Itsetuntemus

Koiran haukottelu ei kerro väsymyksestä – 6 koiran yleistä elettä ja kuinka tulkita niitä oikein

Kun koira heiluttaa häntäänsä, se ei aina välttämättä tee sitä ilosta. Kävimme läpi kuusi koiran yleistä elettä ja selvitimme, mitä ne tarkoittavat.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
iStock

Mitä yrität minulle sanoa? Koirien eleet kertovat paljon, kun niitä osaa tulkita oikein ja tilannekohtaisesti.

Kun koira heiluttaa häntäänsä, se ei aina välttämättä tee sitä ilosta. Kävimme läpi kuusi koiran yleistä elettä ja selvitimme, mitä ne tarkoittavat.

Voi kuinka söpösti tuo koira haukotteleekaan, se on varmasti tosi väsynyt! Vai onko sittenkään? Koiran elekieli ei aina ole helposti tulkittavissa, varsinkaan jos ihminen tulkitsee sitä omista olettamuksistaan käsin. Haukottelun lisäksi myös moni muu koiran ele tulkitaan helposti väärin.

– Koiran elekielen tulkitsemisessa tärkeää on katsoa kokonaisuutta eli sitä, missä tilanteessa ollaan, koirankouluttaja Jasmin Tolvanen kertoo.

Sama ele voi saada eri vivahteita ja tarkoituksia sen mukaan, onko koira tutun väen vai vieraiden seurassa. Häntää heiluttava koira ei välttämättä ole aina iloinen, eikä maata haisteleva koira hajujen perään.

Kun ihminen tulkitsee koiransa eleitä väärin, tuloksena on Tolvasen mukaan pahimmillaan lehtiotsikoiden tilanne, jossa koira ”aivan yllättäen” kävi jonkun päälle. Koiran elekieli on hyvä oppia tuntemaan, jotta väärinymmärryksiltä ja konfliktitilanteilta vältytään. Kun koiran eleiden merkityksen eri tilanteissa muistaa, yhteiselo koiran kanssa sujuu molempien kannalta mukavammin.

Kävimme koirakouluttajan kanssa läpi kuusi koiran yleistä elettä ja selvitimme, mitä ne tarkoittavat.

Kuusi koiran yleistä elettä.
© iStock

1. Kyyristelevä koira: Olen peloissani

Koirien elekieli: pelko.
© iStock

Korvat luimussa, häntä koipien välissä, kyyristynyt olemus. Pelon elekieli on koirakouluttajan mukaan yksi helpoimmista tulkita oikein.

– Tätä asentoa on melko vaikea tulkita väärin. Kyyristelevä koira on peloissaan ja koipien välissä oleva häntä viestii niin ikään pelokkuudesta, Tolvanen sanoo.

Kun koira elehtii tällä tavoin, on tärkeää olla pakottamatta sitä lähestymään pelkonsa kohdetta. Pelokas koira voi äärimmillään käyttäytyä aggressiivisesti, jos se tuntee olevansa nurkkaan ajettu. Koiralla on oltava poispääsy pelottavasta tilanteesta.

Kyyristely on vahva pelon merkki, mutta pelkotilasta voi kertoa myös läähätys, levottomuus, haukottelu ja kuolaaminen. Jos pelko liittyy toistuvasti tiettyyn tilanteeseen, kuten koviin ääniin, ratkaisuna voi olla siedättäminen tai feromonihoito, jota varten on hyvä konsultoida eläinlääkäriä.

2. Koiran elekieli – paikoilleen jähmettynyt koira: Olen epävarma ja jännittynyt

Koiran elekieli: jännittynyt
© iStock

Häntä ylhäällä, keho jäykkänä, korvat luimussa. Tämä on tyypillinen jännittyneen ja epävarman koiran asento. Koira ei välttämättä vielä pelkää, vaan tarkkailee tilannetta epävarmana ja epäluuloisena.

– Tyypillisesti koira elehtii näin toisen koiran kohdatessaan. Häntä saattaa hiukan heilua, joillakin koirilla tiuhemmin, mutta yleensä hitaasti, Tolvanen kertoo.

Toisin kuin ihminen usein olettaa, hännänheilutus ei tässä yhteydessä välttämättä kerro iloisuudesta vaan epävarmuudesta. Koirat vasta tunnustelevan toisiaan ja sitä, miten reagoida.

– Tilanne raukeaa siihen, että joko aletaan leikkiä – tai tapella.

Kun koira on epävarma, sitä ei pidä pakottaa toimimaan jollakin tavalla tai esimerkiksi tuputtaa leikkimään toisen koiran kanssa, ”koska hännäthän niillä kuitenkin heiluvat”.

Myös silloin, kun koira ottaa jännittyneen asennon esimerkiksi uhkaavalta vaikuttavan roskapöntön tai vieraan ihmisen edessä, pakottaminen on huono idea. ”Sehän on vain roskis, mene nyt katsomaan” -tyyppiset houkuttelut ovat Tolvasen mukaan turhia ja jopa vahingollisia.

