laihdutusvalmennus
Jos Nooran paino alkaa nousta, hän ei ota enää itseään niskasta kiinni vaan noudattaa valmentajan neuvoja ja tarttuu itseään lempeästi kädestä kiinni.
Laihdutus

Cambridge, FitFarm, Alku vai Optimal Performance? Valitse paras laihdutusvalmennus itsellesi

Onko laihduttaminen yksin hankalaa? Olisiko urakka helpompi, jos joku kontrolloisi, antaisi selkeät ohjeet ja vertaistuen ? Viisi onnistujaa kertoo laihdutusvalmennuksista, joiden avulla ylimääräiset kilot viimein sulivat vyötäröltä.
Teksti: Elisa Hurtig Kuvat: Mirva Kakko/Otavamedia, Pekka Holmström/Otavamedia

Vantaalainen kiinteistönvälittäjä Noora Ruippo, 30, laihtui 12 kiloa 12 viikossa. Apuna oli Alku-laihdutusvalmennus.

Laihdutusvalmennus toimi monella tavalla: Ruokavalio paransi myös ihon

Lähtötilanteessani painoin 85 kiloa. Se oli enemmän kuin koskaan aiemmin. Oli vuoden 2014 alkusyksy, ja olin edeltävänä kesänä syönyt epäsäännöllisesti, sillä tuore avioero oli tuonut mukanaan haasteita arkeen.

Olin aiemmin kokeillut kaikki mahdolliset dieetit, mutta palannut aina takaisin lähtöpisteeseen. Nyt halusin päästä pysyvästi takaisin niihin lukemiin, joissa olin ollut ennen raskautta. Viimeinen niitti oli, kun näin ystäväni häissä otettuja kuvia: näytin järkyttävältä.

Valitsin Alku-valmennuksen kuulemieni kokemusten perusteella. Ajattelin, että kokeillaan nyt vielä tätäkin. Moni kehui saaneensa valmennuksesta muitakin hyötyjä kuin painonpudotuksen. Tajusin, että ohjelman avulla voisin saada myös atooppisen ihoni kuntoon.

Laihdutusvalmennus toimi netissä ja keskittyi ruokavalioon

Valmennus toimi kokonaan netissä ja keskittyi ruokavalioon. Sain kuuden viikon ruokaohjeet. Kahden ensimmäisen viikon ajan hiilihydraattien määrää rajoitettiin. Sen jälkeen niitä lisättiin ruokavalioon vähitelleen.

Valmennuksen idea on syödä neljä samankokoista ateriaa päivässä. Ateriat ovat oikeaa ruokaa ilman gluteenia, sokeria ja maitoa.

Yleensä join aamulla smoothien, mutta joskus aamiaiseni saattoi olla myös lohta ja kasviksia.

Valmennukseen liittyi keskustelu Facebook-ryhmässä. Siellä valmentajat antoivat neuvoja ja muut laihduttajat jakoivat kokemuksiaan. Jatkoin itsenäisesti ryhmän tuella vielä toiset kuusi viikkoa.

Jos en jonain päivänä keksinyt, mitä tekisin ruoaksi, selasin Instagramista kuvia hästägillä alkuruokaa.

Parasta valmennuksessa oli kannustava yhteisö, osaavat valmentajat ja selkeät ohjeet. Ruokavalio ei ollut ehdoton, joten ensimmäistä kertaa elämässäni paino ei ole lähtenyt nousemaan laihdutusurakan jälkeen. Noudatan samoja periaatteita edelleen.

Vaikeimmalta tuntui alkuun gluteenittomuus ja maidottomuus, sillä söin ennen paljon rahkaa ja ruisleipää. Uuden ruokavalioni ansiosta ihoni on voinut paremmin ja aamutukkoisuus on hävinnyt.

Valmennus maksoi kuudelta viikolta 89 euroa. Vaikka valmennus loppui, keskustelu ryhmässä jatkuu edelleen.

Lue myös: Dash-ruokavaliota kutsutaan jopa maailman parhaaksi – lääkäri kertoo, mihin tavalliseen arkeen sopivan superdieetin teho perustuu

Valmisaterioita laihdutuksen tueksi

Piaa harmittaa, ettei hän laskenut, kuinka paljon laihdutusvalmennus-projektiin kului rahaa. – Raha tosin on toissijaista hyvien tulosten rinnalla.

Piaa harmittaa, ettei hän laskenut, kuinka paljon projektiin kului rahaa. – Raha tosin on toissijaista hyvien tulosten rinnalla.

Helsinkiläinen tradenomi, laihdutusvalmentaja Pia Piltz, 29 laihtui Cambridge-ohjelman avulla 34 kiloa kahdeksan kuukauden aikana.

