Itsetuntemus

Mitä lempivärisi kertoo sinusta? Opi värien merkitys

Lempivärisi kertoo sinusta enemmän kuin arvaatkaan, mutta yhtä lailla merkitystä on inhokeilla. Jos välttelet vaikkapa oranssia, saatat olla liian ankara itsellesi elämässä.

Teksti:
Miia Siistonen
Kuvat:
Istock

Lempivärisi saattaa paljastaa sinusta yllättäviä asioita.

Lempivärisi kertoo sinusta enemmän kuin arvaatkaan, mutta yhtä lailla merkitystä on inhokeilla. Jos välttelet vaikkapa oranssia, saatat olla liian ankara itsellesi elämässä.

Minkä värisiä vaatteita kaapissasi on eniten? Mitä väriä suosit sisustuksessa? Vältteletkö jotain väriä, tai jopa inhoat?

Suosikkivärisi voi kertoa sinulle, missä tunnet olosi hyväksi, mitä arvostat ja mitä toivot elämääsi lisää, toteaa Krista Launonen kirjassaan Paljastavat värit, hoitavat kuvat – opas kuvien maailmaan.

Väreillä voi Launosen mukaan vaikuttaa käytökseen. Inhokkiväriä voi työstää vaikkapa hankkimalla kotiin pienen vastenmielisen värisen esineen ja tutkiskelemalla, millaisia ajatuksia ja mielleyhtymiä se aiheuttaa.

Kun tunnet omat värimieltymyksesi ja ymmärrät, mikä vaikutus niillä on sinuun, voit tietoisesti valita lähellesi sellaisia värejä, joista pidät. Voit esimerkiksi pukeutua väreihin, jotka antavat sinulle energiaa, iloa, uskottavuutta, rohkeutta tai rauhaa.

Punainen –ajalehditko vailla turvaa?

Punainen on intohimoinen, innostava ja energisoiva. Se kuvaa jännitystä, vaaraa, valtaa, toimintaa, aggressiivisuutta ja seksuaalisuutta.

Punainen lämmittää, kirkastaa ja luo kodikkaan tunnelman. Jos punaista on ympärillä paljon, tila vaikuttaa kuumalta ja hermostuttavalta.

Punaisesta on hyötyä ennen liikuntasuoritusta, mutta haittaa älyllisistä tehtävistä suoriutumisessa.

Jos kaipaat punaista, mieti, koetko olevasi haavoittuvainen, hoivan tarpeessa tai juureton ja ajelehtiva.

Oranssi – huomioitko läheisiäsi?

Oranssi on hehkuva ja vahva. Se symboloi elinvoimaa, päättäväisyyttä, kevytmielisyyttä ja rauhattomuutta.

Oranssi on stimuloiva, energinen, piristävä ja kiihottava. Jos oranssia on ympärillä paljon, se voi tuntua painostavalta ja hyökkäävältä.

Jos tunnet tarvitsevasi oranssia, mieti, miten huomioit omat ja läheistesi tarpeet. Jos oranssi tuntuu vastenmieliseltä, oletko kenties ankara itsellesi? Sallitko itsellesi nautintoja? Miten ilmaiset tunteitasi?

Keltainen – iloitse elämästäsi!

Keltainen yhdistetään aurinkoon, lämpöön, voimaan, älyyn, onneen ja toivoon. Se symboloi optimismia, valppautta, virkeyttä, uskallusta, uteliaisuutta, itsetietoisuutta, voimaa ja valaistumista. Keltaiseen liitetään myös kateus, häpeä, petos, pelkuruus, varoitus ja vaara.

Keltainen keventää, piristää ja terästää. Pieninä annoksina se tuottaa iloa ja voi jopa torjua masennusta.

Kartatko keltaista vai tunnetko tarvitsevasi sitä? Oletko valmis oppimaan uutta ja suunnittelemaan? Iloitsetko elämästä? Ajelehditko ilman päämäärää?

Lue myös: Älä odota onnea, tavoittele sitä!

Vihreä – oletko avautumassa?

