Itsetuntemus

Väriterapia: lue, mitkä värit sopivat elämäntilanteeseesi parhaiten juuri nyt

Värit voivat rauhoittaa, energisoida ja auttaa kestämään konflikteja. Kun opit, miten värit vaikuttavat mieleesi, voit tasapainottaa oloasi suosimalla sävyjä, jotka tukevat parhaiten elämäntilannettasi.

Teksti:
Janica Brander
Kuvat:
Istock

Värit voivat rauhoittaa, energisoida ja auttaa kestämään konflikteja. Kun opit, miten värit vaikuttavat mieleesi, voit tasapainottaa oloasi suosimalla sävyjä, jotka tukevat parhaiten elämäntilannettasi.

Värit ovat yhteydessä tunteisiimme. Sanomme, että rakastunut katselee maailmaa vaaleanpunaisten silmälasien läpi. Masentuneen mieli on musta, kateus tekee vihreäksi.

Aura-soma-väriterapia perustuu ajatukseen värien ja tunteiden yhteydestä. Terapian periaatteita voi hyödyntää myös itse sisustamisessa ja pukeutumisessa. Kun opit, miten värit vaikuttavat mieleesi, voit tasapainottaa oloasi suosimalla sävyjä, jotka vahvistavat positiivisia tunteita.

Punainen: kun kaipaat energiaa ja vahvuutta

Punainen on fyysinen ja alkukantainen, veren väri. Se on kannustava, tarmokas ja johtava väri. Punainen vahvistaa fyysistä suorituskykyä, itseluottamusta ja seksuaalista halua.

Käytä väriä näin: Suosi punaista, kun olet väsynyt, ponneton tai epävarma. Punainen kohottaa myös seksuaalista itseluottamustasi. Punainen on voimaväri, jonka käyttö kannattaa aloittaa pienistä pinnoista. Jo punainen huulipuna tai huivi tuovat olemukseen sähäkkyyttä ja itsevarmuutta.

Vältä punaista, kun olosi on ärtynyt ja levoton. Kirkkaat värit voivat lietsoa aggressiivisia tunnepurkauksia, levottomuutta ja unettomuutta.

Lue myös: Punainen kannustaa naisia elämään terveellisesti

Vaaleanpunainen: kun etsit romantiikkaa

Vaaleanpunainen on sulokkuuden väri. Se ei liity eläimelliseen seksuaalisuuteen, vaan romantiikkaan. Mitä vaaleampi pinkki, sitä herkemmäksi se virittää mielen.

Käytä väriä näin: Käytä vaaleanpunaista, kun etsit estetiikkaa ja aistillisuutta. Haalea ja rusehtavaan taitettu vaaleanpunainen ovat hyviä valintoja ensitreffeillä. Ne ovat lemmekkäitä, mutta eivät hyökkääviä värejä. Herkkä roosa herättelee kauan uinuksissa ollutta seksuaalisutta.

Kirkas tummanpinkki on seksuaalisempi väri. Se on kuitenkin leikkisämpi kuin puhdas punainen. Käytä pinkkiä, kun kaipaat kepeyttä ja flirttiä. Täyspinkki asu voi kuitenkin olla hyökkäävä.

Lue myös: Pinkki silmämeikkitutoriaali

Keltainen: kun tarvitset uusia ideoita

Keltainen on nopean älyn ja optimismin väri. Se saa oivallukset pulppuilemaan, mutta on silti käytännöllinen väri, joka teroittaa havainnointikykyä. Keltainen piristää ja aktivoi.

Käytä väriä näin: Käytä keltaista, kun teet luovuutta, älyä ja tehokkuutta vaativia töitä. Keltainen on hyvä väri esimerkiksi opiskelijalle, kirjoittajalle ja taiteilijalle. Se piristää kaamosaikaan ja antaa yksityiskohdissa junnaajalle puhtia siirtyä eteenpäin.

Vältä keltaista, kun käyt ylikierroksilla. Vilkkaan ihmisen kannattaa käyttää keltaista varoen, varsinkin, jos hän haluaa ruokkia älynsä sijaan tunteitaan.

