Itsetuntemus

Näkökulma: Challenge accepted -haasteen kauniit kuvat olivat minulle viimeinen niitti – haluan näyttää itseni somessa tavallisena keski-ikäisenä naisena

Sosiaalisen median kuvavirrassa naiset ovat usein passiivisia ja nättejä. Olisiko aika aloittaa kuvahaaste, joka näyttää, mitä kaikkea me osaamme tehdä?

Teksti:
Tyyne Pennanen
Kuvat:
Istock

Sosiaalinen media kaipaa enemmän kuvia, joissa naiset ovat aktiivisia.

Sosiaalisen median kuvavirrassa naiset ovat usein passiivisia ja nättejä. Olisiko aika aloittaa kuvahaaste, joka näyttää, mitä kaikkea me osaamme tehdä?

Sain Instagramissa challenge accepted -kuvahaasteen. Siinä kehotettiin, että vahvat ja ihanat naiset voisivat jakaa itsestään mustavalkoisen kuvan ja lähettää kutsun 20 naiselle.

Haaste on ollut kansainvälinen hitti. Miljoonat naiset eri puolilta maailmaa ovat osallistuneet siihen. Kauniissa mustavalkoisissa kuvissa on poseerannut niin julkkis- kuin tavisnaisiakin.

Pikku narsisti minussa heräsi heti. Ai että, mikä ihana tekosyy! Minulla on kuin onkin yksi nätti mustavalkoinen kuva, jossa näytän hehkeältä ja ikäistäni nuoremmalta. Nyt voisin tuupata sen someen, saada tykkäyksiä ja vaikuttaa samalla tiedostavalta feministiltä.

Ensi-innostuksen jälkeen löin jarrut pohjaan. Sain taltutettua itserakkauteni enkä sen jälkeen enää keksinyt, millaisella kuvalla voisin ilmaista epämääräistä naisten välistä solidariteettia.

Challenge accepted tarkoittikin tätä

Vasta seuraavana päivänä minulle selvisi mustavalkoisen kuvahaasteen taustat. Yhdysvalloissa kongressiedustaja Alexandria Ocasio-Cortez joutui seksististen kommenttien kohteeksi, ja naiset alkoivat jakaa mustavalkoisia omakuvia osoittaakseen hänelle tukensa, raportoi The New York Times. Hashtageinä oli “challenge accepted“ ja “women supporting women“.

Samoihin aikoihin Turkissa naiset alkoivat jakaa mustavalkoisia kuvia itsestään osoittakseen tukensa väkivaltaa parisuhteissaan kokeneille naisille.  Challenge accepted -kampanjan kerrotaan lähteneen Turkissa liikkeelle 27-vuotiaan Pinar Gültekinin murhasta, josta epäillään hänen ex-kumppaniaan. Turkissa julkaistaan mediassa mustavalkoisia valokuvia kuolleista.

CNN:n mukaan haaste ei saanut alkunsa Turkista vaan sen käynnisti brasilialainen toimittaja Ana Paula Padrão. Hänen tarkoituksensa oli nimen omaan naisten keskinäinen voimaannuttaminen ilman sen kummempaa yhteiskunnallista tavoitetta.

Harva haasteeseen mukaan lähtenyt tiesi sen alkuperästä. Nyt sosiaalisessa mediassa onkin puitu sitä, onko mustavalkoinen kuvahaaste vain naisten narsismiprojekti, hyvää tarkoittava tapa voimaannuttaa naisia vai haaste, jolla todella halutaan nostaa esiin naisiin kohdistuvaa syrjintää ja väkivaltaa.

Haasteen alkuperäiset, yhteiskunnalliset syyt tarvitsevat kaiken mahdollisen näkyvyyden. Eilen sosiaalisessa mediassa alkoikin näkyä mustavalkoisia kuvia, joissa moni otti kantaa parisuhdeväkivaltaan niin Suomessa kuin Turkissakin. Turkkilaisen näkökulman on Suomessa ensimmäisten joukossa tuonut esiin esimerkiksi vihreiden poliitikko Merve Caglayan.

