Laihdutus

Kalorikikkailu ei kannata – 5 syytä luopua haitallisesta tavasta laskea päivän kaloreita

Moni harrastaa kalorishoppailua eli nipistää kaloreita yhdeltä aterialta, jotta voisi herkutella toisella aterialla rennommin. Tavoitteena on painonhallinta, mutta lopputulos voi itse asiassa olla päinvastainen. Listasimme viisi syytä, miksi kalorishoppailusta kannattaa luopua.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Jos lounas koostuu pelkästä vihersalaatista, illalla tulee helposti syötyä liikaa.

Moni harrastaa kalorishoppailua eli nipistää kaloreita yhdeltä aterialta, jotta voisi herkutella toisella aterialla rennommin. Tavoitteena on painonhallinta, mutta lopputulos voi itse asiassa olla päinvastainen. Listasimme viisi syytä, miksi kalorishoppailusta kannattaa luopua.

Oletko joskus harjoittanut kalorishoppailua? Siis esimerkiksi sitä, että olet syönyt lounaaksi vain kevyen salaatin, jotta voit iltapäivällä syödä herkkuja. Tai vaihtanut kunnollisen aterian smoothieen, jotta voit illalla juhlissa syödä tuhdimmin.

Tällaisesta laskelmoinnista voi kuitenkin olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Listasimme viisi syytä, miksi kalorishoppailusta kannattaa luopua.

1. Kaloreiden määrä ei kerro ruoan ravintoarvoa

Vaikka jäätelötuutissa ja lohikeittoannoksessa voi olla suurin piirtein yhtä paljon kaloreita, lohikeitto on huomattavasti jäätelöä ravinteikkaampi ruoka.

Mikäli kunnon aterian vaihtaa herkkuihin, ihminen tulee nauttineeksi niin sanottuja tyhjiä kaloreita eli kaloreita, joiden ravintoarvo on heikko. Tällöin monia tärkeitä ravintoaineita, kuten vitamiineja, hyviä rasvahappoja ja kivennäisaineita jää saamatta. Lisäksi keho voi saada liikaa sokereita, suolaa ja tyydyttynyttä, epäterveellistä rasvaa.

Seurauksena voi olla paitsi painonnousua myös ravintoaineiden puutostiloja.

2. Et tule kylläiseksi

Kilokaloreilla ei ole kylläisyyden tunteeseen suoraa merkitystä, koska eri ruoilla on erilainen kylläisyysindeksi. Esimerkiksi peruna tekee olon kylläisemmäksi ja pitää paremmin nälkää loitolla kuin croissant.

Kylläisyyden tunteen syntymiseen vaikuttaa paitsi ruoan ravintoainekoostumus – esimerkiksi proteiini pitää kylläisyyttä paremmin kuin rasva – myös ruoan rakenne. Kiinteät ja paljon solukkorakennetta sisältävät ruoat, kuten konaiset hedelmät ja vihannekset sekä täysjyväleipä, pitävät ihmisen kylläisenä pidempään kuin esimerkiksi soseet, pehmeät vehnäleivät ja nesteet.

Pysyt siis kylläisempänä, kun syöt ravinteikasta ja terveellistä ruokaa etkä jätä aterioita väliin, jotta herkuille olisi tilaa. Vältyt myös todennäköisemmin nälkäkiukulta ja naposteluun sortumiselta sekä tunnet olosi virkeämmäksi.

3. Ateriarytmi kärsii

Säännöllinen ruokarytmi tukee aineenvaihduntaa ja painonhallintaa. Se pitää veren glukoosipitoisuuden tasaisena ja hillitsee nälän tunnetta sekä auttaa syömään kohtuullisesti yksittäisillä aterioilla.

Jos jätät aterioita väliin, jotta voisit myöhemmin syödä enemmän, ruokarytmisi kärsii. Huono ruokarytmi suurentaa veren rasva- ja sokeriarvoja sekä lisää alttiutta tyypin 2 diabetekselle, sydän- ja verisuonitaudeille ja painonnousulle.

4. Tulet todennäköisesti syöneeksi liikaa

Mikäli kituutat koko päivän vähällä ruoalla, tulet helposti syöneeksi illalla liikaa, koska vatsasi huutaa ruokaa. Säästetyt kalorit voivat siis tulla takaisin moninkertaisesti.

5. Syömisestä tulee stressaavaa

Terveellisen ja stressittömään syömiseen ei kuulu jatkuva kaloreiden laskeminen.

Kun teet enimmäkseen viisaita valintoja eli syöt säännöllisesti, terveellisesti ja riittävästi, ruokavalioosi mahtuu myös kohtuullisesti herkkuja.

Lähteet: Elintarvikkeet, kylläisyys ja painonhallinta (VTT 2004), Healthline, Timo Kettunen: Miksi syömisestä tuli niin hankalaa (Fitra 2017), Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014Verywell Fit

X