Koiran on annettava tutustua jännittävään kohteeseen itse. Kun uteliaisuus voittaa, koira kyllä lähestyy vierasta itse, jos haluaa. Sama koskee pelottavaa roskista.

3. Selälleen heittäytynyt koira: Olen iloinen – mutta en välttämättä

Selällään maassa: iloinen tai alistunut
© iStock

Kun koira heittäytyy selälleen, heiluttaa häntäänsä ja mahdollisesti kiemurtelee lattialla, se osoittaa yleensä iloaan. Tämän se tekee tilanteissa, joissa kohtaa tuttuja ihmisiä, joista pitää.

Selälleen heittäytyminen ei kuitenkaan välttämättä tarkoita, että koira kerjää rapsutuksia mahaansa, vaikka näin usein ajatellaan.

– Selällään olo on koiralle alistuva ele, eli se voi sillä osoittaa haluaan alistua tai jollakin tavalla rauhoitella toista osapuolta, Tolvanen sanoo.

Jos koira kokee tulevansa omistajan torumaksi tai toisen koiran käytöksen liian höykyttävänä, se saattaa heittäytyä selälleen rauhoittaakseen tilanteen.

Lue myös Kotiliesi.fi: Neulo koirallesi villapaita, joka saa hännän heilumaan ilosta! Marjukka Vuorisalon ohjeella karvaisen ystävän neulepusero valmistuu helposti

4. Koiran elekieli – haukotteleva koira: Olen hermostunut ja stressaantunut

Koirien elekieli: haukottelu.
© iStock

– Koira haukottelee silloin, kun se on jännittynyt, stressaantunut ja hermostunut, Tolvanen kuvailee. Koira voi alkaa haukotella missä tahansa tilanteessa, jossa se kokee joutuvansa liian lujille. Uudet tilanteet, äkilliset kohtaamiset tai liian vaativa koulutushetki saavat koiran herkästi haukottelemaan.

Jos koira toistuvasti haukottelee, kannattaa pyrkiä katkaisemaan koiralle vaikea tilanne ja antaa sille tilaisuus rauhoittua tai purkaa stressiään.

– Myös läähätys voi joissakin tilanteissa kertoa stressistä. Koira saattaa esimerkiksi jännittävän koulutustilanteen aluksi läähättää niin rajusti, että suupielet kääntyvät ylös, vaikkei olisi kuumissaan.

Lue myös: Koiran tai kissan kanssa sänkyyn – ällöä vai ihanaa? Näin lemmikin kanssa nukkuminen voi vaikuttaa kummankin terveyteen

Jännittävä tilanne ja valaan silmät.
Ei-uhkaava koira ei katso silmiin. Jos tilanne on kovin jännittävä esimerkiksi dominoivan koirakaverin kanssa telmiessä, koiran silmät saattavat laajentua ns. valaan silmiksi, jolloin niiden valkuaiset ovat selvästi esillä. © iStock

5. Häntää heiluttava koira etujalkojen kyynäreet maassa: Haluan leikkiä

Hännänheilutus: leikkiinkutsu
© iStock

Leikkisän koiran elekieli on sellainen, josta harvemmin erehtyy. Kun koira haluaa leikkiä, se lähettää leikkiinkutsun toiselle osapuolelle laskemalla etujalkojen kyynäreet maahan, heiluttamalla häntää ja elehtimällä terhakkaasti.

– Tässä tapauksessa hännänheilutuksen tarkoitus on selkeä ja kertoo koiran innostuneisuudesta. Koira saattaa tilanteessa myös haukkua tehostaakseen leikkiinkutsua, Tolvanen kuvailee.

Kutsuun kannattaa tarttua, jos tilanne antaa myöten. Jos ei ole leikin aika, eleen voi yksinkertaisesti jättää huomiotta.

6. Koiran elekieli – kylkensä kääntävä koira: Haluan välttää konfliktia, en uhkaa ketään

Koiran elekieli: en uhkaa.
© iStock

Kun koira kääntää kylkensä tai päänsä pois päin, se haluaa osoittaa harmittomuuttaan. ”Minulla ei ole pahoja aikeita, en uhkaa sinua”, se tahtoo sanoa.

– Koirille silmiin katsominen on haastava, vahva ele, jota alistuva tai konflikteja karttava koira välttää. Pään kääntö pois päin on siis tilanteen rauhoittamista, Tolvanen kertoo.

Tilanne voi olla koiran näkökulmasta hermostuttava ja jopa stressaava. Se voi viestiä vahvistaakseen myös lipoa huuliaan, haukotella ja haistella maata.

Ei-uhkaava koira ei katso silmiin. Jos tilanne on kovin jännittävä esimerkiksi dominoivan koirakaverin kanssa painiessa, koiran silmät saattavat laajentua niin kutsutuiksi valaan silmiksi. Silloin silmien valkuaiset ovat selvästi esillä. Tällöinkin koira pyrkii välttämään katsekontaktia.

Lähteenä jutussa käytetty haastattelun lisäksi: hankikoira.fi

X