Itsetuntemus

Oletko mustasukkainen kumppanin kavereista? Asiantuntija kertoo, mistä tunne kumpuaa

Kumppanin ystävien kanssa viettämä aika voi joskus aiheuttaa mustasukkaisuuden tunteita. Se on normaalia, jos tunteen vallassa ei käyttäydy haitalisella tavalla. On tärkeää ymmärtää syitä tunteen taustalla, jotta sitä voi työstää.

Teksti:
Janna Nousiainen
Kuvat:
Istock

Mustasukkaisuuden tunne on normaali, eikä siitä välttämättä ole haittaa.

Kumppanin ystävien kanssa viettämä aika voi joskus aiheuttaa mustasukkaisuuden tunteita. Se on normaalia, jos tunteen vallassa ei käyttäydy haitalisella tavalla. On tärkeää ymmärtää syitä tunteen taustalla, jotta sitä voi työstää.

Mustasukkaisuus on tunteena normaali. Lähes jokainen kokee sitä silloin tällöin. Mustasukkaisuuden voi laukaista moni erilainen tekijä, eivätkä ne välttämättä liity mihinkään todelliseen uhkaan tai tilanteeseen. Mustasukkaisuuden tunteeseen parisuhteessa voi liittyä huolta, ahdistuneisuutta, häpeää ja jopa vihaa.

Aina mustasukkaisuuden tunne ei johdu siitä, että pelkäisi kumppanin olevan uskoton. Joskus mustasukkaisuutta aiheuttaa esimerkiksi se, jos kumppani viettää paljon aikaa muiden ihmisten kanssa.

Se on Terveystalon psykologi-psykoterapeutti Lotta Heiskasen mukaan normaalia ja inhimillistä, kunhan tunne ei saa käyttäytymään vahingollisella tavalla.

– Joskus kyseessä on pelko siitä, että ei olisi kumppanilleen riittävän tärkeä. Tuntuu, että muut asiat menevät tärkeysjärjestyksessä ohi, Heiskanen kertoo.

Mustasukkaisuus voi kummuta yksinäisyydestä

Aina mustasukkaisuuden tunteet eivät liity ihmisen sen hetkiseen tilanteeseen, vaan tunne kumpuaa menneisyyden kokemuksista. Taustalla voi olla aiempiin ihmissuhteisiin liittyviä kokemuksia, jotka vaikuttavat ihmisen käytökseen edelleen.

Taustalla ei tarvitse olla pelkoa kumppanin uskottomuudesta, vaan mustasukkaisuutta voi kokea myös kumppanin viettämästä ajasta. Jos usein kokee mustasukkaisuuden tunteita, kun kumppani viettää aikaa ystäviensä kanssa, voi taustalla olla yksinäisyyden tunne.

– Se voi kertoa esimerkiksi siitä, että kaipaa enemmän aikaa kumppanilta ja on yksinäinen.

Jos ihmisellä on turvattomuuden ja riittämättömyyden kokemuksia, ne voivat aktivoitua, kun kumppani viettää aikaa muiden kanssa. Myös parisuhteen vaihe ja tilanne vaikuttavat. Tuoreessa suhteessa ihminen voi kokea olonsa vielä epävarmaksi, joten mustasukkaisuuden tunteita voi olla silloin enemmän kuin jo vakiintuneemmassa suhteessa.

– Mustasukkaisuutta voi hillitä se, että kumppanit tuntevat toistensa ystävät ja ovat mukana toistensa elämissä keskeisiltä osin. Se jättää vähemmän tilaa väärille mielikuville ja aiheettomille peloille.

Mustasukkaisuus voi olla vaikea myöntää

Mustasukkaisuus voi olla vaikea tunne, eikä sitä aina välttämättä haluaisi myöntää edes itselleen. Sen myöntäminen itselleen on kuitenkin tärkeää, koska vain niin sitä pystyy työstämään. On tärkeää myös olla ymmärtäväinen itseään kohtaan ja pohtia, mistä mustasukkaisuus kumppanin kavereista kumpuaa.

Nainen katsoo vakavana vieressä istuvaa miestä.
Mustasukkaisuuden tunteista kannattaa keskustella kumppanin kanssa rakentavasti.

Tunteesta kannattaa myös keskustella kumppanin kanssa. Parhaimmillaan se tiivistää suhdetta ja parantaa parin välistä kommunikointia. Keskustelun avulla suhteeseen voi hakea positiivista varmistusta, joka voi auttaa käsittelemään kumppanin ajankäyttöön liittyviä mustasukkaisuuden tunteita.

– Rakentava mustasukkaisuuden ilmaisu, kuten sen kertominen, että kaipaa toisen kanssa enemmän kahdenkeskistä aikaa, voi tiivistää suhdetta. Kannattaa kertoa, mitä toiselta kaipaa, eikä lähestyä syyttämällä ja vaatimalla.

Mustasukkaisuus kumppanin kavereista on haitallista, jos se hallitsee elämää

Heiskanen muistuttaa, että mustasukkaisuus on haitallista silloin, kun se on aiheetonta ja hallitsee elämää. Lievä ja ohimenevä aiheetonkin mustasukkaisuus on normaalia, jos tilanteista selvitään ilman suurta draamaa.

– On tärkeää, että parisuhteessa molemmilla on tilaa omille menoille kavereiden kanssa. Se aika ei välttämättä ole mitenkään suhteelta pois, vaan se on vaihtelua ja tuulettumista, joka on suhteellekin hyväksi.

X