Viikon ruokalista

Viikon ruokalista: Tulinen mustapapupasta ja muut viikon suosikit

1.1.2018 Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: Otavamedia

Juuri maukkaammin ei vuosi voisi alkaa! Tällä viikolla tarjolla on muun muassa Srirachalla maustettua vegepastaa, vietnamilaista pho-keittoa sekä japanilaista possu-katsudonia. Aasialaisvaikutteisten ruokien lomassa herkutellaan myös maailman parhaalla stroganoffilla ja kurkumalla sekä sitruunalla maustetulla broilerikastikkeella. Reseptit löydät viikon ruokalistalta.

Maanantai

lohipastrami ja wasabikastike

Alkuruoka

Lohipastrami ja wasabikastike

Keskitaso

Vähintään vuorokausi

Wasabilla, seesaminsiemenillä ja pippurilla maustettu lohipastrami on vahva aloitus uuden vuoden japanilaishenkiselle aterialle.  Tarjoa lisänä wasabilla maustettua ranskankermaa ja valmistaudu vastaanottamaan suosionosoitukset.

Resepti: Lohipastrami ja wasabikastike

possu-katsudon

Pääruoka

Possu-katsudon

Keskitaso

Yli 60 min

Vaikka kinkkua ehkä tuli jouluna syötyä vatsan täydeltä, katoaa japanilainen possu-katsudon takuulla viimeistä lihapalaa myöten. Pankojauhoilla paneroidut porsaankyljykset paistetaan rapeiksi pannulla ja tarjotaan inkiväärillä maustetun soijakastikkeen, kananmunan sekä riisin kera.

Resepti: Possu-katsudon

avokadojäädyke

Jälkiruoka

Avokadojäädyke

Keskitaso

Yli 2 h

Hienostunut avokadojäädyke on juhlava päätös aterialle. Limetin mehu ja sitruslikööri raikastavat avokadon täyteläisen maun. Jälkiruoan voi valmistaa valmiiksi pakastimeen odottamaan ja viimeistellä sen kerma- tai vaniljavaahdolla sekä rouhituilla pistaasipähkinöillä juuri ennen tarjoilua.

Resepti: Avokadojäädyke

kookos-lohipata

Tiistai

Lohi-kookospata

Helppo

30-60 min

Kookos-lohipadassa maistuu kookos, limetti ja korianteri. Sattumina on fenkolia ja vihreitä papuja, lisukkeena nuudeleita. Tämä ruoka on hyvä valinta silloin, kun ruokaa on taiottava pöytään vikkelästi.

Resepti: Lohi-kookospata

tulinen_sriracha_mustapapupasta

Keskiviikko

Tulinen Sriracha-mustapapupasta

Helppo

30-60 min

Tässäpä varsinainen pikapasta, josta ei puutu makua ja meininkiä. Nerokasta pastakastiketta ei edes kuumenneta, vaan ainekset pilkotaan ja sekoitetaan keitetyn pastan joukkoon. Tujaus Srirachaa takaa, ettei lautaselta puutu asennetta. Valitse juustoksi cheddaria ja raasta sitä valmiin annoksen päälle.

Resepti: Tulinen Sriracha-mustapapupasta

broileria sitrus-kurkumakastikkeessa

Torstai

Broileria sitruuna-kurkumakastikkeessa

Keskitaso

30-60 min

Unohda valmismarinadit ja valmista broilerikastike alusta alkaen itse. Raaka-aineita on vain muutama, makua sitäkin enemmän. Vaihda myös perinteinen lisukeriisi ohraan tai spelttijyviin, saat hetkessä uutta jujua lautaselle.

Resepti: Broileria sitruuna-kurkumakastikkeessa

vietnamilainen pho-keitto

Perjantai

Vietnamilainen pho-keitto

Keskitaso

30-60 min

Perjantaina tarjolla on hurmaava vietnamilainen pho-keitto. Sen sielu on maukas liemi, jota täydentävät valmiin annoksen päälle lisättävät yltäkylläiset höysteet. Ruoka on vege, kun vaihdat lihaliemen kasvisliemeen ja naudanlihan tofuun.

Resepti: Vietnamilainen pho-keitto

kalastajan gratiini kuhasta ja juureksista

Lauantai

Kalastajan gratiini kuhasta ja juureksista

Keskitaso

Yli 60 min

Loppiaisen herkullinen talviruoka on kalastajan gratiini. Se tehdään kuhasta sekä muhennetusta perunasta, porkkanasta ja juuriselleristä. Kumoa joukkoon myös purkki ranskankermaa, anna muhia uunissa ja saksi lopuksi sekaan tuoretta tilliä.

Resepti: Kalastajan gratiini kuhasta ja juureksista

härkäpata stroganoffin tapaan

Sunnuntai

Härkäpata stroganoffin tapaan

Keskitaso

Yi 2 h

Sunnuntaina kokoonnutaan lihapadan ääreen. Häränrinnasta syntyy maailman paras stroganoff, jossa osa smetanasta on korvattu sinihomejuustolla. Tarjoa ruoka sinapilla maustetun perunamuusin kanssa.

Resepti: Härkäpata stroganoffin tapaan

jogurtti-appelsiinimousse

Jogurtti-appelsiinimousse

Keskitaso

Yli 60 min

Sunnuntaiaterian raikas päätös on kuohkea jogurttimousse, jonka pinnalla on kirpeän makeaa sitruskreemiä. Appelsiinilohkot ja saksanpähkinämuru viimeistelevät annoksen. Ai että, sunnuntain kunniaksi ihan vain lusikallinen – tai kaksi..

Resepti: Jogurtti-appelsiinimousse