Laihdutus

Aineenvaihdunta voi häiriintyä liian rajun laihdutuksen seurauksena pitkäkestoisesti – ”On mahdollista, että se voisi jumittua vuosiksi matalaksi”

Perusaineenvaihdunta pienenee väistämättä painonpudotuksen seurauksena. Joskus harvoin liian nopea laihtuminen voi aiheuttaa aineenvaihdunnalle pitkäaikaista haittaa, minkä vuoksi painoa tulisi pudottaa aina riittävän hitaasti.

Teksti:
Maria Lieto
Kuvat:
Istock

Aina aineenvaihdunta ei kykene palautumaan entiselleen edes silloin, jos paino myöhemmin nousee.

Perusaineenvaihdunta pienenee väistämättä painonpudotuksen seurauksena. Joskus harvoin liian nopea laihtuminen voi aiheuttaa aineenvaihdunnalle pitkäaikaista haittaa, minkä vuoksi painoa tulisi pudottaa aina riittävän hitaasti.

Kun ihminen saa normaalia vähemmän energiaa, elimistö pyrkii tasapainottamaan tilannetta hidastamalla energiankulutusta. Perusaineenvaihdunnan madaltuminen on siis painonpudotuksen yhteydessä väistämätöntä, mutta voiko liian nopea laihduttaminen sekoittaa aineenvaihdunnan pitkäkestoisesti?

Painoklinikka.fi:n ylilääkäri ja Suomen Lihavuuslääkäriyhdistyksen toiminnanjohtaja André Heikiuksen mukaan perusaineenvaihdunta hidastuu aina, kun kehon rasva- ja lihasmassa laihtuessa pienenee. Aineenvaihdunnan pitkäaikaisia häiriöitä esiintyy kuitenkin lähinnä erittäin nopean laihtumisen jälkeen.

– On tavallista, että perusaineenvaihdunta pienenee laihdutuksen myötä noin kymmenen prosenttia ilman, että sillä on merkittävää vaikutusta painonhallintaan. Useimmiten syy esimerkiksi paikallaan jumittavaan painoon löytyy kuitenkin muualta kuin häiriintyneestä aineenvaihdunnasta, hän sanoo.

Elimistö pyrkii ylläpitämään tasapainoa hidastamalla aineenvaihduntaa

Perusaineenvaihdunta madaltuu painonpudotuksen seurauksena siksi, että elimistöllä on taipumus yrittää jarruttaa laihtumista.

Aina aineenvaihdunta ei kuitenkaan kykene palautumaan entiselleen edes silloin, jos paino myöhemmin nousee. Heikius käyttää esimerkkinä yhdysvaltalaisen Suurin pudottaja -tosi-tv-sarjan osallistujista tehtyjä akateemisia tutkimuksia. Eräässä tutkimuksessa tarkasteltiin osallistujien painoa ja aineenvaihduntaa kuusi vuotta kuvausten päättymisen jälkeen. Sarjan kilpailijat pudottivat painoa useita kiloja viikossa.

Tutkijoiden mukaan vain yksi kilpailijoista pysyi tavoitepainossaan seurantajakson aikana ja muiden osallistujien paino oli palannut vähintään lähtöpisteeseen. Radikaali painonpudotus oli odotetusti pienentänyt laihduttajien perusaineenvaihduntaa, mutta myös aiheuttanut siihen pitkäaikaisia häiriöitä.

– Perusaineenvaihdunta ei jostain syystä enää palautunut entiselleen, vaikka lähes jokaisen kilpailijan paino nousi kuvausten jälkeen vähintään lähtötasolle. On siis mahdollista, että aineenvaihdunta voisi jumittua vuosiksi matalaksi, minkä seurauksena painonhallinta vaikeutuu. Tutkimuksia tarvitaan kuitenkin lisää.

Heikiuksen mukaan liian nopea laihduttaminen on elimistölle sokki, jonka seurauksena myös aineenvaihdunnan pitkäaikaiset häiriöt ovat mahdollisia.

Silti aineenvaihdunnan häiriöt ovat vain harvoin syy sille, että paino nousee tai jumittaa paikallaan.

– Kokemus aineenvaihdunnan jumittumisesta voi johtua siitä, että esimerkiksi liian niukaksi karsittu ruokavalio laskee energiatasoa ja sitä kautta omaa aktiivisuutta. Silloin esimerkiksi liikuntamäärä jää helposti normaalia vähäisemmäksi, ja ihminen voi kuvitella energiankulutuksensa pienentyneen.

Joskus myös energiansaanti voi olla ajateltua suurempaa.

– Esimerkiksi liian suuret annoskoot tai ruoan kanssa nautittu viini ovat aineenvaihdunnan häiriöitä yleisempiä syitä sille, ettei ihminen vaikkapa pysy tavoitepainossaan. Laillistettu ravitsemusterapeutti tai muu asiantuntija voi auttaa selvittämään, mistä painonhallinnan vaikeudet johtuvat.

Sopivana laihdutustahtina pidetään 0,5 kiloa viikossa

Miten aineenvaihdunnan häiriintyminen on mahdollista estää?

– Paras tapa huolehtia aineenvaihdunnan toimivuudesta on pudottaa painoa noin puoli kiloa viikossa. Sitä nopeampi laihtuminen paitsi kasvattaa riskiä aineenvaihdunnan häiriöille, myös heikentää omaa jaksamista.

Heikiuksen mukaan painonhallinta onnistuu yleensä parhaiten silloin, kun kehon tarpeista huolehtii lepäämällä, liikkumalla ja syömällä sopivassa suhteessa. Huolellisesti suunniteltu ateriarytmi, säännöllinen liikunta ja riittävä lepo auttavat aineenvaihduntaa toimimaan normaalisti.

– Aineenvaihdunta kyllä yleensä toimii omalla painollaan, kunhan syö riittävän usein ja monipuolisesti. Tärkeintä olisi löytää sellainen ruokavalio ja elämäntyyli, joiden avulla olo on arjessa energinen. Myös palautuminen on tärkeää, sillä pitkittyneen stressin tiedetään haittaavan aineenvaihdunnan toimintaa.

Vaikka liikunta vaikuttaa myönteisesti aineenvaihduntaan, painonpudotuksen näkökulmasta sen rooli on yllättävän pieni.

– Liikunnan terveyshyödyt ovat kiistattomat, mutta suurin merkitys laihdutuksessa on ruokavaliolla. Tutkimusten mukaan laihtumisesta 80 prosenttia riippuu ruokavaliosta ja loput liikunnasta. Jos ruokailutottumuksiaan ei muuta, pelkkä liikunta ei yleensä riitä pudottamaan painoa.

Lue myös: Säästöliekki voi iskeä kapuloita painonpudottajan rattaisiin – ratkaisu on varsin yksinkertainen

X