Lue myös: Keltainen sisustuksessa – pienikin ripaus tuo kevään kotiin

Oranssi: kun elämäsi on murroksessa

Oranssi on sekoitus keltaisen optimismia ja punaisen energisyyttä. Oranssissa näiden värien parhaat puolet ovat tasapainossa. Oranssi on rohkean, uteliaan ja joustavan ihmisen väri. Se auttaa etenemään, mutta ei jyrää tai hätiköi.

Käytä väriä näin: Oranssi antaa tukea elämän murrosvaiheissa. Saat siitä rentoa itseluottamusta ja suhtaudut muutoksiin ennakkoluulottomasti. Oranssi myös keventää tunnelmaa tiukoissa tilanteissa. Ripaus oranssia on hyvä valinta stressaaviin palavereihin.

Jos olet taipuvainen yliaktiivisuuteen, älä käytä kirkasta oranssia. Suosi ruskealla taitettuja okran ja toffeen sävyjä. Ne maadoittavat ja syventävät mieltä.

Lue myös: Sisustusvärit: Oranssi luo energistä tunnelmaa

Kulta: kun haluat tuntea arjen arvokkaaksi

Kulta on kosminen, viisauden ja suurten elämänkaarten väri. Se luo tunnetta jatkuvuudesta ja oman elämän arvokkuudesta. Kulta tuo myös arkeen ripauksen rehellistä luksusta.

Käytä väriä näin: Käytä kultaa, kun haluat kokea, että elämäsi on merkityksellinen. Kulta auttaa näkemään suurta pienessä ja arkisessa.

Vältä kultaa, jos olet taipuvainen koppavuuteen. Väri voi vahvistaa itseriittoisuutta ja antaa pöyhkeän vaikutelman.

Lue myös: Yhdistä kesämeikissä kulta ja turkoosi

Sininen: kun haluat olla uskollinen arvoillesi

Sininen on syvällinen ja rauhoittava, totuuden väri. Se tyynnyttää, mutta ei tylsistytä. Sinistä suosiva ihminen on hiljaisella tavalla peloton ja sinnikäs pohdiskelijatyyppi.

Käytä väriä näin: Käytä sinistä, kun pelkäät taipuvasi painostuksen edessä. Sininen muistuttaa sinua arvoistasi ja auttaa pysymään niille uskollisena. Vaikka sininen rauhoittaa, se ei vaienna. Kyseessä on vakuuttavan kommunikaation väri, joka antaa uskottavuutta paineen alla.

Älä käytä vain sinistä, jos sukellat niin syvälle arvopohdintoihin, että masennut ja erakoidut. Valitse tällöin energisoiva sähkönsininen tai leikkisä lemmikinsininen.

Lue myös: Sisustusvärit: Sinisen pauloissa

Vihreä: kun aloitat alusta

Vihreä on maanläheinen hedelmällisyyden, kasvun ja kehityksen väri. Se synnyttää ideoita, mutta ei yliaktivoi, vaan rauhoittaa ja luo toivoa. Vihreä on uusien alkujen väri.

Käytä väriä näin: Vihreä rauhoittaa ja tukee, kun olet levoton tai ahdistunut. Se ei vedä ajatuksia syvälle synkkyyksiin, vaan luo toiveikkuutta. Vihreä vahvistaa myös empaattisuutta ja lempeyttä, kun olet kyyninen tai luottamuksesi on petetty.

Vihreää voi käyttää runsaasti, sillä se ei herätä ääritunteita. Vältä vain kirkasta myrkynvihreää suurina pintoina. Se voi olla ärsyttävä, kirjaimellisesti myrkylliseksi koettu väri.

Lue myös: Sisustusvärit: Vihreä piristää graafista mustavalkoista

Turkoosi: kun haluat ruokkia mielikuvitustasi

Keltaisella maustetussa sinivihreässä yhdistyvät eloisuus, empaattisuus ja syvällisyys. Turkoosi on sydämellinen väri, joka stimuloi mielikuvitusta ja puheliaisuutta.

Käytä väriä näin: Turkoosi on ystävällinen, ilakoiva ja mystinen väri. Käytä turkoosia, kun haluat herättää ihastuksesi kiinnostuksen. Se ruokkii myös luovuutta ja auttaa näkemään magiaa arjessa.