Lähtötilanteessani painoin 101 kiloa. Olen ollut koko ikäni ylipainoinen ja yrittänyt laihduttaa lukuisia kertoja. Vuoden 2014 helmikuussa havahduin siihen, että tahtoisin olla hyvä esimerkki tyttärilleni. En halua, että he joutuisivat minun tavoin kantamaan ylipainon taakkaa aikuisena.

Cambridge-ohjelman valitsin, sillä äitini oli laihduttanut sen avulla tuloksekkaasti. Luin netistä onnistumistarinoita ja kiinnostuin taso-ohjelmasta, jossa opeteltaisiin terveelliset ruokailutavat. Cambridgessä oleellisena osana on valmentajan tuki. Se kuulosti loistavalta.

Myös se, että ohjeet elintapojen muuttamiseen tulevat vähitellen, tuntui minulle sopivalta.

Aluksi tavoitteeni oli, että painoni alkaisi kasilla. Aika pian aloin tavoitella kutosella alkavaa lukua.

Laihdutusvalmennus alkoi valmisaterioilla

Valmennuksessa kokonaistavoite jaettiin viiteen osaan. Ensimmäiset kaksi kuukautta söin pelkästään Cambridge-valmisaterioita, jotka ostin valmentajalta. Sen jälkeen tavallista ruokaa lisättiin vähitellen mukaan. Viimeinen taso oli painonhallintataso.

Tapasin valmentajaani alussa kerran viikossa, myöhemmin tapaamiset harvenivat. Tapaamisissa minut punnittiin. Tavoite oli, että paino putoaisi kilon viikkovauhtia.

Tavoitepainon jälkeen kontrollikäynnit jatkuivat. Kontrollien tarkoitus on varmistaa, että tavoitepaino pysyy. Niissä käydään useamman vuoden ajan.

Liikuntaohjelma ei sisältynyt valmennukseen, mutta halutessani olisin saanut sellaisen. Valmentajani suositteli minulle 20 minuutin liikuntasuoritusta päivittäin.

Parasta oli tsemppaava valmentaja. Opin nopeasti uudet ruokailutottumukset. Ennen söin hirveitä määriä karkkia, mutta nykyisin olen tarkka sokerista. Oli ihana viimeinkin onnistua.

Minulla on edelleen työhuoneellani kokoa 50 olevat housut, jotka toimivat motivaattorina. En enää koskaan palaa niihin.

Aluksi tuntui vaikealta elää pelkillä Cambridge-aterioilla, sillä lapsilleni ja miehelleni kokatessani kaikki tuoksut korostuivat. Onneksi myös ateriat maistuivat hyviltä.

Hinta määräytyy sen mukaan, kuinka pitkään projekti jatkuu. Aloituskäynti maksaa noin 30 euroa ja seurantakäynnit 20 euroa. Cambridgen ruoille kertyy hintaa noin 62-86 euroa viikolta.

Simple-ohjelman helppo ruokavalio

Katjalle pullan, leivän ja karkin jättäminen ruokavaliosta ei tehnyt tiukkaa.

Katjalle pullan, leivän ja karkin jättäminen ruokavaliosta ei tehnyt tiukkaa.

Espoolainen ruokakaupan hyllyttäjä Katja Eräluoto, 34, laihtui 25 kiloa FitFarmin valmennuksessa.

Lähtötilanteessani viime kesänä olin 40 kiloa ylipainoinen. Ylipainoni vuoksi en enää pitänyt peilikuvastani. Syksyllä päätin, että kymmenen vuoden aikana kertyneet kilot saisivat viimein sulaa pois.

FitFarm-valmennuksen valitsin mainosten perusteella. Luin tarinoita ja katsoin muutoskuvia. Ne vakuuttivat minut. Olin aiemmin kokeillut muun muassa Painonvartijoita, mutta kilot olivat tulleet takaisin.

Valmennus toimi netissä. Aloitin kuuden viikon mittaisella Simple-ohjelmalla, jossa sain ruokavalio-ohjeet. Ne vaikuttivat helpoilta, ja niitä pystyi soveltamaan. Kaloreita ei tarvinnut osata laskea, mutta jokainen raaka-aine piti punnita.

Perustimme laihdutusporukalla Facebook-ryhmän vertaistueksi. Siellä jaettiin kokemuksia: hyvistä saavutuksista onniteltiin ja repsahduksissa tsempattiin. Ilman ryhmän tukea olisin varmasti lopettanut jo aikapäiviä sitten.

FitFarmin sivuilla olisi myös ollut oma keskustelupalsta, jolla valmentajat sparrasivat laihduttajia. Itse en pyörinyt siellä ollenkaan.

Simple-ohjelman loputtua jatkoin vielä toiset kuusi viikkoa kestävään SD+-valmennukseen. Siinä suositeltiin ruokavalion tueksi kävelyä ja kuntosalia. Kävin kävelemässä, sali ei ole minun juttuni.

