Laihdutus

Miten pysyä hoikkana myös dieetin jälkeen? Ravintoterapeutti neuvoo

Kuukausia kestänyt tiukka dieetti on vihdoin ohi, ja keho huutaa suklaata. Pian paino alkaakin taas nousta. Miten dieetin tulokset olisi mahdollista säilyttää?

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
123Rf

Kuukausia kestänyt tiukka dieetti on vihdoin ohi, ja keho huutaa suklaata. Pian paino alkaakin taas nousta. Miten dieetin tulokset olisi mahdollista säilyttää?

Moni syö laihtumansa kilot dieetin jälkeen takaisin, mutta pysyvä elämäntapamuutos voi estää painon jojoilun.

Kysyimme laillistetulta ravitsemusterapeutilta, tutkija Ulla Kärkkäiseltä, miten painonhallinta oikein onnistuu.

Lue myös: Painon pudottaminen pysyvästi: Painonhallintalääkäri kertoo neljä niksiä, joiden avulla onnistut

1. Miten dieetin jälkeen tulisi syödä?

– Painonhallinta on helppoa, jos perusasiat ovat kunnossa. Syö riittävästi, säännöllisesti ja monipuolisesti perusruokaa. Ihmiset ovat hieman vieraantuneet siitä, kuinka paljon oikeasti saa syödä. Jos kituuttaa koko päivän liian vähäisellä ravinnolla, verensokeri laskee ja tulee huono olo. Tällöin on myös suurempi vaara sortua illalla naposteluun. Kun perussyöminen on kunnossa, ylimääräinen herkuttelu jää kuin itsestään pois.

Tiukkoja kieltoja ei kuitenkaan kannata itsellensä asettaa. Ihmismieli toimii niin, että kiellettyjä asioita alkaa haluta entistä enemmän. 80/20-sääntö on toimiva. Kun syö suurimmaksi osaksi hyvin, välillä voi syödä huoletta herkkuja. Lomaviikon herkuttelujen jälkeen ei välttämättä edes tee mieli syödä muuta kuin terveellistä ruokaa.

Lue myös: Painonhallinta – Totta vai tarua?

2. Apua, retkahdin taas ahmimaan herkkuja. Mitä pitäisi tehdä?

– Herkkujen syömisestä tai niin sanotuista retkahduksista koetaan usein kauheasti syyllisyyttä. Syyllisyyden sijaan olisi tärkeämpää keskittyä siihen, miksi söi kuten söi. Voiko syynä esimerkiksi olla stressi tai muu kuormitus?

Moni syö herkkuja helpottaakseen jotain tiettyä tunnetilaa. Tunnesyöminen on voinut jatkua vuosikymmeniä, ja kyse voi olla ehdollistuneista malleista. Tällöin kannattaa pohtia syvällisesti sitä, mistä tarve syömiseen johtuu, ja mistä ruoan sijaan voisi saada lohtua ja turvaa, jota kuitenkin tarvitsee.

Lue myös: Testaa, oletko tunnesyöppö

3. Millainen liikunta on painonhallinnan kannalta parasta?

– Oleellisinta on, että liikuntaa ylipäätään on ja että se on kivaa. Liikunta rytmittää syömistä, tukee aineenvaihduntaa ja siitä tulee hyvä mieli. Liikunta voi siis olla minkälaista vain. Lihaskuntoharjoittelulla on oma paikkansa, jotta lihakset pysyvät kunnossa, mutta myös lasten kanssa trampoliinilla pomppiminen on hyvä vaihtoehto. Rääkkijumppaa ei ole pakko tehdä, jos se ei tuota itselle iloa.

Lue myös: 8 vinkkiä – liikunta aktivoi aineenvaihduntaa

4. Kannattaako vaa’alla käydä jatkuvasti?

– Insinöörityyppinen luonne voi kokea itsensä mittaamisen mielenkiintoiseksi, mutta jos vaaka kertoo sinulle siitä, oletko omasta mielestäsi hyvä tai arvostettu, vaa’alla ramppaaminen ei välttämättä ole hyvä juttu. Vaa’alla käynti voi aiheuttaa turhaa mielipahaa ja stressiä, jos painoa onkin jonain päivänä kaksi kiloa enemmän kuin normaalisti. Naisilla paino voi vaihdella kuukautiskierronkin mukaan parilla kilolla.

Naisista 75 prosenttia on tyytymättömiä painoonsa, miehistäkin puolet. Jos ajatukset keskittyvät jatkuvasti painoon ja syömiseen, elämässä on ikään kuin harmaa pilvi koko ajan läsnä. Kannattaa pohtia sitä, mitä tällä kaikella painon miettimiseen käytetyllä ajalla voisi oikeasti tehdä.

5. Jos paino nousee, aloitanko taas uuden dieetin?

– Tiukoilla dieeteillä tai kituutuskuureilla ei kannata olla. Kun keho yrittää pitää itsensä tasapainossa ja huutaa ruokaa, vastaan taistelu on äärimmäisen vaikeaa. Tiukat dieetit johtavatkin usein painon jojoiluun. Tästä taas tulee epäonnistunut fiilis, syyllisyyden tunteita ja negatiivinen kehä, joka vain ruokkii itseään. Olisi tärkeää ymmärtää se, että painonhallinta on muutakin kuin vain puolen vuoden asia: sen pitäisi kantaa arjessa.

Jos painoa on reilusti liikaa, on tärkeää miettiä sitä, millaiset muutokset ruokailussa sopivat juuri itselle. Muutosten tulisi sopia omaan elämäntilanteeseen niin, että ne myös jäävät tavoiksi.

Myöskään normaalipainoiselle naiselle, joka haluaa vain pudottaa pari kiloa, pikadieetteja ei voi suositella. Laihdutus menee helposti säätämiseksi ja paino alkaa jojoilla. Laihduttaminen myös altistaa lihomiselle pitkällä aikavälillä.

Lue myös: Painonhallinta vaikeaa – syynä laihdutus?

X