Vihreä edustaa tasapainoa, rauhaa, kasvua, kevättä, tuoreutta, terveyttä, hedelmällisyyttä ja luontoa. Se on toivon, levollisuuden ja kärsivällisyyden väri, mutta saatetaan nähdä myös sairauden, kateuden ja vihan värinä.

Vihreän koetaan lisäävän keskittymiskykyä ja luovuutta. Se saattaa nopeuttaa paranemista.

Jos kaipaat vihreää, olet ehkä avautumassa tai laajentamassa kapasiteettiasi rakastaa ja hoivata. Jos vihreä on inhokkivärisi, voit miettiä, tunnetko myötätuntoa, oletko antelias ja empaattinen. Pystytkö antamaan anteeksi? Viekö viha voimasi?

Sininen – kuuntele itseäsi

Sininen on veden, taivaan ja ikuisuuden viileä väri. Se edustaa auktoriteettia, menestystä, viisautta ja itsevarmuutta.

Sininen rauhoittaa ja viilentää. Se on hyvä mietiskelyväri. Jotkut kokevat, että aika kulkee hitaammin sinisessä huoneessa.

Sinisen tarve voi viestiä, että sinun on aika kertoa mielipiteesi ja avata henkisiä puoliasi. Kuunteletko itseäsi? Entä muita ihmisiä? Indigonsininen auttaa näkemään pinnan alle, kyseenalaistamaan ja tutustumaan intuitioosi.

Violetti – suunta kohti pyhyyttä

Violetti yhdistetään syviin tunteisiin, henkisyyteen, valtaa, luovuuteen ja älyyn, mutta myös haavoittuvuuteen, raskasmielisyyteen, katumukseen ja suruun. Sitä pidetään myös salaperäisenä ja maagisena värinä. Violetti viestii kokemuksesta ja suunnasta kohti pyhyyttä.

Kartatko violettia? Pohdi, hyödynnätkö luovuuttasi vai elätkö pelkojesi ohjaamana.

Ruskea – muistutus arkisuudesta

Ruskea on maan, mullan ja hedelmällisyyden väri. Se voi muistuttaa myös synkkyydestä, tylsyydestä ja arkisuudesta.

Ruskea toimii hyvin taustavärinä. Jos ruskeaa on paljon, se luo luolamaisen tunnelman, joka saattaa olla masentava ja ahdistava.

Valkoinen – valoa ja tyhjyyttä

Valkoinen on puhtauden, keveyden, kirkkauden ja siisteyden väri. Se muistuttaa lumesta, enkeleistä ja morsiamista. Se edustaa myös kohtuullisuutta ja vaatimattomuutta.

Valkoinen on paitsi valon myös tyhjyyden väri. Se kirkastaa muita värejä ja luo tilan tuntua. Jos valkoista on ympäristössä paljon, tila vaikuttaa torjuvalta, steriililtä ja kylmältä.

Musta on värittömyyttä

Musta mielletään yön, surun, kuoleman ja pahuuden väriksi, mutta se on myös juhlava ja arvokas. Musta on värittömyyttä, pimeyttä. Se on yleinen suoja- ja turvaväri, panssari kaikkea ulkoista ja pelottavaa vastaan.

Musta toimii tehokkaana taustana muille, etenkin kirkkaille väreille. Liiallinen musta tekee apeaksi ja synkäksi.

Harmaa toimii suojavärinä

Harmaa on luottamuksen ja ikääntymisen väri. Siihen liitetään myös synkkyys, alakuloisuus ja epävarmuus. Mustan tavoin se on suojaväri: siihen pukeutumalla sulautuu joukkoon.

Harmaa vahvistaa ja kirkastaa muita värejä.

Lue myös: 

Voimaväri vahvistaa, väärä sävy ahdistaa – ota selvää, mitkä värit sopivat horoskoopillesi

Väriterapia: lue, mitkä värit sopivat elämäntilanteeseesi parhaiten juuri nyt

Millainen on suosikkimeikkisi? Meikkisi paljastaa asioita persoonallisuudestasi

Millainen syyspersoona olet? Näin horoskooppimerkkisi viettää mieluiten syksyä

X