Vinkit

Kirveli

Teksti: Sirpa Hammarberg

Kirveli on hienoarominen, herkkä yrtti, joka kuuluukin ranskalaiseen fines herbes -sekoitukseen rakuunan, persiljan ja ruohosipulin kanssa. Maku vivahtaa hieman lakritsiin tai anikseen. Se tuo muita makuja esiin, ja se sopii monenlaisiin ruokiin.

kirvelinoksa

Kirveliä on hyvä keittomauste, ja siitä voi tehdä pinaattikeiton tapaista kirvelikeittoa. Se sopii hyvin munaruokiin, salaatteihin ja kasvisruokiin. Sitä käytetään myös kalaruoissa, makkaroissa, lihakastikkeissa ja sieniruoissa. Se on persiljan tavoin hyvä ruokien koriste. Kirveli kannattaa lisätä ruokaan valmistuksen loppuvaiheessa, sillä sen aromi haihtuu helposti.

Saksankirveli selviää Suomen talvessa

Maustekirveli ja saksankirveli ovat maultaan samankaltaisia, mutta maustekirveli on yksivuotinen ja saksankirveli vähän suurempi ja monivuotinen. Saksankirveli ei ole kotoisin Saksasta, vaan Espanjan tienoilta. Se kasvaa luonnonvaraisena Alpeilla, Pyreneillä ja Balkanilla ja pärjää hyvin Suomessakin talven yli.

Kirveliä on saatavana ruukkuyrttinä, mutta sen kasvattaminen puutarhassa on helppoa. Hieman varjoisalla kasvupaikalla lehdet kasvavat reheviksi. Kirveliä kannattaa kylvää useita kertoja pitkin kevättä. Sato korjataan leikkaamalla ennen kuin kirveli alkaa kasvattaa kukkavartta, yleensä ennen elokuun puolta väliä.

Kirvelinlehdet voi kuivata tai pakastaa. Kirvelin siemenet maistuvat anikselle, ja niitä on käytetty yrttilääkityksessä. Siemenet ovat lievästi laksatiivisia.

Kokeile näitä:

Vihannessalaatti ja piparjuuri-kirvelikerma
Rujanpallasta, hummeria ja porkkanaa
Nokkos-kalakeitto
Samettinen korvasienikeitto
 

X