Kirkas turkoosi voi olla liian stimuloiva väri univaikeuksista kärsivälle ja ylianalyyttiselle luonteelle. Suosi petrolin ja haalean mintun sävyjä, jotka rauhoittavat.

Lue myös: Vau mikä yhdistelmä! Turkoosi-oranssi silmämeikki

Violetti: kun haluat hiljentyä pyhän äärelle

Violetti on monessa kulttuurissa pyhä väri. Se liitetään uskonnollisuuteen, kuninkaallisiin ja viisauteen. Violetti vahvistaa alitajuntaa ja auttaa löytämään kätkettyjä tunteita.

Käytä väriä näin: Violetti auttaa etsimään elämän tarkoitusta. Se herkistää sinut henkisyydelle, kun elämä tuntuu pinnalliselta tai hektiseltä suorittamiselta. Pukeudu violettiin, kun haluat herättää kunnioitusta olematta hyökkäävä.

Kirkas purppura on hypnoottinen väri. Suuri annos purppuraa luo seksuaalisen ja yliluonnollisen vaikutelman. Se vetää huomion puoleensa, mutta käytä sävyä harkitsen, sillä se voi olla pelottava.

Lue myös: Vuoden 2014 sisustusväri: Pantonen säihkyvä orkidea

Musta: kun haluat piiloutua

Musta on salaperäinen, peittävä väri. Se suojelee ihmisen arkoja kohtia, mutta voi myös näivettää elämänilon.

Käytä väriä näin: Musta on turvaväri ja klassinen valinta. Se pelastaa asukriisit ja antaa itsevarmuutta silloin, kun et jaksa kannatella itseäsi.

Musta voi kuitenkin kätkeä sekä henkisen että fyysisen kauneutesi. Käytä mustaa ryhdistävänä voimavärinä, mutta älä anna sen uskotella, ettet pärjää ilman sitä.

Lue myös: Yhdistä nudea ja mustaa

Valkoinen: kun etsit selkeyttä kaaokseen

Valkoinen on rohkea väri. Se viestittää, että ihminen ei tarvitse koristeita, vaan hän riittää itselleen sellaisena kuin on. Valkoinen on myös viattomuuden, puhtauden ja toivon väri.

Käytä väriä näin: Valitse valkoinen, kun kaipaat selkeyttä kaaokseen. Valkoinen rauhoittaa konflikteja, puhdistaa mielesi ja antaa tyyntä itsevarmuutta.

Liian valkoinen ympäristö on kuitenkin kylmä. Voit pehmentää vaikutelmaa luonnonmateriaaleilla. Piristä valkoista luovilla väreillä, kuten keltaisella, vihreällä ja turkoosilla.

Lue myös: Sisustusvärit: klassinen valkoinen

Harmaa: kun kaipaat rauhaa ja sinnikkyyttä

Harmaa on luotettava, sinnikkyyttä vahvistava väri. Suurina annoksina se on arkinen, jopa tukahduttava sävy, joka voi lietsoa alakuloa ja passiivisuutta

Käytä väriä näin: Käytä harmaata tasapainottajana. Se rauhoittaa ja auttaa jaksamaan myllerryksiä.

Täysharmaus on kuitenkin lohdutonta. Piristä sitä kirkkailla väreillä. Yhdistä harmaata ja ruskeaa varoen, sillä tämä yhdistelmä voi olla apatisoiva.

Lue myös: Harmaan sisustuksen ei tarvitse olla tylsä

Hopea: kun haluat jäädä mieleen

Hopea on ylellinen ja salaperäinen väri. Se liittyy älyyn, taikaan, scifiin, huijaamiseen ja muutoksiin.

Käytä väriä näin: Käytä hopeaa, kun haluat luoda mieleenpainuvan vaikutelman. Se vahvistaa oveluuttasi ja alitajuntaasi tilanteissa, joissa joudut pelaamaan muita vastaan.

Yliannoksina hopea on helposti epätodellinen ja kliininen väri. Jos et tavoittele tällaista vaikutelmaa, käytä hopeaa koristeena, älä päävärinä.

Lue myös: Musta ja hopea yhdistyvät juhla-asussa

Lähteet: Rajatieto, Energiakeskus

X