Valmennuksessa parasta oli helppous. Välillä oli toki päiviä, jolloin teki mieli heittää vaaka sivuun ja syödä samaa ruokaa lasteni kanssa.

Hankalinta oli tottua siihen, että syö terveellisesti viisi kertaa päivässä tasaisin väliajoin eikä jatkuvasti etsi naposteltavaa.

Minulla on vielä viisitoista kiloa matkaa tavoitteeseeni, mutta tiedän saavuttavani sen kevääseen mennessä.

Laihdutusvalmennus maksoi ensimmäisen kuuden viikon osalta 49 euroa ja seuraavalta kuudelta viikolta 39 euroa.

Lue myös Kotiliesi.fi: Painon pudottaminen pysyvästi: Painonhallintalääkäri kertoo neljä niksiä, joiden avulla onnistut

Lihaa aamupalaksi ja valmentajatapaamisia

Anja ja Jarmo toivovat vielä löytävänsä lisää aikaa urheilulle.

Anja ja Jarmo toivovat vielä löytävänsä lisää aikaa urheilulle.

Jokelalaiset yhteyspäällikkö Anja Nissi, 48, ja asennuspäällikkö Jarmo Hyttinen, 54, valitsivat Optimal Performancen parivalmennukseen saavuttaakseen hyvän olon. Painoa on molemmilta pudonnut parissa kuukaudessa neljä kiloa, mutta laihdutusvalmennus on vielä kesken.

Lähtötilanteessa Jarmolle oli kertynyt ylimääräisiä kiloja urheilullisen elämän jäätyä. Anja puolestaan huomasi, miten kuusi vuotta sitten laihdutetut kilot olivat palanneet takaisin vyötärölle. Kumpikin koki itsensä väsyneeksi.

Anja haaveili, että voisi viisikymppisenä pukeutua kaapissa odottaviin Karen Millenin farkkuihin. Jarmo puolestaan toivoi, että selviäisi arjesta pirteämpänä. Hän halusi myös petrata ruokarytmiään. Hän saattoi nimittäin juoda aamulla kupin mustaa kahvia ja syödä seuraavan kerran vasta illalla.

Optimal Performancen pari valitsi, sillä Anja oli seurannut Facebookissa entisen naapurinsa huikeaa muodonmuutosta. Naapuri kertoi, että oli tehnyt vain pieniä muutoksia elämäänsä Optimal Performancen valmentajan avulla. Anja ja Jarmo tiesivät, että naapuri oli yhtä kiireinen kuin hekin, joten valmennus sopisi varmasti myös heille.

Ruokarytmi muuttui radikaalisti

Valmennus alkoi Tampereella valmentajan tapaamisella. Valmentaja mittasi parin ja laati heille ruokavalion. Ruokarytmi muuttui radikaalisti: aamulla syötäisiin munia, lihaa ja kasviksia ja aamupuuro nautittaisiinkin vasta illalla. Ruokia ei tarvinnut punnita eikä kaloreita laskea.

Ruokavalion kanssa ei tarvitse kituutella, sillä valmentaja suositteli parille kohtuullista karkkipäivää kerran viikossa.

Valmentaja teki parille myös lihaskunto-ohjelman. Heidän tavoitteenaan on käydä kolmesta neljään kertaa viikossa kuntosalilla.

Tärkeä osa projektia ovat valmentajan tapaamiset, joita varten Anja ja Jarmo ajavat kerran kuussa Jokelasta Tampereelle. Valmentaja tekee mittaukset sekä neuvoo ongelmatilanteissa. Valmennus on hidas, koska siinä tehdään pitkän tähtäimen muutoksia.

Parasta laihdutusvalmennus-ohjelmassa Anjalle ja Jarmolle ovat olleet tapaamiset valmentajan kanssa. Jarmo uskoo, että ilman niitä hän palaisi pian vanhoihin tapoihinsa. Vaikka oma vaaka näyttää, että tulosta ei ole tullut, valmentajan tekemät mittaukset ovat osoittaneet, että molempien sisäinen rasva on pienentynyt huomattavasti.

Hankalaa on ollut sietää kärsimättömyyttä, sillä Anja olisi halunnut tuloksia heti. Hän huomasi kuitenkin, että vaikka aiemmin kokeillut pussikeittokuurit pudottivat painoa nopeasti, energiataso pysyi matalana. Nyt oli toisin. Jarmosta puolestaan tuntui alkuun, ettei millään saisi juotua vettä niin paljon kuin valmentaja oli määrännyt. Myöhemmin hän huomasi, että vedenjuonnilla on valtava merkitys sekä painonpudotuksen että jaksamisen kannalta.

Haasteita parille tuottaa edelleen liikuntamäärien sovittaminen viikko-ohjelmaan, mutta he uskovat sen olevan järjestettävissä.

Kymmenen kuukauden laihdutusvalmennus maksaa parilta yhteensä 1 248 euroa.

X