Vinkit

Siankärsämö

Teksti: Sirpa Hammarberg

Pihamailla ja pellonpientareilla runsaana kasvavaa siankärsämöä (Achillea millefolium) kannattaa tarkastella lähemmin. Tämä vanha lääke- ja mausteyrtti tuo villiä makua ruokapöytään ihan ilmaiseksi.

siankärsämö

Siankärsämöä salaatteihin ja kastikkeisiin

Siankärsämön pienet vihreät lehdet rikastuttavat ja kaunistavat salaatteja. Siankärsämö on vahvanmakuista, joten se kannattaa sekoittaa miedompien salaattien kanssa. Sillä voi maustaa salaatinkastikkeita ja koristella annoksia.

Siankärsämö sopii erityisesti rasvaisten ruoka-aineiden kanssa, koska siinä on ruoansulatusta edistäviä aineita. Kukilla voi maustaa esimerkiksi kermaisia kastikkeita, patoja, keittoja ja muhennoksia. Maustetta käytetään varovasti, sillä siinä on voimakkaan ryytimäinen maku.

Kokeile tätä: mausta tuorejuusto siankärsämön lehdillä ja laita nokare sulamaan grillatun possunkasslerin päälle.

Sekoita siankärsämöjauhetta suolan ja muiden yrttien kanssa maustesekoitukseksi.  

Teetä ja terveyttä

Siankärsämö on perinteinen rohdoskasvi, joka on suosittu ympäri Eurooppaa. Sitä on käytetty ruokahalun herättämiseen ja oluen maustamiseen, haavojen hoitoon ja katarriin, vatsakramppeihin ja ruoansulatuksen edistämiseen. Erityisesti se on ollut naisten suosiossa, sitä onkin Suomessa kutsuttu muiden muassa akantupakaksi.  

Terveellistä teetä voi tehdä kuivatusta tai tuoreesta siankärsämöstä. Tuoreita tai kuivattuja lehtiä ja kukkia haudutetaan kuumassa vedessä kymmenen minuuttia. Sopiva määrä on noin ruokalusikallinen lehtiä kahteen desilitraan vettä. Siankärsämöteen uskotaan auttavan flunssan torjunnassa ja vähentävän ilmavaivoja. Teetä ei kannata makeuttaa, jos sillä haluaa hoitaa vatsavaivoja.

Siankärsämön kukkia voi uuttaa viinaan ja tehdä omaa rohdosta, jota voi käyttää sisäisesti tai ulkoisesti. Siankärsämö sisältää paikallisesti kipua lievittävää ainetta. Siankärsämö on kauppayrtti, ja siitä valmistettuja rohtoja ja mausteita voi hankkia erikoisliikkeistä.

Siankärsämö ei sovi kamomilla- tai pujoallergikoille.  

punakukkainen siankärsämö

Kerääminen on helppoa

Monivuotinen ruohokasvi siankärsämö kasvaa luonnonvaraisena ja runsaana koko Suomessa ihan pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Sitä löytää helposti asutusten tienoilta, tienvarsilta, niityiltä ja ojanpenkoilta, ja se viihtyy kuivilla ja vähäravinteisilla mailla. Siitä esiintyy valkoisen lisäksi myös punakukkainen värimuoto.

Siankärsämön lehtiä voi kerätä jo ennen juhannusta. Ne voi kuivata tai käyttää tuoreena. Paras aika kerätä siankärsämön kukkia on keskikesä, kun kukinta on juuri aluillaan. Kukat kuivataan rapsakan rutikuiviksi, ja ne säilyvät hyvinä lasipurkissa kahdesta kolmeen vuotta. Kukkiakin voi käyttää tuoreena. Siankärsämöä voi myös pakastaa muiden yrttien tapaan.

kuvat: Suvi Laine ja Jorma Marstio

X