Vinkit

Lipstikka eli liperi

23.5.2012 Teksti: Sirpa Hammarberg

Aromikas lipstikka (Levisticum officinale)antaa liemiin ja patoihin täyteläistä makua, sillä siinä maistuu umami, viides aistimamme maku. Alkukesän hienostunut herkku on lipstikkakeitto, joka tehdään nuorista lehdistä. 

Lipstikan maku muistuttaa lehtiselleriä ja purjoa, ja siinä on voimakas tuoksu. Se sopii erinomaisesti kasvisruokiin korvaamaan lihaliemikuution. Erityisen hyvin sen hieman pippurinen maku aromatisoi liemet ja muhennokset sekä liharuoat.

Käytettäessä lipstikkaa suolan määrää voi vähentää. Se käy myös hyvin munakkaisiin, riisi- ja makaroniruokiin, keitetyn kalan tai lihan kanssa sekä salaatinkastikkeisiin ja yrttisekoituksiin.

Lipstikkaa voi käyttää tuoreena tai kuivattuna, ja kaikki kasvin osat ovat syötäväksi kelpaavia. Lehdet käytetään mausteena tuoreena tai kuivattuna, varret voi käyttää vihannesten tapaan ja juurtakin voi kuivattaa ja jauhaa pippurin korvikkeeksi.

Lipstikka on helppo kasvatettava

Lipstikka on perinnekasvi, jota löytää usein vanhojen maalaistalojen pihapiirinnurkista. Suomeen se tuli kiertävien munkkien mukana jo 1600 luvulla, ja sitä kasvatettiin linnojen ja luostareiden yrttitarhoissa. Sitä on käytetty lääkeaineena muun muassa parantamaan ruokahalua.

Lipstikka voi kasvaa jopa parin metrin korkuiseksi. Se on vaatimaton ja monivuotinen kasvi, mutta kasvumaa ei saa olla liian kosteaa. Se kukkii heinä-elokuussa ja sato korjataan elokuussa.

Reseptejä: lipstikka maustaa kanakeiton tai lipstikkapastan.

Kuva Norman Ojanen

Kommentit (2)

Kiitos Ehtola hyvistä lipstikkavinkeistä! Lipstikkahan tunnetusti kasvaa hyvin rehevänä ja sitkeästi, siksi sen käyttöön onkin kiva saada uusia ideoita. Oletkos kokeillut jo tätä maukasta lipstikkakeittoa: https://anna.fi//reseptit/lipstikkakeitto

Kannattaa kokeilla!

Kesäterveisin,
Ruoka.fi

Anopin pihalla kasvaa, eikä varmaan katoaisi räjäyttämälläkään 🙂 Omaan pihaan sain siirrettyä elossa puskan, kun kivoin kunnon kuopan ja sinne mustaa multaa. Se kasvaa ihan hoitamattakin sieltä keväällä ja pitkin kesää voi poimia siitä. Välillä ihan vaasiinkin 🙂 Jos ei tule muuten käytettyä. MAKKARAKEITTOON HIENOSTI SOPII. Sen vinkin sain anopilta ja toimii. Oon tehnyt myös lipstikkasuolaa kuivasta, kun uunin päällä kuivattanut ja hienontanut talvea varten.

Kiitos Ehtola hyvistä lipstikkavinkeistä! Lipstikkahan tunnetusti kasvaa hyvin rehevänä ja sitkeästi, siksi sen käyttöön onkin kiva saada uusia ideoita. Oletkos kokeillut jo tätä maukasta lipstikkakeittoa: https://anna.fi//reseptit/lipstikkakeitto

Kannattaa kokeilla!

Kesäterveisin,
Ruoka.fi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *