Itsetuntemus

Ahdistaako? Opi rauhoittamaan itsesi näiden 5 kysymyksen avulla

Mitä tehdä, jos ahdistavat ajatukset nousevat mieleen esimerkiksi juuri ennen nukkumaanmenoa? Pelkkä viiteen kysymykseen vastaaminen saattaa auttaa mielen rauhoittamisessa.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Ahdistunut keskittyy usein vain siihen, miten asiat voivat pahimmillaan mennä.

Mitä tehdä, jos ahdistavat ajatukset nousevat mieleen esimerkiksi juuri ennen nukkumaanmenoa? Pelkkä viiteen kysymykseen vastaaminen saattaa auttaa mielen rauhoittamisessa.

Ahdistus on suomalaisten keskuudessa nykyään niin yleistä, että sitä on jopa kutsuttu uudeksi kansantaudiksemme. Ahdistuneena ihminen on jatkuvassa jännitystilassa, jolloin rentoutuminen voi tuntua mahdottomalta.

Kun ahdistus iskee, kysy itseltäsi nämä kysymykset:

Onko uhka todellinen?

Usein ahdistumme asioista, jotka eivät todennäköisesti ikinä toteudu tai niiden toteutumisen todennäköisyys on minimaalisen pieni. Joskus saattaa jopa olla, että murehdimme asiasta, joka ei tapahtuessaankaan olisi maailmanloppu. Kun mieli alkaa käydä ahdistuksen takia ylikierroksilla, myös tavanomaiset tilanteet saattavat näyttää paljon pahemmilta kuin ne todellisuudessa ovat.

Oletko tehnyt pelon toteutumisen estämiseksi sen, minkä voit?

Voimme onneksi hallita monia asioita elämässämme. Esimerkiksi kypärän käyttäminen ja palohälyttimen asentaminen kotiin kannattaa aina. Yritä miettiä, mitä konkreettista voit tehdä ahdistustasi vähentääksesi. Yritä murehtimisen sijaan kanavoida energiasi tekoihin. Teot voivat auttaa, murehtiminen ei.

Miten asiat tulevat menemään parhaimmillaan, pahimmillaan ja todennäköisimmin?

Usein ahdistuneena keskittyy vain siihen, miten asiat voivat pahimmillaan mennä. Kun mietit vastaukset kaikkiin kolmeen skenaarioon, alat hahmottaa paremmin kokonaiskuvan ja ahdistuksesi vähenee.

Jos mietit mennyttä, miten tulen selviämään tästä?

Olet selvinnyt jo sen ikäiseksi kuin nyt olet. Etkä ole varmasti jokaisena päivänä ainoastaan selviytynyt vaan usein jopa onnistunut moneen kertaan päivän aikana. Ahdistuksen keskellä unohtaa helposti ne kerrat, kun asiat ovat menneet lopulta juuri niin kuin pitääkin. Siksi menneiden onnistumisten muistelu voi auttaa lievittämään ahdistusta.

Olenko juuri nyt turvassa?

Ahdistuksen tilassa aivosi sanovat sinulle, että olet vaarassa. Todennäköisesti olet kuitenkin turvassa esimerkiksi kotisi rauhassa tai työpisteelläsi. Katso ympärillesi ja tarkastele tilaa, jossa olet. Kun ymmärrät olevasi turvassa, ahdistuksesi luultavasti helpottuu.

Lähteet: Bustle, Greatist

X