View this post on Instagram

Challenge accepted. If you have any Turkish friends, you may have noticed a lot of black and white pictures being shared lately. That is to show how many of us is out there not accepting all these women being murdered in the hands of their spouses and demanding taking action against domestic violence that is getting out of hands. 50 women were murdered in Turkey during only June. More than 400 per year. The Istanbul Convention must be honored! May there never ever again be a black and white picture shared of a women who was murdered by her spouse. One day, it could be our own picture shared with a black and white filter. I am with you. I will walk with you. Now and forever. #womensupportingwomen #challengeaccepted #womenempowerment #1siyahbeyazfotoğraf1farkındalık #istanbulsözleşmesiyaşatır #birliktegüçlüyüz @bgmimrn

A post shared by Merve Caglayan (@cha.la.yan) on

Tavalliset peput, missä olette?

Silti on tärkeää, että challenge accepted -haaste herätti myös keskustelun siitä, miten me naiset esitämme itseämme sosiaalisessa mediassa. Nätin kuvan julkaiseminen itsestään, ja varsinkin jos kuvan ohessa ei sanota mitään, ei vaadi minkäänlaista rohkeutta.

Sosiaalisen median kuvahaasteet tuntuvat olevan meidän naisten heiniä. Jokin aika sitten Instagramissa pyöri arvokas pylly -haaste. Kävin katsomassa kuvia ennen kuin Instagram sensuroi ne. Haasteen tarkoitus oli viestittää kehopositiivisuuden ilosanomaa ja kertoa, että jokainen pylly on arvokas.

Ajatus oli hyvä, mutta näkemissäni kuvissa oli vain naisten kiinteitä, pyöreitä takapuolia. Juuri ne tavalliset peput loistivat poissaolollaan.

Voisiko nainen olla Instagramissa muutakin kuin nätti tai haluttava? Esimerkiksi Maria Veitola on kritisoinut Instagramin perinteistä naiskuvaa. Hän on kertonut julkaisevansa usein Instagramissa kuvia itsestään juuri heränneenä. Tällä tavalla hän haluaa kertoa, miltä näyttää 46-vuotias nainen, ilman meikkiä ja suodattimia.

Tämän asian minä osaan

Tänä kesänä törmäsin omiin asenteisiini, kun menin Tinderiin. Valitsin itsestäni kuvia, joissa vain seistä tai istua tönötin – pääasiahan oli näyttää mahdollisimman nätiltä. Miehet sen sijaan olivat kuvissa aina puuhakkaita: he purjehtivat, kiipesivät vuorille, pyöräilivät, meloivat – aktiviteettien lista oli loputon.

Hävetti. Mistä 1950-luvulta asenteeni oikein kumpusivat? Miksi ihmeessä en laittanut kuvia itsestäni pyöräilemässä, sukeltamassa, haikkaamassa, kalastamassa tai vaikkapa vain kokkaamassa? Miksi en älynnyt esittää itseäni toiminnan kautta? Minähän olen tehnyt jo vaikka mitä, ja joissakin asioissa olen ihan taitavakin.

Lapasesta lähtenyt challenge accepted -kuvahaaste oli minulle viimeinen pisara. En halua enää pönkittää omilla kuvillani vallitsevia, kaupallisia kauneusihanteita. Voisimmeko me naiset olla sosiaalisessa mediassa passiivisuuden sijaan aktiivisia? Entä jos alkaisimmekin somessa näyttää, mitä kaikkea osaamme tehdä ja miten taitavia olemme? Aloitetaan kuvahaaste #tämänasianminäosaan.

Olen mukana.

Tyyne Pennanen
Tyyne opetteli kesällä ajamaan venettä ja teki siitä Instagram-päivityksen.

Artikkelia muokattu 5.8.2020 klo 10.16. Lisätty CNN:n uutinen kuvahaasteen alkuperästä.

Tyyne Pennanen

Tyyne Pennanen on Annan toimittaja.

X