  Näin Vappu Pimiä valmistaa toast skagenin

X